Trimeri

Niko ne piše u temi, pa se bojim da ne budem naporan i dosadan, ali rizikovaću ...Nastavio se posao u "džungli ", jedan dan pod snegom, a ostali po suvom...Kako se bliži finale, teren sve gori i gori...

Ostalo je još jedno 5 ari, da se izvuku drva (procenjujem na oko 12 kubika) i da se popali granje koga ima poprilično...evo kako sada sada izgleda...

Traktor, testera i čistači su isti...

Узима ли неко те гране за сечку? Овде се појавила екипа носи све од грана што има ако се крчи неки плац.

Sve to gori kad se isecka.
@dejan 351 To bese 60ak ari parcela pod korovom ?.Ovi sa traktorskim malcerima su skuplji ili nisu hteli za tako malo da dolaze ?.
Sta ce gazda raditi sa svim tim panjevima sto ostanu,kako to dalje spremiti ?.Podrivac pa oranje ili ?.

Nema u blizini tih velikih šumskih malčera, najbliži je bio 60-ak km, i nije mu se isplatilo dolaziti...povadiće malim bagerom.Moje je da popalim granje i izvučem drva.

Nema u blizini tih velikih šumskih malčera, najbliži je bio 60-ak km, i nije mu se isplatilo dolaziti...povadiće malim bagerom.Moje je da popalim granje i izvučem drva.
Ti to znaci usluzno radis ? Koja je cena ako nije tajna ? :D Kapiram da se razlikuje u zavisnosti od zakorovljenosti, nije isto da li ima drveca ili je samo trnje i slicno..

Као што аркадије каже, све то гори. Код куће довлачим где нађем гране. Сече се све до дебљине малог прста, лети мала секирица и пањ. Насече се чудо једно. И што је најважније не троши се пуно дрво у прелазном периоду. Ако треба за брзо подизање температуре нема боље. Видео сам код једног мајстора преправио је стари ручни круњач да буде сечка за гране. Лепо ради.

Nije tajna...600e krčenje, 200e paljenje granja i iznošenje drva.
Pa dobro nije malo ali kad pogledas ima i posla.. (y) Ja sam hteo sám neke zapustene njive da sredjujem ali kako vreme prolazi sve manje verujem da cu naci vremena za sve to. U planu mi je da probam vocarskim tarupom da prodjem negde gde je tanko siblje a tek kad udjem malo dublje videcu sta me ceka sa ostatkom..

Sam radim...na jednom čistaču je zakrivljeni tarupni nož, na drugom cirkular...i to jedina kombinacija koja je rešila ovaj pakao...deblje i stabla sečem sa testerom.Sa ovih 3 dana, ukupno sam 11 dana dolazio, ali bilo je i kišnih dana, zimski kratki dani, pa se neki prosek uhvati od oko 5,5 sati po danu.Što se tiče čišćenja imam još 1 dan posla, jedno 3 dana granja i jedan dan izvlačenja drva.To je ukupno nekih 16 dana, a ja sam procenio posao u oktobru na 20.Sama njiva nije svuda isto zarasla i sa istim lomom...negde prođem ar za sat vremena, a negde sat vremena ne mogu napraviti ni 5 kvadrata.

Jeftiniji si nego traktorski malceri,sumski.Oni su koliko sam se raspitivao na 1800-2300 eur/ha ,kako ko,kako gde,povrsina,zakorovljenost itd,itd ,ali su tu cene manje vise.A tek ono freziranje panjeva i svega sto je malcirano dubinski 15-30cm,moze se odma sejati posle toga ,to kosta kao svetog petra kajgana tek .....
Nije mi samo jasno koliko on moze goriva potrositi traktorom, i sama amortizacija masina kolika je da se uzimaju tolike pare,po meni je to mnogo novca ....

Nasli ljudi racunicu, i verujem da imaju posla, uzimaju se svakakva siprazja i raskrcavaju u obradivo zemljiste.
Ja sam cistio jedan cosak od baste , namerno sam da se niko drugi ne povredi, i da me niko ne pozuruje, uglavnom posle par dana u ruku mi se zabio neki trn pa sam zaglavio na antibiotike.

Nego , kako najefikasnije upaliti te sitne grane?

Nasli ljudi racunicu, i verujem da imaju posla, uzimaju se svakakva siprazja i raskrcavaju u obradivo zemljiste.
Ja sam cistio jedan cosak od baste , namerno sam da se niko drugi ne povredi, i da me niko ne pozuruje, uglavnom posle par dana u ruku mi se zabio neki trn pa sam zaglavio na antibiotike.

Nego , kako najefikasnije upaliti te sitne grane?
Nedelja, oblačno, bez vetra i ako možeš ostavi ih malo da se prosuše da bi bolje gorele. Ili ako žuriš nafta ili prerađeno ulje i polivaj. Sirove bolje gore kada jednu po jednu dodaješ na vatru a suve možeš i celu gomilu ali bude "veliki žar" :)

Nije za ovu temu ali je bilo dosta price o krcenju u poslednje vreme pa rekoh da pitam ovde. Imao sam neku medju sa komsijom koja nije dirana godinama jer se on bunio svaki put kad se nesto pipne na medji, vremenom zaraslo to fino, nekoliko drveca je bilo precnika ~10-12cm a ostalo je sve do 4-5cm.. Jesenas mu je dunulo da mu se ne svidja tako i hoce da se to pocisti.. Iskoristio sam tu priliku da sklonim taj krs, vecina je popaljena ali ostali su tu sad panjevi i za godinu dana ce jos veca suma da bude ako ne povadim. Od ovog sitnog drveca i trnja kapiram da cu moci da izorem panjeve, izoravao sam razne zile velikog drveca valjda cu moci i to, a koji je najefikasniji nacin da povadim ove panjeve od veceg drveca ? Ostavio sam ih namerno metar od zemlje da mogu da kacim sajlu i da vucem traktorom ali razmisljam mozda ima neki inteligentniji nacin ? 🤔

Nije za ovu temu ali je bilo dosta price o krcenju u poslednje vreme pa rekoh da pitam ovde. Imao sam neku medju sa komsijom koja nije dirana godinama jer se on bunio svaki put kad se nesto pipne na medji, vremenom zaraslo to fino, nekoliko drveca je bilo precnika ~10-12cm a ostalo je sve do 4-5cm.. Jesenas mu je dunulo da mu se ne svidja tako i hoce da se to pocisti.. Iskoristio sam tu priliku da sklonim taj krs, vecina je popaljena ali ostali su tu sad panjevi i za godinu dana ce jos veca suma da bude ako ne povadim. Od ovog sitnog drveca i trnja kapiram da cu moci da izorem panjeve, izoravao sam razne zile velikog drveca valjda cu moci i to, a koji je najefikasniji nacin da povadim ove panjeve od veceg drveca ? Ostavio sam ih namerno metar od zemlje da mogu da kacim sajlu i da vucem traktorom ali razmisljam mozda ima neki inteligentniji nacin ? 🤔
Ako ne bi da vadiš premaži čistim totalom i brzo će da istrule.

Ako sam dobro razumeo, panjevi su precnika 10-12cm, to ces povaditi i sa manjim traktorom, tipa 50ks.
Zile su jos manji problem.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Drvo na nekih metar od zemlje je 10-12cm precnika, panj je malo veci.. Ranije sam cupao takve sa 558, bude nekad povuci potegni ali ih pocupa sajlom nego razmisljam sad da li postoji neki bolji ili laksi nacin od sajle i vuce..
Moracu neku jaku sajlu da uzmem, ako ozbiljniji panj pokidace sajle sila nebeska :D

Nazad
Vrh