Sa noževima se nije igrati, ja bih ti preporučio da nabaviš neki manganski čelik, on je pogodan za noževe jer je jako žilav, tri udarce a otporan je na habanje. Ne treba ti mnogo tog materijala, noževi bi trebali biti nekih 200-250mm dugački i 100mm široki, sve zavisi od dimenzija mašine koju bi pravio. Oštrenje obavezno na glodalici kako bi dobio jednak ugao a i balansiranje bi bilo bolje, nemoj brusilicom jer su u pitanju velike brzine, imaćeš mnogo vibracija pa će ti uništiti i ležajeve a uvijek nešto može i da pukne.
Konstrukcija je u principu jednstavna ali se ne smije praviti bilo kako. Opterećenja su dosta velika a sva su udarna. Dakle ne smije se štediti na materijalu. Dugo razmatram da pravim sebi takvo nešto ali nikako da skupim sredstva za to, treba ležajeva, vratila, lančanici i lanac za feed-er (valjke koju uvlače granje), noževi, kućište, debeli limovi, profili, remenice. Sam materijal i nije tako skup ali je problem što treba gomila mašinske obrade a ona je jako skupa ako nemaš svoje mašine. Da imam bar strug, još danas bi počeo jer na otpadu može da se nadje odličnog materijala kojem treba samo obrada i dorada ali kad uzmem u obzir koliko novca treba da neko uslužno odradi sve to...ne isplati se iako svake godine moram da spalim gomilu materijala od kojekvih krčenja medja i živica.
Ako se upustiš u izradu, OBAVEZNO napravi feeder. Oni ograničavaju uvlačenje mase (granja) a to je od velike važnosti za bezbjednost radnka, samu mašinu kao i pogon. Noževi teže da uvlače materijal unutra i to ogromnom snagom i brzinom. To je vrlo opasno jer može da povrijedi radnika a i dovede do havarije mašine. Feeder valjci ili samo jedan valjak uvlače granje odredjenom brzinom što je dobro jer se masa siječe na ne previše sitne komade,dakle ne pravi piljevinu već upotrebljive komade od 5-6cm koji mogu da se lože u peći za centralno grijanje.
Potraži na netu snimke, ima ih gdje se vide mašine sa feederom (kao ove dvije koje si postavio) a ima ih i bez. Ove koje ga nemaju bukvalno progutaju bilo šta odjednom - ubaci dakle malo deblju granu i mašina će je uvući za tren (i polomiti se) a može da povuče i radnika za sobom ili ga udari.