Uzgoj paprike -opšta tema

• Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja
Da li se trips na paprici vidi, koliki je odrasli insekt? Ne vidim ništa na listu, oprskana je insekticid i akaricid, simptomi u vidu nabora su i dalje tu, čak i na mladim listićima. Paprika je u plasteniku.
dcfdacccc10639539959351aa590d9d9.jpg

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Da li se trips na paprici vidi, koliki je odrasli insekt? Ne vidim ništa na listu, oprskana je insekticid i akaricid, simptomi u vidu nabora su i dalje tu, čak i na mladim listićima. Paprika je u plasteniku.
dcfdacccc10639539959351aa590d9d9.jpg

Meni najjednostavnija provera bila sa cvetom paprike.
Lagano dunes u cvet, oni se uzmuvaju i na belim laticama se lepo vide. ...Ako ih ima..

Najjednostavnije je podmetnuti telefon ispod paprike i protresti. Ako ih ima, na crnom displeju se vide ekstra.
Ove godine ukinut dikarzol, igramo se sa abamektinom vec cetvrti put, nista ne uradi. Laser izbegavam, skup mi je, ali ko bude moralo, ici ce i on.
Pricam o otvorenom polju,

Ako sam išta naučio o tripsu a to je da kad pređe u veliku brojnost lijeka nema, ne postoje preparati koji će ga skinuti, to je unaprijed izgubljena bitka, to ti je kad sa M 48 puškom sam napadneš na Kinu.

Nije kod mene trips u pitanju, ima puno pamukove sovice, ali ona ne pravi veće probleme i relativno lako se kontroliše. I smrdibuba koja se kasnije pojavi i kojoj ne mogu ništa.
Međutim, ima mnogo drugih problema, bela trulež koja se probija uz svu propisanu zaštitu i dosta stabljika su ostale niske (10-15 cm). Koren je dobar, ali je list bledunjav, sa nekakvim pegama. Sumnjao sam na bakar, ali s obzirom da nije sva ostala niska, pre će biti da je neki virus.

Najjednostavnije je podmetnuti telefon ispod paprike i protresti. Ako ih ima, na crnom displeju se vide ekstra.
Ove godine ukinut dikarzol, igramo se sa abamektinom vec cetvrti put, nista ne uradi. Laser izbegavam, skup mi je, ali ko bude moralo, ici ce i on.
Meni Laser bas slabo radi,i u luku i u paprici....

Izgleda da ih ipak ima kada se protrese cvet, ispadne po neki na displej i jasno se vidi, nisam do sada gledao cvet, samo list. Nema ih puno, verovatno zbog redovne zaštite insekticidima i abamektinom.
Hvala na informaciji.
Ovo je patuljavost koju sam pominjao.

dd33501cea30c49cf373264294103081.jpg
033a855cc224c2b39e082de0509c56c5.jpg

Smrdibubu riješava Kaeate Zeon ili njegova zamjena.

Nisam do sad radio sa njim. Probao sam neke druge preparate po savetu zaštitara (zaboravio kako se zovu) sa kraćim karencana, jer se smrdibube javljaju u vreme prve berbe i suzbiju ih donekle, ali onda dođe druga generacija.

Poslednja izmena:
Meni se čini da je to sve viroza, i kod mene u plastenicima nagla promjena, 3 borbe odlične i onda kolaps, samo zakiva sita a biljke kao te na slici.

Uf ne znam, Na par cenimetara od zemlje dobije neki prsten oko stabla, a centralni nerv vremenom pozuti, pa pocrni pa nestane na kraju, ostane rupa. Svasta smo probali i nista. Od preparata ne znam da li ima nesto od konvencionalne hemije da nosmo radili. Optuzivali smo cikade, vodni rezim, toplotu ispod folije

Negdje sam pročitao da cikade osim kukuruza napada i papriku, pa je i meni palo napamet dali ovo žutilo i starenje biljke ima veze sa cikadom.

Ovi žutozeleni strukovi su problem svake godine, a još niko nezna šta je problem, tu su sprovodni sudovi tamni, nešto zarazi korijen. Ja sam ove godine dosta koristio hemiju da zaštitim korijen i dobro je bilo bar što se tiče truleži korijena.

Pojavljuje se slično žutilo listova i na industijskoj paprici,nasumično a pored korova najviše...virus neki je problem a prenose ga insekti...

Moguće je da je od insekta, bilo je toga uvijek ali kasnije i u manjoj mjeri, ove godine je ranije i daleko više.

Nazad
Vrh