Uljana repica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Larva kupusne muve. Ako su velike i jake, robusne biljke nece ih uništiti. Imao sam ih prosle godine ali u oktobru čini mi se i mala je bila repica još. Kod mene gde su se ubušile u koren tu su unistile biljke. Odnele su mi 10-12%sklopa biljaka. Kod drugara je repica bila velika, ogromna, bujna, na njoj je bilo larvi na korenu ali skoro nije bilo propalih biljaka, mozda 0,5-1%.

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...

Larva kupusne muve. Ako su velike i jake, robusne biljke nece ih uništiti. Imao sam ih prosle godine ali u oktobru čini mi se i mala je bila repica još. Kod mene gde su se ubušile u koren tu su unistile biljke. Odnele su mi 10-12%sklopa biljaka. Kod drugara je repica bila velika, ogromna, bujna, na njoj je bilo larvi na korenu ali skoro nije bilo propalih biljaka, mozda 0,5-1%.

Bukvalno je tako jače biljke uspori ali prežive, manje razvali

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Kupusna muva sad ?ujbt

IMG_20201122_152818---Copy.jpg

Setva 26.9, 50 cm medjuredno, u redu 4.3 cm ( oko 470 000 isejanih biljaka/ha), prskana 2x od buvaca. Prilikom setve uneto 100 kg NPK 3x16. po kj.

Poslednja izmena:
Ova manja je moja prve 2 slike, a ova sa crvljivim korenom je komsijka ranija setva.Tu se uglavnom ne vidi zemlja.
Lepo izgleda ali na svakoj ima crvica :/
Daleko je kraj,prosle godine je isto bio jak napad pa nije bilo problema no videcemo.
c92c4b2d835b58e059b2a003942f1e34.jpg
51ae5007ad23632acd8817347cd758bc.jpg
72202b1565096c086cb79df01c1bafa8.jpg
99e76acdb416e1d9612dd4dfe1ac1f7f.jpg

Poslano sa mog SM-G980F koristeći Tapatalk
Ne bi bilo lose da je poprskas dimetoatom ako mozes da ga nadjes, smanjice brojnost kupusne muve, odnosno larvi, mada je vec trebala da ode na prezimljavanje.

Netko je dao link na youtube sa madjarima kako siju na 36 i 72 il tako neki razmak,nemogu naci,ali bas me zanima rezultat pokusa:)

A plodoredi ?,kad bi se sejala repica svakih 4-5 godina,ne verujem da bi bilo problema.Kad bi svi palili njive ,ne bi gamad prezivela,ali ne bi ni mi.

Kupusna muva je u pitanju.
Na vecim repicama ima crvica na manjim nema,tek po koja osusena biljka.
Prosle godine je bio mozda i jaci napad nego ove godine jer je duze bila topla jesen.
Videcemo kako ce prezimeti ovu zimu repica sa izbusenim korenom,mozda je toga bilo i pre ali niko nije obracao paznju.

Poslano sa mog SM-G980F koristeći Tapatalk

Poslednja izmena:
Fotografija napravljena 21.10. A repica sejana 2.9. i prilično je bila odrasla i robusna, tretirana je sa Sonarom 1,5l po ha uz utrošak vode od 400l po ha a 10 sati posle tretmana je palo lagana i natapajuća kiša(što je bilo i priželjkivano). Tretman je odrađen više iz razloga da mi savest bude čista da znam da sam pokušao, išao sam logikom da je oko 50% biljaka zahvaćeno i da od toga spasem 20% biće opet neki sklop sa kojim se može očekivati neki prinos. Kod nas najlepše izgledaju repice iz roka setve sa kraja septembra.

pa valjda vam je jasno zzbog cega su je nemci smanjili na njivama....kod nas tek sada dolazi polako do izrazaja

Dekalb više za života mi u njivu neće više kročiti,nicanje 40dana i na kraju pola sklopa ne možeš nakupiti.Odgovor promotera je da mi je loša priprema 2teška tanjirača,grubeŕ i 4 puta teška drljača kaže ima korova pa reko ima kada nema sklopa gola zemlja skoro 3 meseca, a niko te ne pita koliko si vremena uložio i spremao celo leto.A na takvoj istoj pripremi posle 8 dana druga semenska kuća na redove bila sada se trenutno zemlja ne vidi od sklopa i veličine biljaka.
Ipak ovo je Srbija na veliku žalost,a čija šteta njegova i sramota.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh