Vesti i obaveštenja

Bojim se da u Srbiji zemlja služi samo da koren ima zašta da se 'uhvati' da ne padne. Sve ostalo biljka dobija veštački.

Nisam bas 100% siguran, negde sam procitao da u Fr moras po zakonu da ostavis deo zemljista neobradjen. Koliki je to procenat nisam siguran.
I u Americi ima toga ali ne da vlada neki zakon vec vise neke dikcije sta posejati. U slucaju da drzava smatra da je norma ispunjena nekih proizvoda onda ostavljaju parcelu na odmor, s tim da drzava stoji iza toga i subvencionise tu parcelu u vrednosti koliko bi se i zaradilo po toj parceli.

eap2.gif

Posmatrano po regionima Srbije, najveće učešće u izvozu poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u 2017. godini imao je region Vojvodine (38%), sledi Beogradski region (30%), region Šumadije i Zapadne Srbije (18%), region Južne i Istočne Srbije (13%), a 1% izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

eap4.gif

Koncept za povećanje izvoza poljoprivrede i prehrambene industrije, pored stabilnog i održivog rasta proizvodnje, podrazumeva prilagođavanje strukture izvoza zahtevima uvozne tražnje i unapređenje konkurentnosti izvoza korišćenjem komparativnih prednosti u izvozu, zasnovane pored agroekoloških potencijala i na tehnološkoj modernizaciji, poboljšanju koncepta obrazovanja, upravljačkih i organizacionih znanja i iskustava.

Raste prodaja organske hrane preko interneta u Srbiji --- izvor ekapija.com

Portal eKapija raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2017. godini - Aurea 2018, a u susret novim dobitnicima posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Kada su prošle godine primali specijalno priznanje za inovativnost koje, u okviru nagrade Aurea dodeljuje portal eKapija, u kompaniji Eton Digital nagovestili su da bi njihova digitalna tržnica hrane OrganicNet mogla da proširi svoje prisutvo i van granica Srbije - konkretno, u Velikoj Britaniji.

Danas, u ovoj kompaniji za naš portal kažu da su se u poslednjih godinu dana njihovi planovi izmenili i postali veći.

- Izlazak na tržište Velike Britanije je i dalje u fazi pripreme i organizacije, ali smo izašli na tržište Brazila i trenutno su naša energija i rad usmereni u tom pravcu - kaže Branislava Milosavljević iz kompanije Eton Digital.

Često im, dodaje, stižu upiti kada će OrganicNet platforma biti pokrenuta i u drugim zemljama, pa nameravaju da osvoje i nova tržišta, te i da na njima omoguće da se lakše i jednostavnije pronađe i ponudi organska hrana.

OrganicNet, inače, u Srbiji posluje od aprila 2016. godine, a osmišljen je kao platforma za direktno povezivanje proizvođača zdrave hrane sa kupcima. Danas u Srbiji, kažu, imaju oko 2.000 registrovanih korisnika i najmanje 10 porudžbina dnevno.

Najtraženiji proizvodi su, očekivano, sveže povrće i voće, a najčešće se kupuju količine koje zadovoljavaju potrebe za nekoliko dana, zbog specifične prirode proizvoda koji su sveži i koji se pripremaju istog ili sledećeg dana.

Koliko potražnja za organskom hranom u Srbiji raste pokazuje i to što naglašavaju da postoji velika potreba za povećanjem broja organskih proizvođača s obzirom na zahteve kupaca.

...link

Rusija uvodi zabranu uvoza krušaka iz Srbije ---- izvor n1info.com

Rusija od srede uvodi zabranu uvoza krušaka iz Srbije, objavljeno je na sajtu Ruske službe za fitosanitarni nadzor.

Iz ove službe navode da su Nacionalnoj organizaciji za karantin i zaštitu rastinja Srbije više puta prijavljivali da su zabrinuti zbog kvaliteta kruške iz Srbije, prenosi "Sputnjik".

"Ruska služba za fitosanitarni nadzor od srede uvodi vremensko ograničenje na uvoz svežih krušaka iz Srbije, uključujući i preko trećih zemalja, do održavanja razgovora na ekspertskom nivou i pojašnjenja situacije sa kompetentnim državnim službama", saopštili su iz ove službe.

Ranije je saopšteno da će Ruska služba za fitosanitarni nadzor od sutra uvesti zabranu uvoza jabuka iz Belorusije.

...link

Eto meni je obrisan post samo zaro sto sam se zacudio kako je moguce da i braca rusi zabranjuju uvoz krusaka od svojih najvernijih prijatelja Srba.
Ne vidim zasto i sta je tu bilo sad van teme?
Zar bas ni jedan komentar ni od koga?
A da su ovi "zlikovci" iz EU nesto zabranili, nakupilo bi se par stranica komentara.

Nista to nije cudno pa mi smo zlo od naroda letos na otkupno mesto maline u Kuli u gajbice natrpali biber crep pa odozgo malinu i ishod katastrofalan prvo otkupljivac hteo da prestane otkup,a onda kao nece ali nam je zato bio oborio ceni i sta su onda tu krivi Rusi,EU, ili neka druga zemlja koja od nas izvozi robu pa mi smo tako losi da bi i sami sebi uterali samo da mozemo.Tako da ne krivim ni jednu zemlju sto nece sa nama da radi samo gledamo da drpimo lovu danas za sutra negledamo na duge staze nego daj odma bolje crvenu nego kroz dugorocne investicije par stotina crvenih.

ja uopste ne verujemu te price braca ovi, braca oni, neprijatelji nasi-vasi itd. Samo jedno je glavno, NOVAC.

@peet
Problem je reeksport tudje robe. Ja sam u toj bransi i jako je lako prepoznati sta je podmetnuto. Nasa roba kada je rec o jabuci ima drugaciju obojenost i aromu od makendonske, a da ne govorim od Poljske koja je nikakva. Poljska roba je samo nasminkana i na oko izuzetno lepa, a aroma je kao sundjer. To je sve do klime, jer tamo ima manje suncanih dana i ne moze vocka secera na nakupi kao kod nas. Cak i kiselkaste sorte su im losije, o slatkima da ne govorim.

Kod nas dolazili Rusi po kupus sleperima, ljudi doteravali traktorima i prikolicama, merili pun prazan...
na prvo merenje vukli rakovicom a na drugo 539 vukao prikolicu....vise nisu dolazili

U redu. Dakle problem je ipak u nama, ko priznaje pola mu se prasta. Ali ne na duge staze i ne u vise navrata. Kazna sledi za svoja pokvarena dela kad tad!
Da je kojim slucajem to uradila bilo koja zemlja iz EU onda bi se naslo opravdanje u onome kako su gnjide i zlikovci i da njima i ne treba nista izvoziti, a u ovom slucaju da ne bismo krivili bracu predjemo na realnost kakvi smo! I treba priznati.
E, zato ja potenciram ono da kad nesto smrdi, prvo gledati u svoja gaca a potom kriviti okolinu!
Biber crep i sranja u gajbama sa malinama koje idu u izvoz?
Pa nas narod je pokvaren da vise ga nikad niko nece postaviti na pravom putu!

Najzalosnije je sto imamo dostupno ogromno trziste a radi se na tome da ga izgubimo i to nam uspeva
Nekada pomislim da se to svesno radi jer nelogicno je da firme koje pokusaju da rade reeksport tudje robe nikad ne budu kaznjene, vraceno meso ne postoji, klanice se ne kaznjavaju i sl.

Ma za vreme Mihajl Obrenovica pojedinci iz naseg naroda u kace kiselog kupusa stavljali kamenje ispod kupusa da uvale nemcima madjarima. Prodje 100godina, nista pojedinci nisu postali bolji. I gro naroda ispasta. Nisu ni tamo svi svetli. Prevaranata ima i u Rusiji , a bogami ima i u Austriji( Nemaca). Samo je pitanje ko placa cenu za poslovanje takvih ljudi.

Nada poslednja umire.

U opširnijim tekstovima su lepo objasnili da se radi o izvozu kruške Konferans koja nije karakteristična za naše podneblje, već za Holandiju i Belgiju. Napomenuli su i da su nas upozoravali na to ali nije pomoglo. Što su sad krivi Rusi, što nam ne dozvoljavaju da ih pravimo na budale ? Ne bi me čudilo da ove naše ''pametnice'' probaju da im izvoze i Papaju kao naš proizvod.
E drage kolege sada se treba pobuniti i tražiti od države da se ti izvoznici procesuiraju i stave na crnu listu jer uništavaju i proizvođače i državu. Mi se obično bunimo kada je sve završeno i povratka nema. Gde su sada udruženja voćara, razne poljoprivredne asocijacije i slično ?

Nazad
Vrh