Ugradnja hidro volana

meni treba glava volana od iveca za kamijončić
 
Imam veliki problem sa ugradnjom volana koju radim za komšiju na MF155. Danas izrađena crijeva, sve spojeno i sve radi ali je volan težak, kako sumnjam problem je u pumpi. Ako motam baaaš polako, volan je lagan kao perce, čim pokušam brže postane težak, zbog toga sumnjam da pumpa ima ili mali protok ili mali pritisak ili čak oboje. Pumpa je inaše Bosch, od hidrauličnog volana sa kombajna. Orbitrol i volan su odlično usklađeni, orbitrol je Danfoss od 150 kubika a klip je veliki i jak, 2 kruga lijevo i 2.5 kruga desno. Šta mislite, jel problem u pumpi kao što sumnjam?
 
Samo trunku bolje. Sve što sporije motam to se i lakše mota. Orbitrol uopšte ne "proklizava", kada dodje do kraja čuje se promjena zvuka motora i ventili u njemu odrade posao ali orbitrol ne može dalje da se mota, isto je tako na obje strane. Kad motor ne radi može se motati čak i u mjestu, teško naravno ali može, kod mene na fergi je isto tako a na njemu je mala pumpa od Mercedes 123 od samo 65 bari i volan se mota lako kao pero.
 
Sličan problem je imao moj komšija. Razlika je samo što je kod njega na jednu stranu radio normalno a u drugu kad mota polako ide dobro a brže odmah otpor a ponekad i trzanje. Greška je bila u orbitrolu.
 
Nema kod mene trzanja nikakvog, potpuno isto radi na obje strane, kad dodje do kraja dalje ne može, čak i kad traktor ne radi može da se mota.
 
Moguće da je i pumpa ali sam malo sumnjičav jer kad daš gas pumpa poveća količinu ulja i morao bi osjetno bolje raditi ako je do kapaciteta pumpe.
 
Ostaje samo da izmjeriš pritisak ulja. Ako ima dobar pritisak ima i kapacitet jer nije to veliki cilindar i na tanko crijevo brzo ga puni, jedino ako cijev nije baš zašopana ali onda bi čuo pumpu da mijenja zvuk ili sigurnosni ventil. I još nešto. Pogledaj cijev koja dovodi ulje do pumpe. Možda nema dovoljnu količinu do pumpe pogotovo što je sad hladno.
 
Zombi ti jesi uklopio orbitrol i klip ali jednostavno ta pumpa nema dovoljan protok da brzo puni taj klip. Protok i pritisak su dve različite stvari. Orbitrol 150 kubika je preveliki a pretpostavljam da je i klip velike zapremine. Za hidro volane na traktorima orbitrol do 100 kubika i cilindar prečnika do 5cm sa klipnjačom do 2cm i to gura pumpa od auta bez problema. A ako je i pumpa krilna onda nema velike razlike u protoku na većem i manjem gasu, kod tih pumpi bukvalno fizički što veća pumpa veći i protok
 
Pumpa je zupčasta, bila na nekom kombajnu i radila isti posao, hidraulični volan. Orbitrol sam namjerno tražio veliki jer sam imao dostupan veliki klip.
 
Bas zbog velikog klipa i orbitrola nemas dovoljan dotok ulja. Zato ti ide lako kad polako vrtiš jer toliko stize da puni. Kad kreneš brze on je tezak n volanu a mota se istom brzinom kao i polako kad vrtiš. Greška u odabiru klipa i orbitrola. To što se mota i ugašen znači da je sve ispravno ali neodgovara
 
Pumpa je ispravna ali malog protoka jer da nije ispravna nebi motor menjao zvuk kad dodje do kraja...
 
Bas zbog velikog klipa i orbitrola nemas dovoljan dotok ulja. Zato ti ide lako kad polako vrtiš jer toliko stize da puni. Kad kreneš brze on je tezak n volanu a mota se istom brzinom kao i polako kad vrtiš. Greška u odabiru klipa i orbitrola. To što se mota i ugašen znači da je sve ispravno ali neodgovara

Pa nije greška u njihovom odabiru. Lik je imao već klip pa sam prema klipu tražio i orbitrol kako bi imao mali broj krugova, sad ima 2 desno i 2.5 lijevo, što je taman. Nažalost na pumpi nema nikakvih oznaka pa nisam znao litražu. Orbitrol i pumpa su kupljeni od istog prodavca i tvrdio je da je pumpa bila na kombajnu gdje je pogonila hidraulični volan, zato sam i pretpostavio da će biti dobro usklađena jer na pločici samo piše Bosch i ništa više. Danas ću je odnijeti kod hidrauličara da je provjeri koliki pritisak i protok ima pa vam javim kakvi su rezultati.

Razmišljam da joj stavim manju remenicu, možda pomogne. Gledao sam kataloge Bosch pumpi, predviđene su za obrtaje i do 3-4 hiljade obrtaja pa im i kapacitet bude dosta veći u odnosu na nominalni. Ako ne pomogne valja tražiti drugu, veću pumpu.
 
Poslednja izmena:
Zombi moras nabaciti pumpu veceg kapaciteta, nemas stalan pritisak i orbitrol koci...ja sam imao isti problem na mtz,i dok nisam ubacio pumpu namenjenu za 1025 i 1221 nisam bio zadovoljan...obrtajima neces nista uraditi.
 
Znam i ja da ću 99% morati da stavim veću pumpu ali imam remenicu manju koja paše pa da probam i to, čisto da vidim hoće li biti bolje, ionako nemam trenutno nigdje pumpu da kupim, mora biti sa remenicom a jako ej teško naći veću pumpu takvu, sve su namijenjene da rade sa prirubnicom.

Smjer je dobar, ima strelica na pumpi koja pokazuje kako treba da stoji i oznake "IN" i "OUT", isprobano je i to, ulje tačno ide kuda treba.
 
NAjbolje bi bilo da prikačiš to na neku drugu mašinu koja ima veću pumpu pa da probaš. Ali opet treba uklopiti priključke sve to budžiti.
Najjednostavnije bi bilo da ako ima zamenite taj orbitrol za neki manji 80 ili 100 kubika maksimum i da kupi drugi manji klip i radiće kao što treba
U pravu si nema tako velikih pumpi na remenicu a i možeš misliti kako će to izgledati na traktoru. Ja mislim da manjom remenicom nećeš mnogo dobiti, ne treba preterivati ni sa brojem obrtaja ni to nije dobro
 
Nazad
Vrh