Ja u moje bocne reduktore sipam SAE 140. Tu je veliko opterecenje, a sklop je jako spor i jako je bitno da ulje bude dovoljno gusto da uljni film ne skine.
Originalno englesko ulje je bilo jos gusce..
API GL-4/5 i SAE 80W-90 bi trebalo da je u redu. Ipak, primarna preporuka je SAE 90 (i pre GL-5 nego GL-4, ako već nije GL-4/5) a bolja "paralela" za to je
SAE 85W-140 (ili 80W-140 ali to su pre svega sintetička i skuplja a nema realno potrebe za tim).
MONTOYA
"Bitno je takođe mada mnogi zanemaruju menjati redovno ulje u bočnom reduktoru,
tu ide mala količina ulja a veliko je opterećenje pa se ulje brže istroši nego u menjaču i diferencijalu traktora"
Sa ovim se potpuno slažem. Trebalo bi (pričam napamet i ako se dobro sećam) ovo ulje menjati na 600 rh ili dve sezone, a neka bude makar na 1000rh ili tri sezone, pa je opet bolje od proseka koji je 5 god. ili više (na žalost). Nije velika količina u pitanju!
- - - - - - - - - -
Po specifikacijama 75 -90 gl 5ima bolje karakteristike od sae 90 gl 4
Tačno.
Ipak, za "spore" sklopove sa velikim opterećenjima bolje je koristiti viskoznija ulja. Iako teorijski može i 75W-90 (80W-90), ipak su to malo (makar za nijansu) "tanja" ulja od SAE 90 monogradnog.
Zato mi se čini kao dobar kompromis SAE 85W-90, ili možda čak i 85W-140 (manje viskozno od čistog SAE 140 a bolje zimi; u odnosu na SAE 90 bolje i leti a zimi slično, npr. Motul HD 85W-140).
SAE 90 je otprilike SAE 50 (ili ISO VG 220), 85W-140 odgovara SAE 25W-60 (ili ISO VG 320) a monogradno SAE 140 (čak) monogradnom SAE 60 (pa i više) ili (skoro) ISO VG 460.
Zato mi se SAE 140 (ne sporim da može) mnogradno čini previše viskoznim ("gustim"), što doduše može biti od koristi kod starijih sklopova.
Doduše na veoma niskim temp. SAE 85W-140 (slično SAE 90 monogradnom) nije baš neka dika i primenjivo je samo do nekih -15 (-12 strogo gledano).
Tu 80W-90 svakako ima prednost (ali leti sigurno nije bolje).
- - - - - - - - - -
Verovatno da je pisano ali ne mogu da pronadjem: cemu je raalika izmedju ulja sa oznakama sae i sa oznakama w? Konkretno me interesuje sae 30 i 15w/40. Koje od ta dva je bolje sipati u s44 motor ili u torpedov motor? A koje u torpedov hidraulik (kazu da ide motorno, mi sipamo sae30 i nije bilo problema ali mozda je neko bas za te stvari)?
g. Matić je ukratko objasnio zašto, a ja da potvrdim da je SAE 15W-40 bolji izbor, naročito jer se mogu naći CF-4 (CG-4) ulja koja su kvalitetnija a ne mnogo (ali ipak) skuplja. U principu je CF-4 dovoljan nivo kvaliteta (klasa iznad S3, tj. API CD). Već sam poznat kao pobornik monogradnih ulja, ali teško ih je naći u visokom kvalitetu (kod nas) i nisu pogodna za zimu (ispod nule). Jedino što su (strašno) jeftina.
Za hidrauliku se koriste motorna ulja i tu sam veliki zastupnik da je to dobro (naravno, ne i jedino, pogotovu ako je zajedno sa menjačem, kada su UTTO ulja bolja).
Kod nas je teško naći motorna SAE 20W-20 ili 10/15W-30 ulja, ali ima STOU ulja 10W-30 i 15W-30 koja bi trebalo da su idealna za namenu (naravno i UTTO 80W), doduše uz tu manu da su nešto skuplja ali ipak još bolja od 80W jer objedinjuju najbolje od SAE 30 i SAE 10W. Problem sa SAE 30 je zimski period (nisu za mrazeve) dok SAE 20 (80W) može i za takve namene, a 10W-30 je još bolje (a idealno i za leto).