Nije svako seme isto....
Menjaj Veterinara...
I ja sam svojevremeno tako prošao, nema mu gore nego kad se pročuje da kupuje najjeftinije seme, tipa "Krnjača" a naplaćuje ga ko da je seme od bika original Švajcarskog Simentalca...
I to nemora da bude istina, pustiš buvu, pa čekaš...
JBT-e, živite i on i ti od njegovog "sexa", a on, traži leba preko pogače...
Ja tu nisam pravio kompromise, koliko puta se desilo da zovem veterinara s kojim sam sarađivao, da dođe da osemeni kravu, uvek ono nezaobilazno pitanje: Kad je počela tražiti? Ma pusti to, nego gledaj da se uklopiš u radno vreme, a to je da se nacrtaš kod mene do podne, ako te nema, nema problema, zovem drugog, pa to ispričam seoskom džabalebarošu, platim mu i pivo pred radnjom da bolje čuje, i opustim se maksimalno iščekujući ishod...
Da vidiš kako se uzme u pamet, i dođe kad mu se kaže, ne može on meni da naređuje s mojim kravama kad će doći, valjda ja bolje znam kako mi koja krava traži bika i kada joj je najbolje "vreme" za osemenjavanje....
Nekoj je to odmah po prvim znacima, neku sam čekao da prestane, a nekada ni to nije pomagalo, pa sam vodio kod bika, TO UVEK USPEVA, i kada mi je više Veterinara savetovalo da prodam kravu, jer je "jalova"....
Ko Vračevi su, samo pogađaju, a tolike diplome imaju....
SVAKA ČAST pravim Veterinarima, ima i savesnih i poštenih koji kažu lepo, nisam siguran, ja predlažem TO I TO, šanse su tolike, po meni, a ti odlučuješ šta ti je najbolje činiti....