Rabadzija
Član
Nikada se to kod nas nije radilo....samo je autor ovog topic pomešao ( slučajno ) tj naveo da on radi podrivanje +tanjitanje bez klasičnog oranja kao neko vertikalno oranje bez prevrtanja, samo ne znam šta će tu svake godine podrivač?, a ustvari to je trebalo da izgleda ovako:
Obrada na dubinu od 20-30cm bez prevrtanja
nerazumem smisao "pametovanja", ili da budem precizniji razlicitog tumacenja neke operacije u poljoprivredi? temu sam otvorio da bi razmenjivali iskustva ko se upustio u ovakav vid obrade zemljista.
Razlicite nazive pojedinih orudja prihvatam i neka naziva ko kako hoce.
Poenta je u tome da ja imam takva orudja i pokusavam da uradim najslicnije toj tehnologiji kojom nazivaju "obrada bez prevrtanja plastice" ili "vertikalna obrada"
Jedna strana medalje je troskovna: juce sam uradio cca 6-6,5 jutara sa 20 min voznje do njiva i nazad uz potrosnju od 40 litara nafte.Dubina obrade je oko 30-35 cm.
Vremenska: jutro obradim za cca 50 min.
Ovo je sve troskovna strana, a sto se tice samog efekta u ovaj nacin obrade, ja licno verujem u pozitivan efekat na samo zemljiste.
Nepobitna je cinjenica da smo mi sami ( pa i nasi preci ) doveli do toga da je u poslednjih 50-60-70 degradirano zemljiste na nasim prostorima. Ja to zelim da promenim..
Tako da bih molio uvazene kolege na forumu da ako nemaju koristan komentar vezan za ovu temu nek skuvaju kafu ili nek otvore flasu piva............
- - - - - - - - - -
nastavak posla........danas terao 4.sporom redukovanom ,brzina 6,4 km/ha, uz bregove 3.spora redukovana,brzina 5,2 km/h
posle podne sam radio arendasku njivu koju je dosada zadruga radila ( oranjem) izuzetno ravna bez bregova traktoru je bilo tesko 3.sporom redukovanom....bas se mucio