Bećarina pusta
Član
Tko je na forum postavio sliku ovog fergusona sa hidro volanom? Zanima me jel to neko pravio sebi ili radi i za prodaju?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Planiram i ja da ugradim hidraulicki volan u IMT 533.
Kupio sam orbitrol koji po mojoj procjeni ima 130 do 140 ccm.
Cilindar koji odgovara tom orbitrolu precnik cilindra 61mm, precnik klipnjače 31mm, hod 22-24cm, podesiću ga na oko 20cm koliko sam izmjerio na traktoru a i procitao sam ovdje u temi da je to mjera za 533/539.
Ova kobinacija bi trebala dati 4 kruga volana u jedu i 3 u drugu. Meni to izgleda sporo jer sam mjerio sad na mehaničkom imam 2 kruga volana za puno motanje od kraja do kraja. Al ovdje, iskusniji ljudi rekose da je 3 i 4 kruga sasvim u redu.
Pumpa je od golfa 3 rezervoar od nekog dzipa isuzu. Rezervar ima i filter.
Zna li neko ima li ova pumpa sigurnosni ventil? Ja sam na internetu uspio naći da je 72 bara.
Sastavio sam na stolu i probao. Sipao sam ATF MATIK Modriča.
Problem mi se pokazao sa rezervoarom za ulje. Izgleda da ulje ne uspjeva dovoljno brzo proći kroz filter, tako da kod brzih manipulacija lijevo desno počne uvlačiti mjehurće. kad pustim da se malo smiri ulje se u rezervaru opet popne skoro do vrha. Inače rezervar ima oko 0,4 do 0,5l. nisma mjerio.
Da li je ulje koje ide u novije automobile rjeđe od ovog ATF-a. Inače kad sam radio probu bilo je hladno 0 a mozda i ispod.
Planiram iskoristiti postojeće kućište i segmente na IMT533 pri ugradnji hidrauličkog upravljanja.
Problem su mi naravno stari segmenti koji imaju lufta.
Pitanje za člana zombie_666
Kako se ponaša traktor sa hidrauličkim upravljanjem preko postojećih segmenata. Koliko sam upratio vi nista mjenjali segmente.
Da li su imali lufta. Trese li sad lijevi točak pri bržoj vožnji?
kako se pokazala pumpa od 123?
Ja planiram prepiksovati segmente, a razmišljam i da kupim nove. U ponudi imaju Indijski i Turski. Nisu skupi ni jedni ni drugi. A vjerovatno su podjednako i loši.
Ima li neko iskustvo s njima. Kakvi su, šta mislite hoće li se slomiti zubi na njima, kod hidrauličkog upravljanja.
Baš mi je drago što se taj način sa zadržavanjem kućišta dobro pokazao.Volan
je odradio godinu dana intenzivnog posla bez ikakvih problema. Lufta nema ništa posebno jer cilindra ne dozvoljava desnoj strani ni da mrdne pa na taj način mnogo umiruje i lijevu. Tčak se ne trese čak ni pri vrlo brzoj vožnji. Pumpa od 123 se pokazala takodje odlično, vrlo laka i jednostavna ugradnja, samo produžena crijeva i to je to. Posebno je dobro to što pumpa u sebi ima ventil sigurnosti tako da nema problema sa preopterećenjem sistema. Sa traktorom su radjeni svi mogući poslovi, čak i nešto oranja i nikad se nije desilo da ne može da smota.
Rješenje sa ostavljanjem segmenata i kućišta je najjednostavnije za ugradnju, pride ostaje ti mogućnost podešavanja širine prednjeg mosta. Kod mene je ajšlag ostao isti kao i prije sa mehaničkim, tačno od graničnika do graničnika.