Trimeri

@dejan 351 @iwanho
Sta preporucujete da se kupi za krcenje zapustenih placeva/njiva ?! Pitam vas jer vidim da ste se poslednji bavili time..

U principu ima svakakvog trnja i rastinja, vecina je visine do 2 metra i debljine do 3-4 cm i onda po negde ima nesto deblje i vece.. Plan mi je da prvo prodjem i samo posecem to sto je tanje i pokupim na gomile za paljene a da onda ono deblje secem i vadim panjeve. Onda bi kasnije sve preorao, ono sto je bilo tanje verujem da nema neki koren i da ce lako da se izore i to ce sve da se osusi i istruli do jeseni..

Sve je to za svoje potrebe ne treba mi nesto profi ali treba da radi posao..

Ako možeš pristupiti traktorom, mislim da bi tu za sve do debljine 4 cm, najefikasniji bio malo kvalitetniji malčer. Ono deblje je možda lakše prvo isćupati pa tek onda odrezati panj s korijenjem.
Kad mi je kombinirkom radio šumski put, nije dopustio da ja prvo posiječem drva. Drvo debljine oko 40 cm je prvo malo žlicom otkopao, a ztim ga je rukom izvalio i maknuo sa strane. Ide puno brže nego da se prije posijeće. Tanja drva koja nemaju duboko korijenje se čak mogu isćupati traktorskom hidraulikom. Šljive debljine 20-ak cm su traktorskom hidraulikom ćupane kao od šale.
Kod oranja budi oprezan. Bolje sporo na ler gasu pa da se traktor ugasi, nego da pukne plug.

Ne znam koliko bi tarup/malcer mogao da radi posao jer mogu da pozajmim vocarski kome nije problem to rastinje u smislu debljine ali ne znam kako bi radio u nazad, ne bih smeo da idem unapred probusio bi gume na trnje u prvih 10 metara :D A sa druge strane ima dosta da se krci pitanje koliko bi me drzalo da to radim trimerom sa nekim nozevima za trnje, verovatno bi brzo odustao i platio neki bager za sve to.. 😅

Ako sam radiš (svojim traktorom), ideš malo u rikverc pa malo naprijed. Treba puno vremena, ali napravi se. Bilo bi idealno kad bi mogao posuditi malčer koji ima na multiplikatoru dva izlaza za priključiti kardan, ili malčer za prednju hidrauliku. Jest da bi te nakon malčiranja u rikverc bolio vrat, ali bol prođe, a teren ostaje očišćen. Malčer na ruci je još bolja varijanta. Nakon pročišćenog puta, traktor id po čistom, a malčira se pored traktora. Ja slično radim malčerom koji ima hidraulični bočni pomak i uskim voćarskim traktorom. Malčer širine 155cm, a uzimam u jednom prolazu oko 60 cm bočno od traktora.

Postoji više načina. Možda će netko tko ima iskustva napisati kako bi išlo trimerom i koje snage treba biti trimer.

Zavisi koliko para planiraš da potrošiš, da li kupuješ novu mašinu, kao i od toga da li je trimer potreban samo za to...uvek postoji "jeftinije" rešenje u vidu Villager mašina, još jeftinije u smislu drugih kineskih trimera koji će verovatno izdržati za taj posao.
Ne znam, takođe, o kojoj se površini radi, ali svakako treba razmisliti i o manjem bageru, za 300-400e može mnogo da uradi bez da se mučiš lično.
Prave i ozbiljne mašine koštaju mnogo i teško da bi ti se isplatile...ono što je preporuka za trnje i rastinje do 2 cm je zakrivljeni dvokraki nož, za deblje cirkular...Sitne panjeve, deblje žile nemoj ni pokušavati plugom jer ćeš ga 100% iskriviti ili polomiti.Svako drvo deblje od 6-7cm je problem za plug...Budak ili bager, pa tek onda plug.

I ja ću izgleda opet imati krčenje od oko 40 ari. Nije orano 15-20 godina, nikla trnjina i dostigla 5-10 cm, gusta kao četka..
Razmišljam da unajmim ozbiljan mulčer a posle sam mislio da angažujem manji buldozer sa ona tri ripera pozadi i da time počupam korenje i onda posle toga poprečno duboko oranje sa plugom za riglovanje . Kada izvučem korenje, onda bi posejao pšenicu.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Diskosni plugovi su 'zakon' za oranje takvih povrsina. Mi smo u firmi nekih 7-8 ha prvo tarupirali i posle uzorali diskosnim plugom dva puta. Prvih godina se prilikom spremanja izvlacilo kojesta na ovratine ali sada prava njiva. Sa diskosnim plugom nema brige oko toga da li ce zakaciti zile,panj a moze se postici lepa dubina i slaganje brazdi

Potreban je pomoć imam problem sa trimerom pali lako i radi po meni dobro ali neće da primi pun gas, primi malo jače od pola i posle se ne dešava ništa ali sajla pomera polugicu i dalje od pola.

Zdravo svima. Moj prvi post na forumu... :)

Zapravo potrebno mi je mišljenje članova koji imaju malo više iskustva sa trimerima.

Dvoumim se između Stihl FS 250 i OleoMac 746t trimera. Cena je gotovo ista s tim što Mac ima više snage dok je Stihl sa druge strane dosta lakši.
Razlika u kilaži nije baš mala 8.1kg naspram 6.3kg. Meni bi trimer trebao za održavanje 20 ari vočnjaka i nekih 50 ari vinograda, stim što bi glavni posao završavala samohodna kosačica a za trimer bi ostao samo posao oko čokota, tj ispod žice. Taj posao bi mi završio i neki jeftiniji trimer ali bih pored toga i krčio šipražje i korov oko samog vinograda i u voćnjaku pa hoću malo ozbiljniju mašinu.

E sad, da li ta veća snaga kod OleoMac trimera zaista vredi toliku razliku u težini. Naravno može i predlog za neki treći trimer, ali ne bih išao iznad 70k dinara.

To je najlakse zameniti ceo karburator fora je srediti stari

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

неки су добили повећање плате и сад неморају да крпе проблеме

Ako su u pitanju kineski trimeri i villager onda nema sanse da bih se zezao i vijao problem, menjao membrane ili slicno kada kompletan nov karburator je do 1500din max a membrane su 700din

Nazad
Vrh