Uredbe za poljoprivredu 2011 god.

Ja bi voleo da si ti upravu , al u onoj verziji koju sam citao to nije definisano , ve3c pise kako sam naveo i po mom tumacenju uredbe ona bi trebala da uplati PIO za 2011 godinu u iznosu od 43000 din

Ja bi voleo da si ti upravu , al u onoj verziji koju sam citao to nije definisano , ve3c pise kako sam naveo i po mom tumacenju uredbe ona bi trebala da uplati PIO za 2011 godinu u iznosu od 43000 din
Rale kao i svake godine i ove sam otvorio nova gazdinstva ukupno njih 17, pozivam se na sledeće;2) да има утврђено својство осигураника пољопривредника код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (у даљем тексту: Фонд) pošto se radi o novom gazdinstvu od PIO fonda vadim potvrdu koju namenski daju za registrovana poljoprivredna gazdinstva (bar je tako u Pančevu) a ne možeš ti da tražiš od ljudi da plate PIO unazad ako se nisu bavili tom profesijom i ove godine sam proverio sa upravom za trezor u Pančevu ostaje isto kao što sam napisao ::spreman na sve::

Otvorio si TI,17 novih gazdinstava ove godine?

Izvini profesionalno se bavim vođenjem poslovnih knjiga poljopriverdnika, ali samo poljopriverdnika već 6 godina, nemoj misliti da sam neki mali tajkun već mučim muku sa ovim mojima probijamo barjere i selo Padina je među prvima mislim njegovi žitelji ušli u sistem PDV-a i trenutno ih ima dosta, pozdrav

Bili su već više puta, nisu imali primedbe samo sve po zakonu i biće u redu i oni ljudi moraju da rade svoj posao

Aha,ok.
Rekoh da pozovemo poresku...
:osmeh:
ništa se nesekiraj mv padina odradi svima kako treba tako da kad odemo da predamo papire samo se smeškamo::namigivanje::::namigivanje::da svi imate bar jednok takvog u selu nebi se tolko opterećivali oko stvari koje vam u potpunosti nisu jasne treba toliko ili toliko to ili ovo:ppozdrav:

@skal sta bi vredelo kad ga niko ne bi slusao? Mnogi na forumu su lepo objasnili sta i kako treba pa ne vredi...

Vesti : DOPIS MINISTARSTVU TRGOVINE, POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE Postovano od ap na 2011/6/16 10:00:00 ( 13 čita ) DOPIS MINISTARSTVU TRGOVINE, POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
Asocijacija poljoprivrednika Vam je više puta slala zahteve i sugestije vezane za izmene i dopune uredbi. Podsećamo Vas na naše zahteve koji su Vam dostavljeni 05. maja 2011. godine, kao konkretni predlozi izmena i dopuna uredbi. Ovi zahtevi su propagirani i u periodu protestne vožnje poljoprivrednika, koja je trajala od 30. maja do 4. juna, ali su od strane nadležnih zanemareni.

Kao i u proteklom periodu ZAHTEVAMO KONTINUITET SVIH MERA, a posebno ukazujemo na:
1. Hitno donošenje i sprovođenje Uredbe o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za podršku ruralnom razvoju kroz investicije u poljoprivredna gazdinstava za proizvodnju povrća, žitarica, industrijskog bilja, kao i investicije za nabavku osnovnog stada u stočarskoj proizvodnju za 2011. godinu, koja je predviđena Zakonom o budžetu 2011. godine, a ujedno je i osnov za sprovođenje Nacionalne strategije ruralnog razvoja, koju je Vlada donela u februaru ove godine. Ova Uredba je krucijalna za poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava koji se bave intenzivnom proizvodnjom i to pre svega, stočarstvom i povrtarastvom.

2. Asocijacija u saradnji sa Savezom udruženja odgajivača ovaca i koza Srbije zahteva izmenu i dopunu Uredbe o uslovima i načinu korišćenja premije za mleko za 2011. godinu od 16.februara 2011. godine u smislu smanjenja donjeg praga količine mleka koju proizvođač treba da preda po kvartalu kako bi ostvario premiju, i to sa 3.000 l kravljeg mleka na 1.000 l kravljeg mleka kvartalno. Dopuna ove Uredbe se odnosi na ostvarivanje premije za kozije i ovčije mleko i to za 500 l kozijeg mleka po kvartalu, ali ne više od 50.000 l kozijeg mleka po kvartalu, kao i za 200 l ovčijeg mleka po kvartalu, ali ne više od 30.000 l ovčijeg mleka po kvartalu.

3. Izmena Uredbe o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju u 2011. godini se odnosi na iznos regresiranja repromaterijala za povrtarsku proizvodnju. Licima koja ispunjavaju uslove iz ove uredbe, a koji su prijavili površine za povrtarsku proizvodnju, omogućiti pravo na regresiranje repromaterijala u iznosu od 35.000 dinara po hektaru prijavljene površine, zbog značajno većih inputa po hektaru u odnosu na ratarsku proizvodnju.

S obzirom da do sada nismo dobili informacije kada će se ove uredbe i na koji način sprovoditi, očekujemo Vaš odgovor i prijem predstavnika Asocijacije poljoprivrednika od strane nadležnog ministarstva.
Predsedavajući Upravnog odbora Miroslav Kiš

I meni je logicno da se ne uplacuje za prethodni period obzirom da sam bila osigurana po drugom osnovu. Sto se tice samog gazdinstva ono je ostalo pod istim registarskim brojem, samo je nosioc promenjen. Zvala sam info-centar da pitam, ali mi se javila zena koja nije bila voljna da se uputi u SVOJ posao. Pokusala sam joj objasniti o cemu se radi, ali nije mi poslo za rukom jer je shvatila da je zovem da mi ona procita clan uredbe kao da ja ne znam da citam...uf!
No, nema veze....icu cu redom...valjda cu naici na nekog pismenog i fleksibilnog u svim tim trezorima i ministarstvima.
Uplatila bih ja za drugu polovinu 2011 godine i time bih imala uplaceno 46 000 din, ali mislim da ni tako ne moze.
U svakom slucaju hvala.

Pozdrav!

Zvala sam info-centar da pitam, ali mi se javila zena koja nije bila voljna da se uputi u SVOJ posao. Pokusala sam joj objasniti o cemu se radi, ali nije mi poslo za rukom jer je shvatila da je zovem da mi ona procita clan uredbe kao da ja ne znam da citam...
Možda se javila spremačica? :haha:

Nije to ništa meni se jedanput u upravi za agrarna plaćanja u šabcu javio šofer i frajer odgovara na pitanja ko da je direktor.

I meni je logicno da se ne uplacuje za prethodni period obzirom da sam bila osigurana po drugom osnovu. Sto se tice samog gazdinstva ono je ostalo pod istim registarskim brojem, samo je nosioc promenjen. Zvala sam info-centar da pitam, ali mi se javila zena koja nije bila voljna da se uputi u SVOJ posao. Pokusala sam joj objasniti o cemu se radi, ali nije mi poslo za rukom jer je shvatila da je zovem da mi ona procita clan uredbe kao da ja ne znam da citam...uf!
No, nema veze....icu cu redom...valjda cu naici na nekog pismenog i fleksibilnog u svim tim trezorima i ministarstvima.
Uplatila bih ja za drugu polovinu 2011 godine i time bih imala uplaceno 46 000 din, ali mislim da ni tako ne moze.
U svakom slucaju hvala.

Pozdrav!
Pa za taj period te niko i ne duži, problem je u uredbi koja je definisala da je u određenom roku potrebna uplata na niovou (približno) godišnje a nije pomenuta situacija, u kojoj sam i ja, da je neko postao obveznik PIO pre manje od godinu dana u kom slučaju je logično da bi navedena suma od približno 43000 din trebalo da se smanji proporcionalno. Ako uredba kruto traži pomenutu sumu onda je moguće da će oni koji su kasnije ušli u sistem PIO preko zemljoradnje biti odbijeni u prvom roku.

Što se mene tiče ja sam uplatio 42818 din. 13. juna a nekih 1500 din za 2010 još u martu i mislim da sam zadovoljio uslove za predaju zahteva u julu. Naravno, ispada da sam uplatio unapred za celu 2011 ali izabrao sam da mi je bolje tako nego da čekam septembar i produžavam neizvesnost.

Milsim da bi članica foruma snježana trebala popuniti papire i podneti zahtev za subvencije već u junu, objasniti situaciju i zašto ima uplaćeno manje od propisanog, ako neće da sluša službenica na šalteru tražiti šefa. Ako bi mogla da povede nekog stručnog poput člana mvpadina, koji je knjigovođa upićen u problematiku poljoprivrednika, i to bi pomoglo. Ako na kraju ipak ne prime u julu, doplatiti razliku do 43000 čime je zadovoljen uslov iz uredbe i predati u drugom roku. Ne košta ništa osim jednog ili dva odlaska u trezor. Naravno, bilo bi poželjno da nas izvesti kako je prošla.

Danas sam bio u upravi za trezor Pančevo , sve što sam pisao do sada uvek sam proveravao informacije i došao sam u ćorsokak sa informacijama, prvo, sva registrovana poljoprivredna gazdinstva novootvorena takođe moraju imati uplaćen PIO u visini od 42.818 bez obzira što nisu zaduženi u poreskoj upravi , ako nemaju uplaćeno do 15.06.2011. mogu uplatiti ali zahteve predaju od 01.09. što znači da je RALE bio u pravu sa njegovim mišljenjem iako sm ga ja protivrečio.Neverujući u ove izjave otišao sam u ministarstvo gde su mi pročitali još jednom uredbu (kao da sam nepismen) i rekli da ih ništa ne interesuje i da neće više menjati uredbu, rekao sam da je to nezakonito da ljde teraju da plate PIO unapred na što su oni odgovorili da ih to ne interesuje već će se sve raditi po uredbi. Drugi problem koji sam izneo jeste poljoprivredna gazdinstva koja su u sistemu PDV-a oni PIO plaćaju mesečno a uredba obuhvata plaćanja PIO 11 meseci što nije dovoljno za iznos od 42.818 već fali jedna rata, rekao sam im da oni ljudi plaćaju redovno PIO na šta sam dobio odgovor da će oni moći da podnesu zahtev za regres u toku Septembra meseca kad ispune sve uslove što u prevodu znači da ko plaća redovno mesečno nema prava na podnošenje regresa u prvom krugu zato vi koji ste u sistemu PDV-a proverite svoje uplate u poreskoj upravi. Izvinite ako sam dao neke dezinformacije u toku mog pisanja ali verujte nisam nikad bez provere pisao. Sve ove nelogičnosti koje se dešavaju to nam je milo za drago. Drugo samo popunjavanje obrazca za regres još se tačno ne zna kako će se popunjavati poštouprave za trezor vode bitku sa ministarstvom da se ne popunjavaju sve parcele iz setvenog plana, ministarstvo je kategorično odgovorilo da opet neće menjati uredbu i da će morati poljoprivrednici sve parcele navesti u zahtev i to posebno ind. bilje posebno žitarice da bi se video sumarnik površine jedne i druge kulture (setite se šta je rečeno prošle godine da će sve biti pojednostavljeno).

Uredba je loše napisana, namerno zbog za*ebavanja ili slučajno jer nekog ko prima dobru i sigurnu platu mrzi da razmišlja. Ovako je država po ko zna koji put došla u koliziju sa sopstvenim propisima i dobrim običajimaa koji vladaju u svetu. Da neko ima živaca, volje i novca možda bi mogao da obori ovu formulaciju na sudu jer stvarno ispada da se PIO traži unapred za sve koji su manje od godinu dana u sistemu. Obaška što mvpadina kaže da PDV obveznici koji redovno mesečno isplaćuju svoje obaveze ne ulaze u traženu cifru u datom roku.

A ovih odgovora iz ministartsva gde ti pročitaju (nelogičnu) uredbu ili član zakona i kažu da ih ništa ne interesuje sam se naslušao u periodu kada sam silom prilika kontaktirao sa min. finansija. Sve može da se reši na terenu, sa stručnjacima svog posla iz drugih institucija ali kada dođeš u ministarstvo to je odgovor koji možeš da očekuješ.

Nazad
Vrh