Vertical tillage - obrada bez prevrtanja

Sa pojavom prvih listova, paralelno i brzo se razvija korenov sistem, tako da za ukorenjavanje možemo reći da je to faza intezivnog porasta primarnog i sekundarnog korenovog sistema.Potrebno je reći da je to faza koja je zapravo faza razvoja 3 i 4 lista a da paralelno sa istim razvojem lista i koren dopire u našim uslovima čak i do 60 cm dubine. Istraživanja kod nas govore da primarni koren raste do kraja života biljke i da može dostići dubinu i do 200 cm. Takođe moramo naglasiti da je kuriozitet rasta korena u širinu, odnosno njegov prečnik dostiže u proseku i do 1 m. Raspored korenove mase je različit ali se glavna masa korena pšenice nalazi na dubini od 30-50 cm. Sekundarni korenovi se razvijaju u površinskom sloju zemljišta sa prodiranjem delom u dublje slojeve zemlje. Stoga kao zaključak možemo reći da ratarenje ne podrazumeva samo oranje na dubinu od oko 30 cm, odnosno radnog zahvata pluga, nego znatno dublje, tako da stav o ratarenju nerazmišljajući o dubljim horizontima je neprihvatljiva.Za brzo ukorenjavanje, dobar i stabilan prinos neophodno je poznavati na kakvim tipovima zemljišta gajimo pšenicu, dovoljna količina vlage i optimalna količina mineralnih materija u zemljištu.
Glavna masa korenovog sistema...samo sto vodu i hranu ne upijaju masa,nego korenske dlacice i ne pise da je najaktivniji deo korenovog sistema na dubini 50-70cm. Vecina unetih hraniva za psenicu je na dubini manjoj od 30cm,osim azota kog ima po profilima do 90cm,PiK nemaju toliku sposobnost migracije u dublje slojeve.
A ako neko tako zdravo dobro djubri da na dubini 50-70cm ima nekih 20-25mg P2O5 alal mu vera kad nadje racunicu.
 
ja ne vidim neku razliku u izlaganju koje je Mindjusar izneo i onoga sto struka kaze......
sve mi se cini da je prica ista od juce samo se akter promenio.........:ppozdrav:
 
Jos da pita poljoapotekara ko kupuje najvise hemije za zastitu i ko jedini radi i po 4 zastite,a pricao si da radis i 4 zastite u odnosu na vecinu koja zadnji put vidi psenicu u martu.
 
Davno su ameri, koje vi (vecina) bezrezervno mrzite, rekli da je cilj poljoprivrede maksimalna dobit, a ne maksimalni prinos.
Apsolutno ih ne mrzim,ali MI NISMO ONI.
Njima je cilj da obrade sto veca prostranstva,detalje podatke nemam koliko se % bavi poljoprivredom u SAD ili Argentini,ali u visokorazvijenim zemljama je taj procenat izuzetno nizak ajd da kazemo do 5%,sto kod nas nije slucaj.
Samo par podataka iz Vikipedije:
- Srbija ima povrsinu od 90 000 km i priblizno 7 500 000 stanovnika.
- Iowa ima povrsinu od 150 000 km i priblizno 3 000 000 stanovnika.
- Argentina ima povrsinu od 2 800 000 km i priblizno 42 000 000 stanovnina.
Nadam se da to bar nesto govori.
 
I to znači da kod nas se mora orati,i najbolje sa ferbusonom,zbog prečnika cilindra i hoda klipa,jer stvara smanjenu vibraciju na tlo,te ostavlja zanemariv plužni đon,ako je sa njim agregatiran plug IMT 757 visoki klirens,sa kvernelandovim daskama :cao:
 
To znaci da je njima samo cilj da urade sto vise povrsina,kao kad neko seje usluzno pa pneumatskom masinom seje kukuruz 10km/h,samo daj da se uradi.
 
Kakve veze ima kolika je povrsina, valjda je bitno sta ti ostane po jedinici povrsine.
Naravno da neces da na 10 Ha ulazes neke pare u mehanizaciju i da ces se drzati onog sto imas jer ulozeno nece moci da se vrati u dogledno vreme.
Vertikalna obrada nekad iziskuje velika ulaganja, a nekad ni nemora biti toliko. Bilo koja se obrada primenila uglavnom ce sve na kraju zavisiti od padavina u presudnom momentu.
 
Vidite ljudi bio sam u Rusiji i oni rade redukovanu masinama iz 80ih godina,a rade i direktnu setvu i da vam kazem ono sto sam mojim ocima video i mojim usima cuo od agronoma koji vode ta imanja.Minimalna obrada = minimalna zarada,ALI oni to ovako posmatraju zemljiste im je neograniceni resurs i ima ga jos uvek dosta neobradjenog i Rus ako npr ima 100 rubalja(mada je to 250din skroz nebitna cifra) a proizvodnja no til tehnologije da samo jednom predju preko njive kad seju i dodju na njivu kad vrse ih kosta po hektru npr 5 rubalja,a ako rade full agrotehniku onda imaju ulog od 20 rubalja po hektru i dodju na prostu racunicu da im je za 100 rubalja bolje obradjivati 20ha no til tehnologije,nego 5 hektara full agrotehnike.
Druga stvar koja prati ta velika imanja je nabavka izuzetno velikih i skupih masina,pa mehanizator za njih,pa rukovalac,pa jos jedan traktor minimalno,pa onda prateci objekti...a ovako je taj lanac dosta uproscen i skracen,samim tim nema ni kredita ni kamata za kredite...
 
Manite se upoređivanja Srbije sa Rusijom i Amerikom. Kad se kod nas bude 1% stanovništa bude bavilo poljoprivredom, biće i kod nas vetikalne, horizontalne obrade i kako god. Upoređujete babe i žabe!
 
Na fakultetu dok sam slusao posebno ratarstvo predmet,ispred predavaonice,uramljen koren kukuruza,da covek ne poverije koja je to masa zila i zilica i duzna,e sad,to jeste moguce u nekim slucajevima,takav razvoj korena,ali u 95 procenata slucajeva,koren je u zoni 60-70 cm profila zemljista,za razliku od ovog ''uramljenog'' od dva metra,da je svaki usev sa takvim krenom,ni kap kise preko leta mu nebi trebala,teorija i praksa jesu usko povezane ali se jos sire razmimoilaze u svarnom svetu...
 
Nazad
Vrh