Uradi sam

@djele
Zbunio si me sa makazama za ovu dizalicu dok nisam procitao tekst ispod.
Ovakvu prikolicu ima moj komsija i koristi je celo selo za transport bikova i krava jer je niska i prakticna za utovar.
A nas cepac je od krana za viljuskar (sigurno vodjenje) a cilindar i klip od buldozera velikog precnika te je brzina mala ali je sila ogromna. Nismo merili ali ovo na video klubu radi neobucen radnik, a ovaj sto ga je kupio izverzirao se i kaze da nema tog panja koji nece da razbije. A praksa u radu je potrebna jer nije svejedno kako se trupac namesta u odnosu na sekiru i kako ga sekira napada.

Fiat615 osovina je od speditera,prosirena 10 cm, a felne 17" od valjda nekog kombija pa su isecena srca na strugu i ubacena nova sa odgovarajucim rupama. Gume su isto od nekog kobija...To je tzv ,,stocarka,, koristi se povremeno za drva,2 metra stane po duzini taman i tako sam i uklapao stupce,a tera se jos sto sta. Treba da se naprave i stranice...

Poslednja izmena:
Znam da na ulasku u Cacak ima firma koja se bavi prodajom svih vrsta prohromskih cevi i limova ali se ne secam imena firme pa ako ima nekog iz okoline mozda se moze raspitati. Masina koja mi je potrebna za farme i koju moram da napravim je seckalica za slamu. Na sajmu sam video par masina ali nisam siguran na kom principu rade. Spolja je slicna mlinu i iznad ima veliki bubanj u koji se ubacuju bale slame. Na You Tubu ima snimaka nekoliko modela ali im se ne vide radna tela. Kod prodavaca delova sam cuo da mogu da se koriste nozevi od rotacionih kosilica. Ako neko ima neku sliku seckalice i njenih delova bio bih mu zahvalan da je ubaci ovde. :D
robi svaka čast na slikama,a pošto sam često učačku ima firma mislim da je SLOVAS kod pumpe leonardo na kruznom putu.rade baš sa prohromom.

Jeste SLOVAS a ima ga nesto manje i u ATENIC-komercu,semafor kod starog cacanskog groblja...

Nema toga u jeepu,danas sam bio a ima gotove stalaze u URADI SAM,al zavisi kolko jaki ti trebaju,ovi su jako slabi,u jeepu mogu da ti perforiraju L profil,al sumnjam da ce to da ti se isplati.takve stvari rade na cnc laseru a minut secenja je 179 din sa PDV+materijal.

To je u stvari sadilica. Seme se seje, a stablo(pa i ono podzemno) se sadi. Lukovica i krtola su podzemno stablo i dakle oni se sade. Naš narod kaže seme krompira ili luka, ali seme je u stvari nešto drugo.

009.jpg

012.jpg

moj "patent".
mozda nekom moze koristiti

Poslednja izmena:
Patent je super! Da li mozes malo iz vece blizine da slikas, i napises kako si napravio? Narocito me zanima princip kacenja na prikolici. :ppozdrav:

Nije da se nešto preterano razumem u ovo, ali zar ti nije lakše da napraviš poteznicu na rasturaču i prskalici pa da za nju zakačiš prikolicu.

Jeste lakse, ali je pitanje koliko konstrukcijski prskalica i rasipac mogu da izdrze teret tj prikolicu pozadi. Ovako tovari u prikolicu koliko hoce i ne misli o masi.

Upravo tako kako bojcetic kaze.Covek je kacio za sejacicu za zito(plava olt osjek)prikolicu sa semenom,jedne godine ok.,druge vise semena u prikolici i rascupao sejacicu...

Vidjao sam da za rasturacem vuku prikolice,neke lagane,ili konjska kola prepravjlena da vuce traktor i na njih natovare nekoliko dzakova.Cak ni to nije pametno,mnogo cima,ljulja...Pogotovo po losim putevima.Meni to nije odgovaralo zbog malo teze prikolice,a i zbog 2-3 tone tereta,bilo vode,bilo djubriva.
Sticajem nesrecnih okolnosti,uglavnom sve radove u poljoprivredi obavljam sam,pa onda moram da smisljam kako da olaksam i ubrzam posao.
Ovaj nosac je iz delova,lako se skida i montira,sve je na srafove.Evo slika,a ako treba jos neka,recite,posto sutra skidam da tovarimo bale.

001.jpg

002.jpg

004.jpg

001.jpg

Nazad
Vrh