Bibliotekar
Banned
@ Cukaneca
Teška je ova Tema za jednu rečenicu.
Moj deda Radosav Kovačević (rođen 1880. godine) bejaše vispren dečak (za razliku od ostale, pomalo tunjave, dečice u brojnoj familiji Kovačevića, u zaseoku Boljavine, netom iznad sreskog gradića Ljubovije).
U to doba: nije bilo uobičajeno da se muška deca školuju (o školovanju ženske dece: ni pomena).
Svršivši Trgovačku školu u Beogradu (za ŠTA je zaslužan finansijski doprinos mojeg pradede Marka i njegova daleka vizija), moj deda Radosav uze kredit kod viđenijih trgovaca: te otvori samostalnu trgovačku radnju u Ljuboviji.
Nuto qrca u slamnatom šeširu: Izbi rato 1914. godine !!!
(A taman se deda okućio i porodio 3 kćeri i jednog sina.)
Ode moj deda da ratuje za Kralja i Otadžbinu: preko gora i planina.
(Ode moja baka Roksanda u izbeglištvo: čak do Leskovca. Usput umre beba, kćerka Desanka, moja tetka Desa.)
Svrši se rato 1918. godine (da ga **greška: ko ga želeo - u kući mu bio).
Prva se vratila kući, u Ljuboviju, baka Rosa: zatekla je lopovsko razbojište milih Bližnjih (sve su nam pokrali iz kuće, pod izlikom - da sačuvamo, Roso, mal, da ne propada badava).
Utom se i deda Radosav vratio sa bojišta.
SVI su na okupu.
NEMA DESANKE.
Da nastavim pripovest.
Hrabro se ponovo okuće Roksanda i Radosav Kovačević.
Kupe kuću u centru Ljubovije (obaška: povrate i malo domaćeg pokućstva koje su prisvojili prihvatljivi članovi moje porodice).
Jebemliga, valjda nam takav grah sudbinski pripao: finansijski propadne moj deda Radosav (početkom tridesetih godina proteklog stoletija).
Jebemliga: pokrade nas rodbina (pokrade nam i crno ispod nokta).
Suma sumarum,
Moji deda i baka Radosav i Roksanda Kovačević
imali su viziju da školuju decu:
školovali su strica Dobrivoja, tetke Danicu i Dobrilu
te mojeg oca Nebojšu i njegovog brata (mojeg strica Slobodana).
Kasnije,
Dobrila je rodila Sretena (inženjera agronomije)
Danica je rodila i odgajila sijaset vrhunski školovanih mojih rođaka...
A ja, maleni Bibliotekar: sozercavam daleke tišine Glasa Gospodnjeg i studiram do beskraja
Trenutno nisam rad da postavljam porodične slike u Ljuboviji.
Posvećeno Desanki
(večnoj želji moje bake Roksande)
Teška je ova Tema za jednu rečenicu.
* * *
Moj deda Radosav Kovačević (rođen 1880. godine) bejaše vispren dečak (za razliku od ostale, pomalo tunjave, dečice u brojnoj familiji Kovačevića, u zaseoku Boljavine, netom iznad sreskog gradića Ljubovije).
U to doba: nije bilo uobičajeno da se muška deca školuju (o školovanju ženske dece: ni pomena).
Svršivši Trgovačku školu u Beogradu (za ŠTA je zaslužan finansijski doprinos mojeg pradede Marka i njegova daleka vizija), moj deda Radosav uze kredit kod viđenijih trgovaca: te otvori samostalnu trgovačku radnju u Ljuboviji.
Nuto qrca u slamnatom šeširu: Izbi rato 1914. godine !!!
(A taman se deda okućio i porodio 3 kćeri i jednog sina.)
Ode moj deda da ratuje za Kralja i Otadžbinu: preko gora i planina.
(Ode moja baka Roksanda u izbeglištvo: čak do Leskovca. Usput umre beba, kćerka Desanka, moja tetka Desa.)
Svrši se rato 1918. godine (da ga **greška: ko ga želeo - u kući mu bio).
Prva se vratila kući, u Ljuboviju, baka Rosa: zatekla je lopovsko razbojište milih Bližnjih (sve su nam pokrali iz kuće, pod izlikom - da sačuvamo, Roso, mal, da ne propada badava).
Utom se i deda Radosav vratio sa bojišta.
SVI su na okupu.
NEMA DESANKE.
Da nastavim pripovest.
Hrabro se ponovo okuće Roksanda i Radosav Kovačević.
Kupe kuću u centru Ljubovije (obaška: povrate i malo domaćeg pokućstva koje su prisvojili prihvatljivi članovi moje porodice).
Jebemliga, valjda nam takav grah sudbinski pripao: finansijski propadne moj deda Radosav (početkom tridesetih godina proteklog stoletija).
Jebemliga: pokrade nas rodbina (pokrade nam i crno ispod nokta).
Suma sumarum,
Moji deda i baka Radosav i Roksanda Kovačević
imali su viziju da školuju decu:
školovali su strica Dobrivoja, tetke Danicu i Dobrilu
te mojeg oca Nebojšu i njegovog brata (mojeg strica Slobodana).
Kasnije,
Dobrila je rodila Sretena (inženjera agronomije)
Danica je rodila i odgajila sijaset vrhunski školovanih mojih rođaka...
A ja, maleni Bibliotekar: sozercavam daleke tišine Glasa Gospodnjeg i studiram do beskraja
Trenutno nisam rad da postavljam porodične slike u Ljuboviji.
Posvećeno Desanki
(večnoj želji moje bake Roksande)