Ulja i maziva!

Da li ovo ulje moze da se sipa u IMT-539 Liqui Moly formula super 15w 40, ACEA A2/B3/E2; API CF 4/CF/SJ;VOLVO VDS;ALISON C4;CATERPILLAR TO 2;MIL-L 2104 E/MIL -L 46152 D.MB 228,1;MAM 271;MTU Typ 1.

Trebalo bi da moze, na sajtu proizovodjaca pise da je za masine u teskim uslovia eksploatacije.

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

Može sigurno. Iako je ulje za mešovite vozne parkove pre svega je za teške (građevinske, rudarske i poljoprivredne) mašine i teretna vozila.
Ispunjava Volvo VDS i MB 228.1 kao i API CF-4 (zadovoljavajuće je CD, ovo je bolje) kao i ACEA E2-96 issue 5 (iz 2004.) gde je E2 najniži ACEA kvalitet (za motore iz devedesetih) ali verovatno i najbolji za starije konstrukcije (iz 80-tih i 70-tih).

Interesuje me misljenje vlasnika MTZ traktora koje ulje im se najbolje pokazalo?Ja nesto bas i nisam zadovoljan jesemas sa Texaco 20 - 40...:sta:

Da li je koristio neko ceska mogul ulja, kako vam se cine? Razmiljam da uzmem 20w50(mogul M7 ADS III 20w50), za motor koji pocinje da duva na odusak, cenovno mi je mnogo prihvatljiviji od bizona ili kome, sa kojima, moram da priznam, imam dobra iskustva.

Da li bih smelo da se mesa sa bizonom ili komom?

ja sam do sada samo sae90 uzimao mogul i onako na prvi pogled nemogu reci da je lose.. a planiram i ja sa 20 50 da probam pa da vidim.. inace ja 20 50 komu svuda sipam i nisovo sae40

Pitanje za Stalkera:koje je ulje bolje za sisteme upravljanja na traktorima koji poseduju orbitrol...neka hd46 i 68,ili atf...nezavisno od proizvodjaca sta preporucuju?

Hmmm ... teško da će moći "nezavisno" od proizvođača. Em zbog delova od polimera (zaptivke) em zbog tražene viskoznosti.
U principu je najbolje koristiti ATF (Dexron II/IID ili TASA), svakako ako proizvođač preporučuje HD 46. Postoje i "specijalna" Power Steering maziva, u principu "prerušeni" ATF (neznatno viskozniji), npr. Texaco Power Steeering Fluid i slična.
API GL-4 i visok indeks viskoznosti uvek su bolji od (čisto) hidrauličnog ulja, naročito HD (niskog indeksa viskoznosti):
Prednost hidrauličnih fluida je njihova cena a dorađena hidraulična ulja su takođe čest slučaj (i preporuka).
Za ISO VG 68 (HD 68 hidraulična ulja) dobro rešenje (bolje od "originala") mogu biti UTTO ulja, 10W-30 (80W).
Toliko uopšteno, mogli bi "letnji dan do podne" o specijalnim slučajevima.

Hm...dobro...da kazem npr o cemu je problem...na rakovici na posudi od volana pise atf ili sae 30(ova dva ulja nemaju veze sa vezom)...dok sam na jednom nasao da pise hd 46 ili atf...i jos jedan slucaj:stari tip mtz 82 u katalogu pise da za volan ide sae20 ili sae 30,dok isti takav traktor,samo noviji pise da ide hidraulicno 68(iako je ceo sklop isti kao na starom tipu) to me muci...

Iskreno, ne vidim zašto ne bi ste (u oba slučaja) koristili hidraulična ulja (46-icu i 68-icu). Ubedljivo su najjeftinija a očigledno da su dovoljno dobra.
Za "HD 46" bi TASA (Type "A" suffix "A") verovatno bilo (i) idealno a ako se traži veća viskoznost (HD 6:cool: onda bi možda i moglo (zbog većeg indeksa viskoznosti) ali ne znam (baš) da li bi bilo idealno.
Pošto nisam čovek koji će reći da sve zna (jer takvi obično malo znaju) ja ću pitati mog prijatelja mašinca koji rukovodi održavanjem velikog voznog parka poljo mašina, pa ćemo naučiti i Vi i ja iz njegovog odgovora.
Budite strpljivi dan-dva.
Pozdrav!

Evo i odgovora stručnjaka:

"Što se tiče Rakovice, stvar je jasna, proizvodjač je PPT, pumpa zupcasta te je neka uobičajena preporuka u katalogu Petoletke HD46, SLIČAN SISTEM NA KAMIONIMA FAP KAO I NA IMT 5136 , ALI SA KRILNOM PUMPOM, PPT, preporuka je ATF.
Što se tiče MTZ 82, 820, nekad im je bila ideja da ide motorno ulje za hidraulik, pristupačnije, suzili raznovrsnost ulja na mašini, danas u korak sa Europom filozofiraju pa je preporuka da se u motoru menja ulje na 500 sati, kao na Fendtu, a ni jedan šraf nije različit u odnosu na pre sto godina. Svejedno ja sipam u moje MTZ motorno ulje, a što se tiče hidrauličnog sistema, ja nisam čuo da je iko ikad menjao pumpu ili razvodnik i sl. Neuništivo, kod mene je jedan radio dva dana sa 1 litrom ulja u hidrauliku, ništa nije mogao da podigne, jer ga nije bilo, a pumpa ostala živa.
Pozdrav"

Postavio sam samo vaše poslednje pitanje pa je možda nepotpuno shvaćeno i samim tim malo nejasno i uopšteno (i nadovezano na hidrauliku kod MTZ-a).
Samo zato da dodam:
Za Rakovicu je valjda jasno (nikako ne SAE 30, to je ISO VG 100 i znatno viskoznije od 46-ice i ATF-a. ATF je praktično ISO VG 46 viskoznosti (više je VG 32-68 "multigradno" što bi se reklo) pa svakako dolazi u obzir (i gde piše samo HD 46 ili 32) ... ATF je skuplje ali verovatno bolje rešenje; svakako ne više od Dexron II(D) ili TASA, ne vredi davati više novca iako bi i DIII moglo da se koristi), a za MTZ bi trebalo SAE 20 ulje (motorno) ILI hidraulično ISO VG 68 (ovo su inače ekvivalentne viskozosti), šta vam je već pri ruci. SAE 20 ćete malo teže naći kod nas (zapravo 20W-20), no 10W-30 STOU ili UTTO (ekvivalent je i 80W) je više nego o.k. ; očigledno je ideja da koristite isto ulje kao i za hidrauliku. Ipak ako koristite 15W-40 mislim da je bolje da za upravljački mehanizam manje viskozno ulje, koje je približno ISO VG 68, to su 10W-30 STOU/UTTO ili 80W UTTO. (ako bi cepidlačio kao kod Rakvoice (može i ovo i ono ali šta je najbolje) uzeo bih STOU 10W-30 malo skuplje ali ionako se ne menja tako često i ne ide količina kao za hidrauliku (par litara tek)).

Nadam se da nije previše zakomplikovano (tj. nadam se da je jasno).

Kvalitet je sigurno solidan. Nemački proizvođači, čak i manji, uglavnom ispunjavaju visoke norme i ulja su im uvek makar solidna.
Ipak, sve u skladu sa nivoom kvaliteta. TS-1 je API CH-4/CG-4/CF-4/SL i za takve zahteve je u redu. Naročito ako su CF-4 ili CD (minimalni).
Navodi se i MB 228.3 ali ga ovo ulje ipak nema zvanično. Za taj nivo kvaliteta bi vam bilo potrebno (bar) TS-4 koje ima ovo odobrenje (i API CI-4 uz ostalo navedeno kod TS-1).
Dakle, dobro ulje sa vrlo dobrim odnosom kvalitet/cena.

Gospodine Stalker šta je po vama bolje staviti u motore(Torpedo,Belarus,Rakovica R46) Bison Hyperflow20W50 i menjati ulje na 250rh ili Mannol SAE 20W-50API SG/CD i menjati na 130rh.
Već 10 godina koristim samo Bison Ulja u motore, i sad treba da kupujem ulje a dvoumim se između ova dva ulja, Inače Bison je maltene duplo skuplji dali se isplati kupiti Mannol ili da ostanem veran Bisonu :)

- - - - - - - - - -

Kolege jel neko probau da stavi u motor ovo ulje MANNOL 20W 50 i kakva su vam iskustva ?

Gospodine Stalker šta je po vama bolje staviti u motore(Torpedo,Belarus,Rakovica R46) Bison Hyperflow20W50 i menjati ulje na 250rh ili Mannol SAE 20W-50API SG/CD i menjati na 130rh.
Već 10 godina koristim samo Bison Ulja u motore, i sad treba da kupujem ulje a dvoumim se između ova dva ulja, Inače Bison je maltene duplo skuplji dali se isplati kupiti Mannol ili da ostanem veran Bisonu :)

- - - - - - - - - -

Kolege jel neko probau da stavi u motor ovo ulje MANNOL 20W 50 i kakva su vam iskustva ?

Poštovani gospodine,
Mannol SAE 20W-50 API SG/CD Safari nije primarno namenjen za poljoprivredne i građevinske mašine, i tek je uslovno upotrebljivo za tu namenu. Mogao bi da "pokrpi" stotinak sati ali NE vidim nikakvog smisla u tome (bilo bi lošije ulje "od početka do kraja").Ch
Ako bi već da razmotrite alternativu za (kako sami kažete solidan) Bison, onda razmotrite Mannol TS-2 SHPD 20W-50 ulje koje je iste (SHPD) kategorije i istog (ili sličnog) nivoa kvaliteta (API CH-4/CG-4/CF-4 4, ACEA E3/E2 i MB 228.1).
Ne znam kako tu stvari stoje sa cenom ali kvalitet ovih ulja je sigurno uporediv ("tu je negde" što se kaže).
Uzgred, 250rh je BAŠ krajnja granica za pomenute motore. Ako su umerena naprezanja motora još i nekako, inače PRE bih preporučio zamenu na 200rh (makar kada su teški radovi u pitanju).

- - - - - - - - - -

U koju klasu spada Modricina Maxima 15W-40?

Koja?!
Ako ste mislili na Super MG onda ono ispunjava: API CF-4/SG; ACEA E2/A3/B4 ; MB 228.1 i (uslovno) spada u SHPD kategoriju (originalno uvedeno sa API CE ali u modernom smislu je na samoj granici, jer su to uglavnom ulja API CG-4 i više).
Po specifikacijama je jednu kategoriju niže od gore navedena dva ulja.
Ako ste mislili na Maxima Turbo, to je ApI CI-4 i za kategoriju više od navedena dva ulja (malopre).

Koje je ulje najboje ya imt 539? ja sam do sada koristio feniks fam 20-50 ali mi se ne svidja , ostalo u kanti 2 l ono se zgusnulo kao tovatna mast

Nazad
Vrh