Univerzal

Postovani,
Imam Univerzal 445,u zadnjim točkovima se cuje jako brujanje a kad krećem iz mesta čak i neko drobljenje i cimanje i lupanje.Verovatno je to problem u bočnim reduktorima,Zanima me šta li to može biti i kako da otklonim taj kvar ,jer kod mene u okolini nema majstora za univerzale a mislim da to mogu uraditi sam,naravno uz vašu pomoć.
Blago brujanje iz reduktora je kod njih "normalna stvar" jer je u pitanju pravougaono uzubljenje koje stvara zvuk i kada je sve u redu. Ti moraš da podigneš zadnje točkove od tla,pa da ih prodrmaš i vidiš da li ima zazora. Ako ga ima ,onda su u pitanju ili zavrtnjevi na ležajevima, ili istrošenja u samim ležajevima. Ako je i reduktorima uvek bilo po 2 litra hipoidnog ulja, nije došlo do kvara, ali ako nije bilo ulja onda to može da bude problem. Samo razdvajanje deklova reduktora nije komlikovan posao, ali treba ti pomoćnik, jer je u pitanju dosta težak deo da bi ga čovek sam prihvatio i spustio na podlogu. Sam reduktor je oslonjen na dva masivna kuglična ležaja koji teško stradaju ako su bili u ulju, tako da problem možeš da umanjiš samim pritezanjem zavrtnja na većem zupčaniku reduktora. Taj zvuk i lupkanje je kod tebe, kako kažeš, malo glasnije, ali nije ništa opasno, to se javlja kod svih Univerzala. Prodrmaj ti točkove, pa da se čujemo večeras, za dalju akciju.

pozdrav drugari imam problem sa utb 445 rasturio sam mu menjac jer mi je ispadao iz 2i 3 i kad sam rasturio od sihrona nema nista a na onom prsteni su oni plehcici ispopadali na dno kartera e sad dali je mogice da je zbog njih ispadao ili je tu nesto drugo sve mi ovo drugo izgeda okej moim za pomoc...

Kako misliš "od sinhrona nema ništa" ? Jel` to znači da su stradali ? A oni podmetači ispod sinhrona služe da ih drže dalje od zupčanika kada su slobodni, odnosno kad` nisu u toj brzini. Ne verujem da bi zbog njih ispadao, ipak su to samo limovi. Kada kažeš da je ostalo sve u redu, da li si proverio ležajeve donjeg snopa, i da li su postojale one četiri kuglice koje zabravljuju određene stepene prenosa. Tu može da bude problem.

Univerzal 445 problem sa bočnim reduktorima

Imam Univerzal 445 ,U točkovima tj u bocnim reduktorima se čuje brujanje u vožnji a naročito kad kreće iz mesta zatrese se u cak pocne i da lupa nesto,zanima me sta li to moze biti i dali bih mogao sam da otklonim kvar posto u okolini nema majsora za Univerzale.Ako je neko imao sličan problem neka mi pomogne.
Unapred hvala.

e zdravo sihroni su propali a lezajevi mi izgledaju vrlo dobro pomalo mi je prsten iskrzan a pomalo i oni mali zubci na zupcanike ali mislim da nije strasno e sad koje kuglice nisam na tako nesto naiso osim one sto su gore ispod osovine viljuske....e kazi mi dali pprsten kada ubaci u one male zubcanike dali naleze do kraj mislim hvata sele zubice ili ,,,hvala unapred pozzz.mika.

e zdravo sihroni su propali a lezajevi mi izgledaju vrlo dobro pomalo mi je prsten iskrzan a pomalo i oni mali zubci na zupcanike ali mislim da nije strasno e sad koje kuglice nisam na tako nesto naiso osim one sto su gore ispod osovine viljuske....e kazi mi dali pprsten kada ubaci u one male zubcanike dali naleze do kraj mislim hvata sele zubice ili ,,,hvala unapred pozzz.mika.
Nisam te shvatio na koji prsten misliš, a one kuglice na osovinama viljuški i služe za to da ih drže u određenom položaju. Ja sumnjam da je tu nešto, ali neka i iskusnije kolege daju svoje mišljenje. Objasni nam kako je to počelo da se dešava.

Nisam rastavljao mjenjač univerzala al koliko poznajem sihronizovane mjenjače na sihronima moraju biti i kuglice i opruge.Mali zubići moraju da se ukopčaju do kraja.Uglavnom sihroni crkaju ako nije dobro naštelan snop na osovini ili neka distanc podloška se ošteti.Tačnije ima prevelik zazor između sihrona i pogonskog zupčanika.Tad se i desi da poispadaju kuglice a opruge zupčanik samelje.

mislim na onaj prstensto stoji izmedju zupcanika sto ide viljuska na njega pa ga seta za 2 i 3i a2 mi tesko ubacivala dugo vreme i kad ubaci kad idem i dam gas mislim povuce traktor ona izbaci a sad i treca izbacuje tako kad idem i dodje opterecenje mislim da povuce on izbaci neznam kako da ti objasnim .

Verovatno je taj prsten koji uzubljuje II i III brzinu duže radio na pola zuba pa se istrošio. On je po pravilu mekši od zupčanika, da bi prvo on kao jeftiniji deo, otkazao. Kada ga pogledaš iznutra, ako je nut suviše istrošen, onda to može da bude razlog. A menjač se teško šaltovao baš zbog onih limova koji se nalaze između sinhrona, jer se oni zakose pa teže ulazi u brzinu. Ne znam, kada bi imao negde novi prsten, pa da ga uporediš sa tvojim.

da a dali treba da radi na pola zuba ili upada\ skroz ili nesto nije dalo da upada skroz pa se ostetili ,,,osteceni su malo coske ali mi izgleda kd ga stavim na zupcanik i upadne skroz cini mi se da bi drzalo mozda nije upadalo skroz .

Nisam radio nešto puno na univerzalu jer ih kod mene nema malo.Za brujanje razumijem al to trešenje kad kreće iz mjesta više upućuje na lamelu ili neravnu ploču na potisnoj ploči ili na zamajac.

@Djenka Imam Univerzal 445,u zadnjim točkovima se cuje jako brujanje a kad krećem iz mesta čak i neko drobljenje i cimanje i lupanje.Verovatno je to problem u bočnim reduktorima,Zanima me šta li to može biti i kako da otklonim taj kvar ,jer kod mene u okolini nema majstora za univerzale a mislim da to mogu uraditi sam,naravno uz vašu pomoć.

Kretanje iz mjesta i traktor se trese najviše upućuje na kuplung.Neravna potisna ploča,nenaštelana potisna ploča,neravan zamajc ili je rika lamela.Brujanje u reduktorima ima većina traktora zbog cilindrični zubova na zupčanicima.

Uzubi ti prsten na zupčanik, pa uzmi velika vodovodna klešta i pokušaj da zaokreneš prsten. Ako drži, znači držaće i u vožnji. Moguće je da zakošeni sinhroni nisu dozvoljavali da se dobro uzubi brzina. Jbg, onih šest limčića košta desetak evrova, nabavi ih, kao i nove sinhrone, mislim da su oko 30 "evropljana". Prsten ne znam koliko košta, ali nabavka svega toga bi verovatno rešila tvoj problem.

probacu i normalno stavicu sve novo imcici su 1000 din sihroni su 700 din kom zamenicu i zupcanik za 1 20 e pa ce da vidimo sta ce biti samo da mi stignu delovi ,pozdrav.laku noc

Ne nije lamela sigurno cimanje i lupanje se čuju iz bočnih reduktora,u svakom slucaju hvala ti na odgovoru

Normalno da neravnomjerno odvajanje kvačila se prenosi na luftove.KOd tebe je tajluft na reduktoru i normalno da se tu odražava trešenje.Raspitaj se malo kod majstora sa iskustvom.Da naglasim odgovarao sam po tvom objašnjenju.

Ma jesam proverio sam,ima ulja ali se meni cini da su neki liftovi neznam sta ima unutra dali su biksne ili lezajevi i bas kad krećem iz mesta to zalupa i posle toga u voznji nelupa samo se i dalje cuje brujanje neko

imam jednu molbu ako neko ima univerzal od oko 100 konja sestak motor 97 godiste sa prednjom vucom da mi kaze kakav je to trakto dali valja i koliko moze a se plati , ali iskreno .

Nazad
Vrh