Unutrašnjost štala

Kod mene je isto ubetonirano i zakacen lanac,za sad problema nikakvih nije bilo,uradjeni su vezovi pre 5 godina i za sad nikakvih promena nema,niti se sipka pocela svlaciti i usjecati.

I ja sam betoniro i skoro sve se poderalo stavijo sam armaturu 12 u obliku slova u i za 10 godina lanci su ga poderali tako da sam povarijo dole precke od cevi .

Ovde se bolje vidi funkcija veza. Kravi je omogućeno kretanje po vertikali, bez obzira što je lanac zategnut.

DSCI0012.JPG
pazite kod ovakvih lanaca da vam se ne udave krave znaju proturit nogu kroz lanac kod vrata kada leze jer lanac spuste do kraja i kad krenu ustat samo se uguse zato stavite komade gumene cijevi na dno lanca znaci do zemlje koje ne mogu proc kroz halke od lannca oko vrata

Da se krave dave verovatno da bi se ovaj sistem izbacio iz upotrebe, svasta se moze desiti i u slobodnom sistemu drzanja.

to di se kači lanac se pravi od svijetlo vučenih šipki i onda se ne troše kao obično željezo

Ja zadnjih 10 godina drzim krave u ovakvom sistemu i nisam imao problema samo treba voditi racuna na lanac oko vrata nesme da bude labav i alke koje klize po vertikali triba da su sto vece.

Neko je pitao gde ima resetkasti pod, firma se zove FARM-SERVIS iz Aleksandrovca kod POzarevca, 063/394-209 ovo je br telefona moze vam reci konkretno sta vas zanima, a radi i vezove i sisteme za izdjubravanje i za svinje radi takodje...

a inace ja sam uradio sa niskim vezom i prilicno sam zadovoljan njime

Ja znam da ovi moji na farmi svinja stalno farbaju prozore i kazu da je manje muva,ja licno nisam probavao kad je stala provetrenai kad ima dobro strujanje vazduha onda ima znatno manje muva...

Hvala na broju za resetkasti pod ali to nisu resetke za slobodni tov junadi vec su za vezani sistem drzanja krupne stoke.Treba resetke da budu betonsko armirane za slobodni tov junadi pa ako neko zna ko ih pravi i prodaje neka se javi.Unapred zahvalan svim clanovima.

Vidm dosta se prica o vezovima,a sto ne pravite slobodan sistem nije jednostavnije? samo da se hrane fixno(to jest da imaje krmne zabrane koje se mogu zakljucati dok jedu).

Mislim da broj grla u stali odredjuje da li ce biti slobodno ili sistem veza, jer ako je mali broj krava tada se slobodan nacin drzanja nemoze prilagoditi potrebama, ni krava ni vlasnika, dok kod veceg broja grla slobodan nacin ima vise prednosti?!

Pa to jeste sigurno mada pise se tu i o 20-30krava to nije tak mali broj, mada bio sam na nekoj farmi covek ima 60 krava na vezu,malo prostora zauzimaje tj puno manje nego slobodno,i napravljena je stala od cevi okrugli i onih zabica za skele,sto se u gradjevini koriste sve je od toga napravljeno,zimi stave bale okolo da ne bude jako hladno leti otvore jako zanimljivo uradjeno bio vec mracak pa nisam slikao, ali kaze covek trebo bi raditi novu stalu,e sad kakvu to vec nisam pitao.

Prije godinu dana sam bio u Kutini kod covjeka koji ima 60 grla, krava i junica, i ima dvije stale, slobodno drzanje sa izmuzistem i stalu sa vezovima, gdje su krave non stop na vezu, i njegov utisak je da kod slobodnog sistema drzanja je laksi posao, i izdjubravanje (traktor sa krokodilkom) i muza, hrani ih sa miksericom, ali da na vezu ima vise posla i bolje rezultate.

hmmm,a jel su mu se mogu zakljucati krave dok jedu? a u biti ako je mixericom sve uadjeno onda mozda nema ni potreba mada nije ni to kako oni prezentuju i tamo ona burla i trazi sta joj se vise svidja.

u vezanom sistemu krave proizvodevise mleka jer se svakoj moze dozirati sta joj treba i koliko treba dok su u slobodnom krave zdravije i imaju vise laktacija,narocito se to vidi kod simentalca

Nazad
Vrh