Postovani Jovane,
odgovoricu Vam ovih dana, ili tacnije zauzecu svoju busiju socijalno odgovorne trzisne privrede naspram Vase nesputane trzisne koncepcije.
Uzecu u razmatranje Vase teze da je
slobodno trziste potrebno prepustiti sebi (iako ovo nigde ne postoji i samo je jedna teorijska paradigma Cikaske skole, ali zato postoje stravicne posledice primene neoliberalnog koncepta), bez uplitanja drzave(koncept neoliberala Miltona Fridmana ili neokona kako su sebe nazivali),
da treba smanjiti oporezovanje, odnosno uzimanje od svakog pojedinca i socijalnog i sodirnog davanje drugima (Vi samo parafrazirate Hajeka)
i sto je najzanimljivije zasnivanje slobode ljudi na ekonomskim slobodama (ovo je Nozikova teza).
Sredjujem plastenik, spremam rasadiliste jer trgovac nikako da mi isporuci seme Big bifa a obecao je do petka pa Vas molim da se strpite za odgovor.
Ukoliko stignete preporucujem da procitate moj esej Janusova lica globalizacije, dostupan je ne internetu ili tekst Socijalni dijalog je jedina alternativa. U ovim esejima kriticki se obrusavam na teze koje zastupate u Vasim postovima.
Sto se tice Kine tacno je da je ona dozivela ekonomski bum ali po koju cenu?
Kina je najveci izrabljivac radne snage u svetu u kojoj se radi za jedan dolar dnevno u stranim multinacionalnim korporacijama, uz bezocno krsenje ljudskih prava! I drugo nije tacno da se Kineska KP, ili drzava, ne mesa u ekonomiju. Zapravo 1982 ili 83 godine KP je formirala narodnu policiju sa teskim naoruzanjem koja je trebala da spreci pobunu Kineza protiv neoliberalnog koncepta Miltona Fridmana i Dzefri Saksa (ovaj Dzefri Saks je mentor Boze Djelica, rekao i Boza to neko vece na RTS, a Saks je upropastio, Poljake, Ruse a njegov tranzicioni model zilavo i dalje se sprovodi u Srbiji i pored 800. 000 siromasnih). Dakle gurui nesputanog slobodnog samoregulatornog trzista uz pomoc KP Kine bestijalno su sproveli Doktrinu soka u Kini. Prvi sok bio je pokolj na trgu Tjenamen . Nije to bila pobuna studenata protiv komunisticke vlasti vec protiv sprovodjenja neoliberalnog koncepta u Kini. Ljudi su poceli gubiti posao, prava(iovako siromasna). I nisu tada bili samo studenti na trgu vec i radnici, seljaci i profesori, ali o tome se ne zna puno (pa i ja ucenicima donedavno pricao ovu zvanicnu verziju). Dakle kineski model jeste ustrojen na konceptu slobodnog trzista ali uz Tjemnanmen, zatvaranja, ukidanja prava etc. I koja je ljudska cena koncepta slobodnog trzista? U Cileu je Pinoce pustao kordone smrti, u Rusiji je Jeljcin bombardovao Beli dom (Rusija ima 40 miliona siromasnih i mali broj ekstra bogatih oligarha, vec sam ranije pisao da je Saks bio u prostoriji kada je Jeljcin objavio da je raspao SSSR, i taj Saks je ponudio tranzicioni model za Rusiju, ali po koju cenu?). I da dodam, u Kini su najbogatiji ljudi zapravo sinovi funkcionera KP, nazivaju ih knescicima.
Svuda je praksa dokazala da je za sprovodjenje neoliberalnog koncepta potrebna drzavna prisila a ne odsustvo drzave, jake autoritarne drzave raj su za strane multinacionalne kompanije.
Da bi jednoj drzavi nametnuli slobodno trziste potrebno je da sprovedete ekonomske schok terapije. Ali pre toga i schok koji ce omoguciti sprovodjenje neoliberalnog koncepta, ubistvo Aljendea u Cileu, glad i zaduzenje u Poljskoj, bombardovanje i ubistva u Rusiji, uragan Katrin u Nju Orleansu, uragan Mic, i da pojacam, bombardovanje Srbije zato sto Sloba nije dozvolio strancima najezdu na resurse (zapravo je to kao i Jeljcin davao bliskima sebi, tako to ide u sultanistickim rezimima) ali dozvolili su to veciti ministri Djelic i Dinkic (mozda ovaj smenjeni ministar napise i knjigu Ekonomija destrukcije II, u kojoj ce opisati kako je dunistena petooktobarska nada gradjana Srbije).
Cim napravim rasadiliste i, kasnim, posejemparadajz i papriku odgovaram.
I dalje mi nije jasno kako to svetski mesetari ajde trgovci spasavaju svetsku ekonomiju, to sa sprecavanjem pada cena mi nije jasno, a pisao sam da 800.000 miliona ljudi zivi u Cetvrom svetu, a svakog dana cetiri hiljade deca umiru od posledica gladi. Pa koga to ovi spasavaju, da li sopstvene interese ili spasavaju ljude od sigurne smrti! Uspeh ekonomije ne meri se kabinetskim evaluacijama vec brojem gladnih.
Srdacan pozdrav,
Edi
Post je spojen: [time]1297715019[/time]
da mi navedete samo jednu državu u kojoj je na delu čisto funkcionisanje slobodnog tržišta, bez mešanja države, tzv. minimalna država, i u kojoj tržište deluje po nekakvim prirodnim zakonima (tako tvrde neoliberali).
Pošto mi to nije poznato, a zapravo mi je poznato da je za sprovođenje koncepta slobodnog tržišta potrebna represivna država, a ne minimalma država. Država koja je sveprisutna i služi za zaštitu krupnog kapitala a protiv interesa građana.
Zapravo ideologija slobodnog tržišta je teorijska dogma (tržišni fundamentalizam) rehabilitovan je 60-ih godina zarad potreba multinacionalnih korporacija, a ne slobodne inicijative pojedinaca, uvođenja demokratije i dr. Simptomatično je da se tržište smatra temeljom demokratije. Neoliberalni koncept odneo je ogroman broj žrtava, kažu približo broju komunističkih žrtava!
Preporučujem knjigu nobelovca Džozefa Stiglica: Protivrečnosti globalizacije.