Uljana repica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I kod mene drugar sejao exaltea prosao danas pored njegovih njiva klijavost jakoo losa.Sramota za takvu kucu..
 
Setva 3. Septembar. Popunila se lepo, ali biće zanimljivo videti kako će to sve ispasti na kraju s obzirom da je nicanje bilo na dva puta i da je razlika u nicanju oko 15 dana.
Ne znam kako je kod vas, ali kod mene opasno kreću korovi u repici nakon ovih padavina.
a5030ca736fc093cd78c1f0dfeb036bd.jpg
4cd9f8de14a40c9e4f789ca102fc00a4.jpg


Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
 
Ja pre sat vremena zavrsio setvu☘🙏
Videcemo kako ce biti nicanje.
I ja sam posijao 3, 9 i 11.10.....vlage ima, temperatura bude oko 15 svaki dan, odlično je izašla, sad kako će proći zima, barem da još mjesec dana ostane ovako.... A prije nije bilo smisla sijati, jer vlage nije bilo na 20-25cm.....neki su i posijali, pa nije izašlo barem 50%....šteta posla
 
Vlage nije bilo na 20-25cm? Kako? Orali ste pa tako ostavili tj čekali kišu ili .... ?
Mi smo radili plitko gruberom posle žetve. Zatim nakon nicanja se išlo totalom. Opet gruberom ali dublje, kembridž nakon par sati, setva kroz par dana i opet kembridž nakon setve. Nicanje katastrofa jer sejalica nije uspela da spusti seme u vlagu koja je bila na nekih 5cm. Seme se spustilo na vlagu pa je nešto niklo, nešto je krenulo pa stalo a nešto je dočekalo kišu pa je onda niklo.... Ostaje još da se vidi kakva će biti ali mi se čini da će raditi plug na proleće.
 
Probao orati, samo izvaljuje buse, a suho, slomio bi plug, i onda se zaredalo tjedan dana kiše, i sada je ok....nepamtim tako nešto.... Za češnjak (bijeli luk) nisam mogao frezati, uzeo tešku tanjuraču i s njom prošao, pa onda sa malom tanjuračom to usitnio, frezu bi pokidao..... Ovih dana u prolazu uslikam pa postavim slike.... Sijano opet sa olt pneumatskom...... Samo ovaj puta sam rješio drugu sijačicu, da ovu za kukuruz i suncokret nemoram prepravljati....

Bez vlage na 2cm nisam htio sijati, strah me bilo neujednačenog nicanja i onda problem prskanja, ako jedna cvjeta, druga kasno i tako....
 
Ovako to izgleda na danasnji dan. 60%niklo odmah posle setve a 40%nakon 18-20 dana. Ostavljati ili preorati? Do sada me je veci broj strucnih lica savetovao da je ostavim, šta vi kažete?
0b080d0c8382ee18a0f6d20dd0b9cb11.jpg
e50a17f8c709b2121c1be829f5c288f0.jpg


Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...
 
Nece, kod mene je repica kao ova malaa sto je na slici tako je bila u februar mesec, pa posle u mart mesec isla u listove samo pa april u visini ali ju je zeznula susa.

Nemoj slucajno orati ove repice,sve ostavljaj.
 
Da li tretirate repicu fungicidom sada u jesen i kojim, kada...? Treba čekati da još naraste ili polovina novembra ili...?

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...
 
Trave kao u prici.
Radjeno u 3 listu Rapsan plus medjutim ili ne skida ove korove ili smrzla negde hemija s obzirom da je 2017.godiste bio sto mi se nije svidjalo ali ajde reko da pokusamo.
Ostaje sledece nedelje da se uradi Galera Salasa.
53e6c137ffd91b249bd4d3181873e1a4.jpg


Poslano sa mog SM-G980F koristeći Tapatalk
 
I kod mene ima korova strašno mnogo. Nisam radio korove jer je nejednako nicala, nisam znao hocu li je ostavljati. Prvi mraz će odneti korove u njoj,a galera i salsa mogu i u proleće da se koriste. Ja sam tim preparatima radio prošle godine u jesen i nisam bio zadovoljan kako su odradili posao. Gledaću da ih izbegnem ako mogu.

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...
 
Ja sam prosle godine radio u jesen i bilo je super.U prolece je problem dto brzo krene da raste repica i imas 1 dan za tretman a i temperature su problem niske su jos a repica krene u stablo.
I u prolece ne osusi se korov samo ga zaustavi jer je jako velik.
Pre 2 godine je bio velik problem kod par drugara koji su radili galeru u prolece,skroz se deformisala repica pred cvetanje i bio umanjen prinos.
Dola za Galeru je oko 0.3-0.35lha
A salsa ide pakovanje na otprilike 20ha.

Poslano sa mog SM-G980F koristeći Tapatalk
 
Ne znam napamet. Nije mi tu sveska sa receptima . Nešto mi je u glavi 30gr/ha,to je sigurno salsa a za galeru nisam siguran.

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh