Poštovani Provac,
u marketima EU na ambalažama prehrambenih artikala postoje zelene i crne tačke kojima se obeležavaju organska(zelena tačka) i GM (crna tačka). Međutim neki marketi odlučili su da je ovo zaludno razlikovanje! Zbog čega? Njihov argument je vrlo zanimljiv ali i obespokojavajući. Recimo da imamo polje pod GM semenom, a okolo njega usevi pod ''nekontaminiranim'' semenom. E sad koliko recimo pčele lete u potrazi za polenom sa cvetom iste biljke, ili koliko daleko recimo vetar može da raznese polen i sl. ? Tako da Vi koliko god se trudili da zaštiti svoja polja od GM semena... Problem sa GM semenom je taj što niko ne može da predvidi kako će ovi organizmi iz laboratorija uticati na, iovako narušenu, prirodnu ravnotežu, odnosno hoće li prevladati na našim poljima, i kako GM hrana utiče na naš organizam. Alterglobalistički pokret svuda u svetu pokušava da se izbori sa ovim problemom, a u direktnim akcijama uništava letine pod GM semenom. Na žalost lažno se argumentuje da GM hrana treba da smanji glad u svetu. Nestašica hrane u svetu zapravo je namerno produkovana u interesu svetskih trgovaca semenom (Monsanto recimo) i poljoprivrednim proizvodimo. Ne znam da li znate za podatak da poskupljenje žitarica za samo 1% na svetkoj berzi dovodi do smrti od gladi miliona ljudi! Da spomenem i da 4000 dece dnevno umire od posledica gladi!!! Dakle hranom se stvaraju ogromni profiti po cenu ljudskih žrtava!!! Ako imate vremena pročitajte moj tekst ''Janusova lica globalizacije'', samo tako upišete i dostupan je na internetu.
Kada je reč o Srbiji već sam spomenuo da je na delu neoliberalna ideologija premoći samoregulatornog tržišta po cenu 800.000 siromašnih u Srbiji, 800.000 nezaposlenih sa tendencijom porasta ( u Srbiji je zaposleno 1.800.000 građana od toga je pola na budžetu! i ima 1800000 penzionera). Međutim u prethodnom postu optužio sam ekonomiste za sprovođenje pogubnog tranzicionog modela čije posledice svi mi osećamo a tek nas očekuju sa liberalizacijom uvoza. Recimo na skupu u Sava Centru koji spominjete, mislim na skup pre ovog Zaharijevog, bio je i jedan samoproklamovani ekonomski guru koji je sa svojom ekipom, iz tada NVO a posle političke stranke, koja je zauzela čelna mesta u ekonomiji, privredi, poljoprivredi, tvrdio da će Srbija 2004. biti Balkanski tigar ( to me podseća na ono da će Vojvodina hraniti Evropu, a da će Slovinci dolaziti u Srbiju da mole za voće, a ovamo uvozimo piletinu iz Ptuja, ali toliko o našim mitovima). Kada su još bili NVO u moje selo su dolazili i govorili seljacima da će propasti sa malo zemlje i par krava, a posle su ti isti zauzeli funkcije u Min. poljoprivredi- pa zar demokratska vlast ne bi trebala da brine o interesima svojih građana, pa i onog malog seljaka sa par krava, ili bi on trebao kao uništeni seljak u Boliviji ( i to zahvaljujući MMF-u) da pređe na proizvodnju...
ALi o neoliberalima dosta. Dosta i o prvobitnoj akomulaciji kapitala u Srbiji ( podsećam vas na reklamu jednog mesara koji je uspeo da kupi za jednu deceniju rada 22.000 hektara najbolje vojvođanske oranice, pa dobro koliko je generacija potrebno da se skupi samo jedan maksim zemlje a ne ovoliko!!!!) sa njom još nije završeno na redu je vojvođanska zemlja ( e sad što se mene tiče ustavom bi trebalo ograničiti vlasništvo nad zemljom ne više recimo od nekoliko stotina lanaca zemlje, znam da me neki od vas sada psuju, ali da li i drugi treba da ima šansu?). Pre četiri godine bio sam u jednoj vinariji u Ptuju, dok smo pili vino vlasnik mi reče: ''Vidiš onaj vinograd, on je u vlasništvu jednog Engleza iz Londona."
E sad hajde da vidimo kome odgovara u Srbiji da mi građani ostanemo u svojevrsnom getou? Dakle, da li ima onih interesnih grupa kojima odgovara ovo zaglavljivanje u ''političkoj sivoj zoni'' (termin i smisao preuzeo od Tomasa Karotersa) i odsustvo zdrave konkurencije i pravednog tržišta. Pa srbijanskim monopolistima na tržištu hrane, đubriva i do skora nafte. Ko je najveći monopolista u lancu marketa (istina uložio je nedavno u najveći market u Bugarskoj) i spušta vam cene paradajza i ostalog? Ko je bio zadužen za trgovinu žitaricama i da li i njemu odgovara da ima konkurenciju u otkupu žita? Safold diktira cene mleka, da li njima odgovara konkurencija ili kartelima uljara, koji vam diktiraju otkupne cene suncokreta? Postoji i monopol i u vezi sa vešačkim đubretom, ali ne želim da me tuže!
Da vas podsetim tokom 90-ih ministar Mirko Marjanović imao je monopol sa svojom firmom Progres na uvoz-izvoz nafte i žitarica. I još nešto, domaći tajkuni bili su i u režimu 90-ih vrlo moćni pa i ranije. Inače 10 tajkuna u Srbiji drži 80% srpske privrede.
E sad da li vam u svetlu gore navedene monopoilizacije odgovara zdrava konkurencija i fer tržišna poljoprivreda i jasna pravila igre koja daju šansu i onom koji tek počinje u poljoprivredi!? Ipak da vas podsetim oni koji monopolizuju Srbiju kao svoj feud finansijeri su političkih stranaka, a zauzvrat čekaju donošenje sistemskih zakona u poljoprivredi u njihovom interesu(ne ide mi iz glave slika jednog visoko kotiranog vojvođanskog političara koji zajedno sa najvećim srpskim biznismenom obilazi njegov najsavremeniji voćnjak) . Ko od vas povrtara može da zaposli zaštitara bilja, to može neko ko ima krupan kapital, pa gde je tu pravedna tržišna utakmica i šansa za drugog. Dakle zakoni, uredbe i slično donose se u interesu tajkuna. ( O ovome mi je pričala i Verica Barać, da vas podsetim Milošević je 90-ih doneo onaj zakon o otkupu stanova za 200 maraka ne da bi sirotinju zbrinuo već da bi on kupio vila na Dedinju za 2000 maraka). Donedavno je zakon dozvoljavao da se koristi meso koje je bilo u hladnjaku, ako se ne varam, do sto dana. I tako lepo odete u zemlje EU kupite meso iz hladnjaka koje je 89 dana stajalo, tamo se uništava nakon isteka 90, i ovde preradite to jeftino mesu i uništite domaćeg stočara. Zakon u interesu malog seljaka? Ili recimo leukozne krave, prinudno kljanje a ko od mesara dobije to meso. Paor ''zadovoljan'' dobio nešto para a mlečne krave uništene. Ali prerađivač
Ako me ne obrišu, i ako vas nisam ''smorio'' pokušaću u sledećem postu da predstavim kako vidim razvoj situacije u poljoprivredi, ali lično, kako sebe vidim u svemu tome.