Uzgoj paprike -opšta tema

• Začetnik teme oblak
  • Datum pokretanja
Moze i tako kao sto Miladin kaze, ali mi smo napravili masinu koju vucemo rucno, tj minijaturna masina u odnosu na ovu sto vuce traktor, i vuku je dvojica,nije lako, ali bolje nego lopatati..

imgurcertificity.com
print screencertificity.com
image uploadcertificity.com

Ova folija je postavljena mašinski sa traktorom, krastavac je preživio kod mene je bila minimalna temperatura 0* ali se krastavac oštetio od dugotrajne hladnoće mislim da će mu prinos biti poprilično smanjen. Ovo je zadnja godina što se tiče špalira nisam mogao nikako da ga dobro zaštitim, ubuduće
radim samo ležeći sistem i vjerovatno u niske plastenike ovi visoki su mnogo hladni umartu i aprilu.

Masina za postavljanje najlona u plasteniku.
Nije nesto na izgled, ali je efikasna sto je najbitnije.. :osmeh:
Ovom masinom sam pruzio 7 redova najlona u plastenik od 8 metara..

1942f05b3dfaef9beb48b8c7a0777074.jpg

98143656909b09d4729bebee039c5616.jpg

5833d98c75026527302b496dd299edab.jpg

d9a5f136fb219601ee1920a0b6bc2c9b.jpg

84639d9444bceba1e17ddfb8be641e81.jpg

7747c4fd65663a24a66b21318e84ab55.jpg

5c6ec21c00453b64bda0380b808408fe.jpg

b5bfbf85dee0bc526406b712d35a4d10.jpg

Poštovani forumaši,
hteo bih ove godine i ja da se amaterski oprobam u gajenju paradajza i paprike,pa bih ovde hteo da postavim neka pitanja onima koji imaju iskustava i da dobijem neke savete.Paradajz i papriku bih gajio iza kuće u dvorištvu na otvorenom i zasadio bih jedno trideset struka paradajza i toliko isto i paprike.Imam par pitanja pa ako je neko ko ima iskustva raspoložen da mi odgovori...

-ja bih zasadio papriku Kaptur F1.Kakva su vaša iskustva sa tom sortam?Ako su negativna koje bi ste mi sorte preporučili za ovakav vid proizvodnje?
-na koliko rastojanja da ih sadim?
-da li kada ih sadim da dodam ispod nekog djubriva?Neki mi preopučuju stajnjak,neki glistenjak a u polj.apoteci granulisano organsko djubrivo iz holandije ili neko djubrivo koje se rastvara u vodi pa se zaliva sa tim.Da li imate iskustva sa tim djubrivom?Neki mi kažu da ne stavljam ništa kada ih sadim pošto mogu da izgore.Ja sam već bacio veštak tri petnaestice pre par dana na preorano i izgrabljano zemljište.
-pošto bih želeo da što prirodnije odgajam paradjz i ne bih želeo sa ničim da je prskam da li mislite da će nešto biti od te paprike?Da li mislite da će zdraviji rod ispasti ako se djubri nekim organskim djubrivom ili ako se djubri veštakom?
-ja bih pravio kanale između redova kako bih u njih sipao vodu i na taj način zalivao papriku.Da li mislite da je taj način zalivanja paprike dobar i ako nije koji način preporučujete ?
-da li mislite da je pogrešno saditi papriku pored paradjza?

42d2944b4e0069a6ede6e7bfd8e9e894.jpg

e1b5dc7d0aa9700716572820a949d9c0.jpg

466d3486389bf9cd508a9c273d4b12cf.jpg

Treba li da brinem i reagujem ili ne? Šta mislite?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Drugari, ajde još jedno pitanje, kako bi vi stavili papriku 6 drvoreda sa razmakom 33 u redu ili 5 dvoreda sa razmakom 27 u redu? U pitanju je plastenik od 8m širine. Staze sa 6 dvoreda su 80cm a sa 5 dvoreda 86cm. Paprika Kaptur.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Imao sam prošle god Kaptur 5 dvoreda plastenik širine 8 m razmak 30 cm u redu 40 red od reda na foliji

Ja sam prosle godine imao papriku u 6 dvoreda, 8m plastenik, i nije mi se pokazalo dobro zato sto krajnje redove do najlona ne mozes ni obrati kako treba, ni prskati protiv tripsa, a ni travu ne mozes iskoreniti izmedju parike i najlona. Ove godine sam video kod drugara u 8m plastenik 7 redi najlona, 5 masinski postavljenih, i 2 sa krajeva do najlona rucno, skroz do najlona, i na njima samo jedan red paprike, a ovih 5 po dva reda, tako da se dobija opet 12 redova paprike, a ima vise mesta za staze nego u 6 dvoreda. Da napomenem, radi se o baburi, ali mislim da nije neka velika razlika izmedju babure i crvene..

Nešto vi to mnogo stavljate redova, kod mene na 8m uglavnom svi stavljaju 5 dvoreda i uglavnom je 3,2 do 4 biljke po 1m2 pa redove stavljaš po želji.

U kesicama se nalaze korisni insekti koji jedu larve i jajasca tripsa, a postavljen je i "Orius" (tako se zove) koji jede odrasle jedinke tripsa. To je sve prirodna ravnoteza, jer se razmnozavaju uporedno sa tripsom, to im je hrana, znaci koliko ima tripsa, srazmerno se povecava i broj korisnih insekata. Ne moze se desiti da pojedu sav trips, ali konstantno odrzavaju brojno stanje tripsa, tj ne moze da se desi da bude stete na paprici.

Može li malo podataka o toj biološkoj zaštiti, koliko jedna kesica pokriva kvadrata, koja je cijena jedne kesice i koliko traje jedna kesica. Dobra stvar ako riješava probleme i ako nije preskupo.

Ne kupuje se to na kesice.. Ja na 1200 m2 imam rasporedjenih 500 kesica, i tri bocice oriusa. U jednoj bocici oriusa ima 500 insekata. To se ubaciva u negrejane plastenike pocetkom maja, ili krajem aprila, iz razloga sto im ne odgovara niska temperatura. Cena toga svega je oko 3000 evra po hektaru. Ja sam platio 385 evra za 1200 kvadrata i to bi trebalo da bude delotvorno u toku cele godine, tako bar kaze distributer koji mi je to dostavio..

Ja kada sam pitao kod sebe rekli su da za 400 m2 košta 200 eura i da moram ponoviti u kasno ljeto

Tako su i meni predlagali, jer se desi da u avgustu mesecu bude najezda tripsa, i da treba osveziti korisne insekte unosom novih, tacnije dopunom.. Ali ja sam hteo odmah punu dozu, bez osvezavanja..

Jedino sto se ne sme tretirati paprika sa insekticidima ni pre unosenja ni posle unosenja bioloske zastite, tako da ko je to vec radio, ne moze da ubaci biolosku zastitu jer ih odredjeni insekticidi ubiju.. Receno mi je da aktara koju vecina koristi za vasi ima dejstvo i do 8 nedelja, tako da od bioloske zastite u tom slucaju nema nista..

@pocerina, saljem na pp

Nazad
Vrh