Uzgoj paprike -opšta tema

• Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja
Pitanje je koliko će se širiti po parceli.. ? na otresanje nisam primetio insekte na listu paprike,trips se uglavnom suzbijen..

Sad bili stručnjaci kod mene, imaju kod mene jednu probnu papriku Mađarsku, pa došli da vide. I oni kažu da je viroza i da trenutno hara viroza u paprikama. Jedina preporuka je Aminokiseline sa mikro elementima.

@oldtimer, da li žutilo kreće sa uvratina, ili krajnjih redova ili su nasumično zaražene biljke?
@Miladin, ako je fitoplazma, imunitet biljaka oslabi i lakše koren napadnu zemljišne bolesti.

Nasumicno, i to samo na paprici iz rasada. Na direktnoj setvi nema. Na jednoj njivi ima ~20%, na drugoj preko 50%. Videcemo na sta ce liciti do berbe.
Imamo ovaj problem vec cetiri godine i sta god da smo probali nije uspelo!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Logicna mi je ta prica o cikadama i fitoplazmi. Vec nekoliko godina su blahe zime i prezivljava sve i svasta. Tako je bilo crvenilo kukuruza pre dvadeset i vise godina, trajalo je nekoliko godina i nikad vise.

Na kukuruzu u mom području crvenilo je aktivno više od 10 godina, nekad više nekad manje, ove godine katastrofa, zato mi je i palo napamet da nije ista cikada bila i u paprikama. Svi siptomi su se pojavili skoro u isto vrijeme.

Ove godine katastrofa sa zapusavanjem kpk creva! I to mozda najvise posle azotne kiseline.
Ima li neko neki fazon?
Je l bi pomogao jako jak pritisak. Tipa po 5 creva umseto 42 koliko sad gura?

Zapušavaju se i kod mene,polovinu sam zatvorio i gas,honda da vrišti😀..delimično je probilo...ili probaj ispravan vod na kraju da spojiš sa zapušenim...i tu se nešto spasi

Ima svega...gvozdje u bunarskoj vodi, alge u kanalskoj. Konkretno ove godiine ssu izmuljavali uzvodno od mesta gde uzimam vodu, pa je bilo mnogo mulja u vodi.
Eurodrip 5 l/m/h

Sinoc mi kaze keva nema nista od roda, mozda nece imati ni za seme.
Paprika ima zelenu masu ali ocigledno nije oprasena, ima nesto prvog roda ali je u cvetanju uhvatile vrucine i too je izgleda to, kaze svi se po selu zale da nema roda, slicno i sa paradajzom.
Sve se nadam da ce odustati naredne sezone od sadnje.

Koliko sam video za sada se još nije pojavilo zeleno uvenuće, obično u ovom periodu ga bude.
Ova godina je loša za sve, meni cveće u dvorištu jedva se drži, sumnjam da mi se pojavljuje zeleno uvenuće kod Vinko pošto se samo koren osuši kao kod paprike.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Mi smo za sad ubrali 10t na 0.6ha, bit će još par tona, bila je tuča i procjena štete na 72%, nešto je istrunulo suša i ogromne vrućine uzele svoje ali navodnjavanje u dva navrata je spasilo stvar. Sve u svemu ja zadovoljan.

Sinoc pricam sa poznanikom kaze 4 kofe paprike bacili posto napale smrdibube, neko mu rekao da je opasno konzumirati papriku koju je napla smrdibuba.
Ne secam se dal bese ovde neko to isto napisao.
Pre dve godine kada se pojavila, keva nije smela da stavlja u tursiju ali jeste u ajvar prosle godine je stavljala u tusiju i nije se ni pokvarila a ni ukus nije bio drugaciji

Koliko se secam pre su pricali da kada stenica ubode plod da tako i ubrizga neki otrov . Hvala braci kinezima na velikom daru koji su nam darovali .

Mislite da postoji povrtarski proizvod ili voćni a da ga bar jednom nije žacnula smrda?Da su te priče istinite ili bi vec svi bili otrovani ili bi povrtarska i voćarska profesija otišla u zaborav pre koju godinu kada su stenice počele masovno da haraju na našim prostorima...Buba kao buba,siše voćne sokove,dok god nema potrebu da se brani bezopasna je kao i obična biljna vaš.

Nazad
Vrh