Uljana repica 2022/2023

Ako ne bude nekih vremenskih nepogoda, uljana repica imace jako velik potencijal za dobar prinos.

Kakav miris :love:

Medjuredni razmak 50 cm

Ohj5yZs.jpg

6lEKMUu.jpg

Sta da se prska kad je u cvetu ona? I kod mene bilo sijajnika ali nista nisam dirao

Kad se otvori 70% onda treba ici insekticidom i fungicidom, da se zastiti cvijet i ubiju ose listarice, jer ce se licinka razviti i pojesti mahunu iznutra dok jos bude zelena.....

Sad neznam da li kod vas na osu listaricu ima ucinak nurell s kojim je tretirano, al kod nas se mora.....nabavio sam mospilan i to jedva,isao 150km po njega......cijena simbolicna.....465e za 4kg.....

Fendt sta joj može kupusna muva kad su biljke ogromne?
Kad ti uljana koja izgleda za blizu 5 tona da 2.8 tona radi 90% crvavih mahuna onda si neces postavljati takvo pitanje. Ne mislim zvucati arogantno ali je nazalost to bio razlog zasto smo nakon 2 godine morali odustati od uljane repice. Kada je uljana oko 80% iscvala isao sam nurellom i bila ista prica (1 njiva od 2 jutra probno da vidim dal bi tad sta popravilo situaciju).

Ja sam te zadnje godine radio 3 puta u jesen i 3 puta u prolece, jedva 1400 kg po kj, ostali sto nisu hteli da prskaju imali 500 kg po kj

Kupusova muva prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu na dubini od 10-12 cm. On se javlja maja meseca na cvetovima biljaka, hraneći se nektarom. Ženka polaže jaja na korenovom vratu biljke ili u zemljištu u blizini biljke.
Razviće larvi može da traje 20-30 dana.
Lutka se obrazuje u zemljištu i u napadnutoj biljci.
Odrasla muva druge generacije javljaju se u junu – julu a treće generacije lete u julu i avgustu.

-------------------------------------------
Au, stvarno.... Izgleda da smo dosad imali sreće pa nije bilo problema sa ovim muvama. Ili jesmo a da nismo ni bili svesni?

Nazad
Vrh