Vertical tillage - obrada bez prevrtanja

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
24.332
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Sa pojavom prvih listova, paralelno i brzo se razvija korenov sistem, tako da za ukorenjavanje možemo reći da je to faza intezivnog porasta primarnog i sekundarnog korenovog sistema.Potrebno je reći da je to faza koja je zapravo faza razvoja 3 i 4 lista a da paralelno sa istim razvojem lista i koren dopire u našim uslovima čak i do 60 cm dubine. Istraživanja kod nas govore da primarni koren raste do kraja života biljke i da može dostići dubinu i do 200 cm. Takođe moramo naglasiti da je kuriozitet rasta korena u širinu, odnosno njegov prečnik dostiže u proseku i do 1 m. Raspored korenove mase je različit ali se glavna masa korena pšenice nalazi na dubini od 30-50 cm. Sekundarni korenovi se razvijaju u površinskom sloju zemljišta sa prodiranjem delom u dublje slojeve zemlje. Stoga kao zaključak možemo reći da ratarenje ne podrazumeva samo oranje na dubinu od oko 30 cm, odnosno radnog zahvata pluga, nego znatno dublje, tako da stav o ratarenju nerazmišljajući o dubljim horizontima je neprihvatljiva.Za brzo ukorenjavanje, dobar i stabilan prinos neophodno je poznavati na kakvim tipovima zemljišta gajimo pšenicu, dovoljna količina vlage i optimalna količina mineralnih materija u zemljištu.
Glavna masa korenovog sistema...samo sto vodu i hranu ne upijaju masa,nego korenske dlacice i ne pise da je najaktivniji deo korenovog sistema na dubini 50-70cm. Vecina unetih hraniva za psenicu je na dubini manjoj od 30cm,osim azota kog ima po profilima do 90cm,PiK nemaju toliku sposobnost migracije u dublje slojeve.
A ako neko tako zdravo dobro djubri da na dubini 50-70cm ima nekih 20-25mg P2O5 alal mu vera kad nadje racunicu.
 

Rabadzija

Član
Učlanjen(a)
31 Maj 2010
Poruka
2.369
Lokacija
Subotica
ja ne vidim neku razliku u izlaganju koje je Mindjusar izneo i onoga sto struka kaze......
sve mi se cini da je prica ista od juce samo se akter promenio.........:ppozdrav:
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
24.332
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Jos da pita poljoapotekara ko kupuje najvise hemije za zastitu i ko jedini radi i po 4 zastite,a pricao si da radis i 4 zastite u odnosu na vecinu koja zadnji put vidi psenicu u martu.
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
24.332
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Davno su ameri, koje vi (vecina) bezrezervno mrzite, rekli da je cilj poljoprivrede maksimalna dobit, a ne maksimalni prinos.
Apsolutno ih ne mrzim,ali MI NISMO ONI.
Njima je cilj da obrade sto veca prostranstva,detalje podatke nemam koliko se % bavi poljoprivredom u SAD ili Argentini,ali u visokorazvijenim zemljama je taj procenat izuzetno nizak ajd da kazemo do 5%,sto kod nas nije slucaj.
Samo par podataka iz Vikipedije:
- Srbija ima povrsinu od 90 000 km i priblizno 7 500 000 stanovnika.
- Iowa ima povrsinu od 150 000 km i priblizno 3 000 000 stanovnika.
- Argentina ima povrsinu od 2 800 000 km i priblizno 42 000 000 stanovnina.
Nadam se da to bar nesto govori.
 

mindjušar

Član
Učlanjen(a)
24 Nov 2010
Poruka
12.384
Lokacija
Vojvodina,NS srez
I to znači da kod nas se mora orati,i najbolje sa ferbusonom,zbog prečnika cilindra i hoda klipa,jer stvara smanjenu vibraciju na tlo,te ostavlja zanemariv plužni đon,ako je sa njim agregatiran plug IMT 757 visoki klirens,sa kvernelandovim daskama :cao:
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
24.332
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
To znaci da je njima samo cilj da urade sto vise povrsina,kao kad neko seje usluzno pa pneumatskom masinom seje kukuruz 10km/h,samo daj da se uradi.
 

paorpaor

Član
Učlanjen(a)
28 Jan 2009
Poruka
11.639
Lokacija
Tovarisevo
Kakve veze ima kolika je povrsina, valjda je bitno sta ti ostane po jedinici povrsine.
Naravno da neces da na 10 Ha ulazes neke pare u mehanizaciju i da ces se drzati onog sto imas jer ulozeno nece moci da se vrati u dogledno vreme.
Vertikalna obrada nekad iziskuje velika ulaganja, a nekad ni nemora biti toliko. Bilo koja se obrada primenila uglavnom ce sve na kraju zavisiti od padavina u presudnom momentu.
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
24.332
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Vidite ljudi bio sam u Rusiji i oni rade redukovanu masinama iz 80ih godina,a rade i direktnu setvu i da vam kazem ono sto sam mojim ocima video i mojim usima cuo od agronoma koji vode ta imanja.Minimalna obrada = minimalna zarada,ALI oni to ovako posmatraju zemljiste im je neograniceni resurs i ima ga jos uvek dosta neobradjenog i Rus ako npr ima 100 rubalja(mada je to 250din skroz nebitna cifra) a proizvodnja no til tehnologije da samo jednom predju preko njive kad seju i dodju na njivu kad vrse ih kosta po hektru npr 5 rubalja,a ako rade full agrotehniku onda imaju ulog od 20 rubalja po hektru i dodju na prostu racunicu da im je za 100 rubalja bolje obradjivati 20ha no til tehnologije,nego 5 hektara full agrotehnike.
Druga stvar koja prati ta velika imanja je nabavka izuzetno velikih i skupih masina,pa mehanizator za njih,pa rukovalac,pa jos jedan traktor minimalno,pa onda prateci objekti...a ovako je taj lanac dosta uproscen i skracen,samim tim nema ni kredita ni kamata za kredite...
 

Shale

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2009
Poruka
3.718
Lokacija
Krčedin
Manite se upoređivanja Srbije sa Rusijom i Amerikom. Kad se kod nas bude 1% stanovništa bude bavilo poljoprivredom, biće i kod nas vetikalne, horizontalne obrade i kako god. Upoređujete babe i žabe!
 

Pedja-Z

Novajlija
Učlanjen(a)
27 Nov 2013
Poruka
787
Lokacija
Novi Sad
Na fakultetu dok sam slusao posebno ratarstvo predmet,ispred predavaonice,uramljen koren kukuruza,da covek ne poverije koja je to masa zila i zilica i duzna,e sad,to jeste moguce u nekim slucajevima,takav razvoj korena,ali u 95 procenata slucajeva,koren je u zoni 60-70 cm profila zemljista,za razliku od ovog ''uramljenog'' od dva metra,da je svaki usev sa takvim krenom,ni kap kise preko leta mu nebi trebala,teorija i praksa jesu usko povezane ali se jos sire razmimoilaze u svarnom svetu...
 
Vrh