Unutrašnjost štala

To je pitanje od milion dolara,i ja cu mozda nesto praviti naredne godine pa sam procitao i izpregledao sve zivo.Na dugim lezistima krave su mnogo dugovecnije i imaju mnogo manje problema sa zglobovima,papcima itd 190-200cm dok je higiena jako losa. 160 cm je prekratko i vece krave hoce da spadaju u kanal zadnjim nogama pogotovo ako je vez duzi.Ako ide grabnerov vez onda je neka mera 170cm ali i tu krave imaju mnogo malo mrdanja i vise problema sa nogama i zdravljem generalno. Ona kratka lezista sa gumama bez slame tipa 140cm + resetka 50-60cm je mozda naj cistije ali tu odlaze zadnje noge kao od sale.
Odgovorio sam ti a ko da nisam,jel ni sam ne znam kako.Sve ima svoju prednost i manu,samo je fora da odlucis sa cim ces da se zajebavas.

Da li je dovoljna sirina staze,3.2 metra da bi se goveda hranila mix prikolicom. Predpostavljam da jeste ali bolje da pitam.

Da li je dovoljna sirina staze,3.2 metra da bi se goveda hranila mix prikolicom. Predpostavljam da jeste ali bolje da pitam.
Minimum 3.5 a pozeljno 4 . Hrana zauzme po pola metra levo i desno i mix prikolica baca malo u daljinu ne mozes ici skroz do ivice jel ce ubacivati kravama pod noge.Ja sam se zeznuo i kod ovaca napravio 3 metra moram malo da zgazim deo hrane koji je stavljen na primer na desnu stranu da bi normalno bacao na levu u sledecem prohodu.A kod krava su i vece gomile hrane pa bi se gazilo mnogo vise.To vazi ako hranis sa obe strane a ako je hodnik i zivotinje samo na jednoj strani onda moze 3.2 metra.
462647477_948684553811800_5565297549304177451_n.jpg

Da budem precizniniji, hranile bi se sa obe strane. Staza kojom bi se kretao traktor bila bi 3,2 metra i bila bi izdignuta 10-ak cm od jasala, jasle bi bile po 90cm sa obe strane staze(5metara ukupno). Sto znaci da bi moglo?
ps. kako si zadovoljan sa objektom ja se dvoumim izmedju takvog balona, drvenog ili metalnog hangara... Bio bi van sela na otvorenom, jaki su vetrovi plasim se da bi ga vetar mogao odneti

E tako bi moglo lagano.Mislio sam da ces ici sve ukupno 3.2m a na 5m mozes tenk da teras :)

Sto se tice objekta imam ga vec 3 godine. Nikakvih problema nisam imao i kada su duvali oni ludacki vetrovi. Mada kod vas u ravnici su vetrovi verovatno jaci.Ali je definitivno naj jeftinija varijanta,i ako budes isao na ovaj sistem obavezno izolacija odozgo ili ima kondenza.Ja sam narucio odmah sa izolacijom ali su sa postavljanjem iste kasnili 3-4 meseca i onda je za to vreme lilo odozgo.Kako je stavljeno nema kapi.

Mozda cu sledece godine napraviti jos jedan slican za krave. Ali jos nisam definisao u glavi da li sam dostigao taj stadijum ludila da se u to ukljukam. :)

E tako bi moglo lagano.Mislio sam da ces ici sve ukupno 3.2m a na 5m mozes tenk da teras :)

Sto se tice objekta imam ga vec 3 godine. Nikakvih problema nisam imao i kada su duvali oni ludacki vetrovi. Mada kod vas u ravnici su vetrovi verovatno jaci.Ali je definitivno naj jeftinija varijanta,i ako budes isao na ovaj sistem obavezno izolacija odozgo ili ima kondenza.Ja sam narucio odmah sa izolacijom ali su sa postavljanjem iste kasnili 3-4 meseca i onda je za to vreme lilo odozgo.Kako je stavljeno nema kapi.
Kod mene u okolini niko nema miks prikolicu, da bih se raspitao. Ono sto sam gledao na snimcima vidim izbacuje malo dalje od prikolice , pa rekoh bolje da pitam nego da napravim uzano, sad mi nije problem da napravim sire ako treba kad pravim sve iz pocetka.
Predpostavio sam za izolaciju, samo bi kod mene objekat bio otvoren sa tri strane. Bila bi zatvorena samo jedna strana zbog zavetrine. Bitno mi je samo da goveda imaju da legnu na suvo i da imaju zaklon od vetra. Video sam u Ceskoj dosta takvih objekata za zivotinje, kazu da nemaju problema.

Ovaj moj se otvara sa bocnih strana.Samo zimi spustam kada je jagnjenje a dve ceone ostaju otvorene uvek. Na kurblu samo namotas gore-dole za 2 minuta. Leti su otvorene sve 4 strane.

Jos jedno pitanje, dno jasala bi bilo na nekih 25-30 cm i pregrada na jaslama bi bila 25 cm da li je to dobro. Inace ne radi se o objektu, to bi bilo hranilo 50 metara dugacko za pustene krave.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh