Evo i odgovora stručnjaka:
"Što se tiče Rakovice, stvar je jasna, proizvodjač je PPT, pumpa zupcasta te je neka uobičajena preporuka u katalogu Petoletke HD46, SLIČAN SISTEM NA KAMIONIMA FAP KAO I NA IMT 5136 , ALI SA KRILNOM PUMPOM, PPT, preporuka je ATF.
Što se tiče MTZ 82, 820, nekad im je bila ideja da ide motorno ulje za hidraulik, pristupačnije, suzili raznovrsnost ulja na mašini, danas u korak sa Europom filozofiraju pa je preporuka da se u motoru menja ulje na 500 sati, kao na Fendtu, a ni jedan šraf nije različit u odnosu na pre sto godina. Svejedno ja sipam u moje MTZ motorno ulje, a što se tiče hidrauličnog sistema, ja nisam čuo da je iko ikad menjao pumpu ili razvodnik i sl. Neuništivo, kod mene je jedan radio dva dana sa 1 litrom ulja u hidrauliku, ništa nije mogao da podigne, jer ga nije bilo, a pumpa ostala živa.
Pozdrav"
Postavio sam samo vaše poslednje pitanje pa je možda nepotpuno shvaćeno i samim tim malo nejasno i uopšteno (i nadovezano na hidrauliku kod MTZ-a).
Samo zato da dodam:
Za Rakovicu je valjda jasno (nikako ne SAE 30, to je ISO VG 100 i znatno viskoznije od 46-ice i ATF-a. ATF je praktično ISO VG 46 viskoznosti (više je VG 32-68 "multigradno" što bi se reklo) pa svakako dolazi u obzir (i gde piše samo HD 46 ili 32) ... ATF je skuplje ali verovatno bolje rešenje; svakako ne više od Dexron II(D) ili TASA, ne vredi davati više novca iako bi i DIII moglo da se koristi), a za MTZ bi trebalo SAE 20 ulje (motorno) ILI hidraulično ISO VG 68 (ovo su inače ekvivalentne viskozosti), šta vam je već pri ruci. SAE 20 ćete malo teže naći kod nas (zapravo 20W-20), no 10W-30 STOU ili UTTO (ekvivalent je i 80W) je više nego o.k. ; očigledno je ideja da koristite isto ulje kao i za hidrauliku. Ipak ako koristite 15W-40 mislim da je bolje da za upravljački mehanizam manje viskozno ulje, koje je približno ISO VG 68, to su 10W-30 STOU/UTTO ili 80W UTTO. (ako bi cepidlačio kao kod Rakvoice (može i ovo i ono ali šta je najbolje) uzeo bih STOU 10W-30 malo skuplje ali ionako se ne menja tako često i ne ide količina kao za hidrauliku (par litara tek)).
Nadam se da nije previše zakomplikovano (tj. nadam se da je jasno).