Univerzal

Evo ovako. Nikad ga nisam imao, ni neznam za nikog da bi ga imel, ali nabrojat ču ti nešto činjenica.
Oavj traktor temelji na Fiatu iz ranih sedamdesetih. Neki motori su bili novi ali neznam točno u kojim modelima. Mogao si birat između četiri mjenjača koji su bili 8+2, 8+8, 12+3, i 16+4. Ovaj model od 100 konja ima onaku 1033, motor šestak i imao je mjenjač 16+4, od toga je imao 8 sinhroniziranih prestav. Ne ide 40, ide samo 30. A to je to, što ja znam.

e zdravo drugari evo opet da vam dosadjujem malo radio sam menjac na iniversala tj..kandzastu spojku,sihroni utvrdjivaci brzinai tako to e sad tesko mi upada u 3 a u 2 itetako e sipao sam u menjac sae90 zbog hidraulicne pumpe stra me dali nije do njega ili sta inace kad je ugasen lepo saltuje ..pozzz.

znam ali sam ga sipao jos prosle godine sad sam ga samo procedio i vratio deai ima i to uzrok u satovanju posto je sve stegnuto novo.

pa dobro radio je dobro i pre samo sam ga podigo da vislje hvata trebao bi da bude bolje ii mozda dok nalegnu novi delovi neznam stvarno sta je kad saltam 2..3 tvrdo neda da ubacim nekoliko puta ga zalazem dok ubaci

Moraš da ispustiš deo ulja da bi video kako stoje oni čelični limovi ispod spojke, proveri sva tri okretanjem donjeg snopa. Hoće neki lim da se "popne" na sinhron. Pažljivo ga vrati pod spojku, ako vidiš da je pošao napred, prema sinhronu III brzine. Ne znam da li sam ti pomogao ?

pozdrav,,ali menjac je rasturan i radjen ti imcici su novi i lepo su staveni a traktor nije radio nakon sklapanja samo sam ga vozio jedno 2 kilometra
ali tesko salta u trecu to jes tvrdo kao da upire u nesto tek ako ga pogodis na silu da ubaci

e dobro vece svima hvala na pomoci,ona rucica je dovarivana ali jos pre neku godinu ,viljuska je dobra jer pre rasturanja je lepo saltao samo je ispadao ,danas sa vozio neko zito do mlina i onako saltam ga vec sam mu naso tacku ai opet nije to to mozda ce prilegne

Ako je iskakao pre rasturanja iskakaće opet 100%.Isti slučaj smo imali kod nas,uradili menjač on iskače iz druge,rasturanje ponovo sve u redu dok treće rasturanje i treća sreća nisu ustanovili da je viljuška kriva.Sada ide kao u sir,nema krr pri ubacivanju i šaltanju.

ali sad ne izbacuje ne krci izbacivao je nije imao oni limcici ispali i nije bia dobra kandjasta spojka otisli zubci na jnoj

a interesuje me vidim da ste dobro upoznati kako ide sa klipovima sto ugradjuju fi 100 dali ste upoznati dali treba da se blok prosiri da bi upala kosuljica tj hilzna .

Nisam mehaničar, ali ti ne bi to savetovao. Doduše, dobićeš par "konja" snage, ali ne znam da li gornja osovina u klipu može da izdrži veća naprezanja na prečniku širem 5 milimetara. Mislim, može sigurno, ali ne znam koliko dugo. Ima verzija tih naših motora D-115, i sa debljim hilznama, pa je skidanje bloka manje, što se tiče potrebnog prečnika od 100 milimetara. Znam da se to radi, ali ne znam koji je vek svega toga. Možda ti iskusnije kolege daju neki bolji savet. Imamo dosta sposobne i dugovečne motore, i za tu klasu traktora ja ne mogu tražim ništa više.

to si ugradjivao ili je tako imao, koiko je jaci od klasicnog i kako se ponasa motor ,dai treba da se prosiri blok da bi upale kosujlice f100.

Nazad
Vrh