Uljana repica 2023/2024

Vidi, nemam ličnog iskustva zato sam i napisao da neki kažu. Repicu sejem tek 4-5 sezona i za tih par sezona jednom sam je povaljao ali su uslovi bili idealni i nikla je fantastično.
Koliko sam shvatio... Ako se poseje u vlažno zemljište, kad se povalja onda valjda nema snage da nikne ili ne može da nikne, nzm.

Mi rlsmo poceli setvu.Oranje, priprema i setva,vlage ima samo da li ce biti dovoljno za nicanje vidicemo za 10 dana.
a16eb9e7a27b324f0c3afb86e90e8262.jpg

Poslano sa mog SM-S901B koristeći Tapatalk

Igore, ako si posejao u vlagu, napolju je repica za 5 dana.
Ove godine sam napravio glupost sa pripremom za setvu kao nikad do sad. U friško oranje sprašio 2x spremač a dve njive sam dodatno overio kembridž valjkom. Kiša upucala i to je sad beton. Pokušao sam opet napraviti setveni sloj (prekasno) sa spremačem ali S opruge samo zvone. Pokušao sam i sa sklopljenim spremačem raditi (da dobijem na težini da bi osnova spremača uopšte išla u zemlju) ali dobio sam predubok sloj suve zemlje.... prešao sam tu njivu opet sa lakim kembridž valjkom i sad moram čekati kišu ili mogu ponovo orati ili gruberom uraditi sve njive.....
Čist primer kako ne treba uraditi pripremu zemljišta i kako ne treba gledati da li je možda malo rano za setvu nego iskoristiti kišu koje je onda pala i ko zna kad će opet.

Kiše ni na vidiku , bar u mom kraju . Vlagu u zemlji da ni ne komentarišem.. poslednja kisa tamo početkom avgusta bila..
Jel nekad neko sejao u suvo ? Iskustva.. Ili ste dočekali katkad i polovinu spetembra sa setvom ? Isto iskustva sa kasnijim rokovima i prinosima ? :unsure:

Nazad
Vrh