Trimeri

Hvala kolega @vuxsd. :ppozdrav:

Imam nekoliko parcela, a na pojedinoj parceli je oko 50 voćki (lijeska i orasi i drugo voće). Dakle kosio bih samo oko voćki što ostane iza malčiranja, a ukupna površina svih parcela (uklj. i malčirano) je manja od 1ha. Čak ne moram odjednom cijelu jednu parcelu. Do sada sam to radio ručnom kosom i zato sam se odlučio za najslabiji model. Nadam se da nisam pogriješio.

Koliko dugo raditi razrađivanje? Jel dovoljno 1 rezervoar goriva? Na koliko gasa (otprilike)?
U opisu trimera piše da se koristi nit (struna) debljine 2 mm. Vjerojatno postoji više vrsta - proizvođača. Od kojeg proizvođača je bolja nit?
Za motornu pilu koristim Husquarna LS+ ulje. Smijem li ga koristiti i za trimer, ili baš mora biti Stihlovo?
Za održavanje glave ću vidjeti što piše u uputama za održavanje pa možda kasnije pitam ako mi ne bude sve jasno.
Kuda kapnuti par kapi ulja za zimsko mirovanje? Pretpostavljam da treba skinuti svječicu pa kapnuti u cilindar i nakon toga lagano potegnuti starter. Jesam li u pravu?

Ja sam se nakon dugo vremena ipak odlučio kupiti trimer. Poslužit će kao zamjena za ručnu kosu i škare za živicu za ono što oko voćki ostane nakon malčiranja ili šišanja trave samohodnom kosilicom. Odluka je pala na Stihl fs 38. Naručen je on line i treba stići u ponedjeljak ili utorak.
Nikad nisam radi trimerom pa ako mogu dobiti neke savjete za početnika, biti ću jako zahvalan.
Zovi nekog ko kosi već duže vreme da ti pomogne kod pravilnog podešavanja i da ti pokaže kako. Biće ti možda nezgodno prvih par puta al brzo se čovek uhoda.

За свој воћњак који је око 40 ари сам хтео да купим фс 45. Нешто слично као ваш. Али сам ипак изабрао фс 55 који има ручке и леђни упртач и мало је јачи. Уз тај ваш се добија упртач на рамену (барем код нас) али можете да докупите леђни јер је комфорније.
Ако косите само око воћака онда ће вам завршити посао и уз пристојно одржавање ће потрајати. Наравно ако га пазите а не ''газите'' :).
Ја сам по саветима овде на форуму разрађивао са мало јачом мешавином пола резервоара а пола сам косио на слабијем гасу.
Најбоље је ако имате у окружењу штил сервис и тамо ћете моћи да купите струну. Мада када ми је фрка купим било коју било где, само увек гледам дебљину због преоптерећења мотора.
За уље ако је то баш то, Хусварнино, овде на форуму га хвале. Зато мислим да ће моћи и то. Само провери. Ја мешавину са штиловим уљем користим и за тример и за моторку.
За одржавање главе је уобичајено да се убацује одговарајућа маст за високе обртаје у главу са преносним механизмом. Код фс 55 је то решено тако да се не убацује маст а за ваш модел проверите. Има посебна маст која се купује.
За зимско одржавање сте написали како треба. Мада ја повремено упалим тример и тестеру на месец или 45 дана и пустим мало да раде па после опет испразним резервоар и пустим да се угасе сами. Моторку спремим за летњи сан :) мада је и зими слабије користим.

Što se tiče modela ... Ja ne bih uzeo to. Sad tek vidim da je to "trima" a ne trimer. :) Tako moj komšija iz Beč zove to. :)
On je baš usko specijalizovan za te ostatke trave, kanale, ivice itd. A timer uvek zatreba za još po nešto.
Pošto se ne kači verovatno će biti nezgodno držati ga posle dužeg vremena.
Vidi da uzmeš taj ledjni uprtač (čitam od vuxsd da može) Značiće ti puno.
Nisam nikad radio sa tim Trimama. Verujem da je bolji od klasičnog za namenu koja tebi treba.

Svećicu ne moraš da vadiš. Trebalo bi da upali i bez toga. Evo ti ovde sve lepo prikazano kako se startuje:

Za glavu samo sa vremena na vreme ubaci udgovaraju ću mast .... Neko kaže grafitnu, neko kaže ne valja grafitna. U svakom slučaju bolje i svinjska nego ništa :). Ja ubacujem jednom za sezonu mada neki ljudi govore da treba češće. Zavisi koliko ga koristiš. Ako je samo ostaci oko tih voćki mislim da ti je jednom za sezonu sasvim dovoljno. Takodje rezervoar bi trebao da bude dovoljan ako ga ne pržiš pun gas.
Gas šteluješ zavisno od trave. Najmanji sa kojim bez problem kosi. Ući ćeš u štos vremenom.

Zimi...neko kaže da se isprazni benzin neko kaže da se ostavlja sa benzinom. Lično mislim da nema mnogo veze jer će mebrana vermeno početi da zeza u svakom slučaju.

Kakve Sthil membrane koristi? Jel traju duže nego na recimo Villager?

Poslednja izmena:
Dobio sam od komsiluka neku staru Villager kosilicu posto njima nije potrebna jer su kupili novu. Sad jedini uslov je da se ta stara koristi za travu oko njihovog dvorista, a nova ce oni koristiti unutar dvorista.
Sad kako to obicno biva sa tudjim stvarima znate i sami... Kosio sam travu a ispod je bila piljevina od motorne testere i to je zapusilo osovinu od motora do noza ispod i noz se jedva i rukom okrece, motor zadimi ukoliko pokusam da tako pokrenem kosilicu.
U mom gradu postoji neka AGM od 6.000 i neka Villager od 7000, mada verujem da je to sve isti djavo... Sta kupiti za tako nekih 50-60eur?

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Mislim da je to bas taj model koji ima u mom mestu, ali mislim da je cena tu negde. Provericu kada budem bio u prolazu.

prenosna glava se maze na svakih 10 sati rada....sa grafitnom mascu...to su preporuke proizvodjaca i tog se treba drzati ako mislite da vam traje glava i kardan/sajla
sto se tice lagerovanja preko zime...najbolja varijanta je paliti masinu jednom u dve/tri nedelje i nema bojazni za membrane/pumpicu/ventil niti creva
razlika u stihl membranama tj membranama iz prve ugradnje karburatora walbro,zama tiloston i membranama iz mrnjau karburatora je prvo u kvalitetu...originalne membrane traju sada od 3-5 godina i duze naravno... a pre i po desetak godina.... na mrnjau karburatoru se menjaju po sezoni..drugo u ceni..org membrane oko 1000 din set a mrnjau 180/200din set
dok je vilager koristio walbro karburatore testere i trimeri su lepse radili i manje su se kvarile masine...
firma walbro je prodala licencu za model WT i sad taj tip karburatora stancaju bar 20 firmi samo komandne poluge drugacije da odgovaraju na milion masina

a506 ako je prodimila namotaji su probili...viklovanje takvog motora je oko 4000...ovde kod mene....lezajevi su oko 800dih u fag/skf varijanti....ako je sasija dobra isplati se uraditi motor...ovo novo je em slabo em cim garancija prodje prodimi

prenosna glava se maze na svakih 10 sati rada....sa grafitnom mascu...to su preporuke proizvodjaca i tog se treba drzati ako mislite da vam traje glava i kardan/sajla
Pričali smo već o ovome... Preporuka prozvodjača ... Verovatno po preporuci mora i njihova specijalna mast koja košta znatno više od drugih jer eto druge ne valjaju ništa a samo njihva je dobra.
Sad računam nešto ... ako stavlješ mast na svakih 10 sati, tu skupu po preporuci, verujem da ćeš samo od para potrošenih na mast moći da kupiš nov trimer mnogo pre nego što bilo šta otkaže na starom. :)
Inače znam dosta trimera koji kose 1000de i 1000de sati bez i jednog mazanja i ništa im ne fali.
I

Poslednja izmena:
Pozdrav društvo.Znam sa je bilo mnogo priče o Villager trimerima i uopste o trimerima.Imam Villager 0,9 više od 10 godina.Jednom je rađena i generalka na njemu,nista strasno.
Pokosio je bogzna koliko i za.mene i za komsiluk.Sad bih da kupim ovaj 1,25 malo jaci.Postoji ta PE varijanta sa centralnim podešavanjem ručki.Malo je skuplji ali valjda i kvalitetniji od obicnog 1,25 kw.
Da li je pametno dati neki dinar vise i da li je zaista kvalitetnije konstrukcije od "običnog" 1,25
Hvala

Pričali smo već o ovome... Preporuka prozvodjača ... Verovatno po preporuci mora i njihova specijalna mast koja košta znatno više od drugih jer eto druge ne valjaju ništa a samo njihva je dobra.
Sad računam nešto ... ako stavlješ mast na svakih 10 sati, tu skupu po preporuci, verujem da ćeš samo od para potrošenih na mast moći da kupiš nov trimer mnogo pre nego što bilo šta otkaže na starom. :)
Inače znam dosta trimera koji kose 1000de i 1000de sati bez i jednog mazanja i ništa im ne fali.
I
ma kakvi bre...pola kile grafitne masti je oko 500din...a sa pola kile mozes podmazivati ihaj
u jedan spric sipas mast i polako ..
na 25 sati ide po novom od zadnjih par godina....al vec posle 10 sati glava pocinje da zveci
burazerov trimer fs350 sam jutros uzeo na servis...star je 4 ili 5 god...do sad je okosio oko 500.000 kvadrata sto nozem sto damil glavom...prenosna glava tek se pojavio luft u lezajevima....ali mazanje na 10 sati...burazer mi se bavi odrzavanjem suma i usluzno trimerise...da ne bude zabune da sam pogresio nule

@MOMOSARIC
Za ubod od trna, ukoliko želiš da ga prirodno saniraš ti je najefikasniji prirodni vosak. Steriliš kuglicu voska jakom rakijom ili alkoholom i toplotom omekšanu flasterom uveče zalepi na mesto uboda.
Izjutra ćeš primetiti da je mesto uboda mekano a na vosku sukrvicu koju vosak efikasno izvlači.
Ponovi to dve tri večeri, i to je sve.

Btw. Meni je rečeno da je antitetanusna zaštita 10 god(primaju se tri inekcije u roku godine)..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

ma kakvi bre...pola kile grafitne masti je oko 500din...a sa pola kile mozes podmazivati ihaj
u jedan spric sipas mast i polako ..
na 25 sati ide po novom od zadnjih par godina....al vec posle 10 sati glava pocinje da zveci
burazerov trimer fs350 sam jutros uzeo na servis...star je 4 ili 5 god...do sad je okosio oko 500.000 kvadrata sto nozem sto damil glavom...prenosna glava tek se pojavio luft u lezajevima....ali mazanje na 10 sati...burazer mi se bavi odrzavanjem suma i usluzno trimerise...da ne bude zabune da sam pogresio nule
Ok malo sam otišao dalje i karikirao.... Samo i dalje čvrsto stijim iza stava da apsolutnu nema potrebe podmazivati glavu na svakih 10 h rada.

Koji bi ste mi trimer preporucili za godisnje radove oko 1 ha kosenja i 5-10 ari rada sa cirkularom?

Sent from my moto g(8) power using Tapatalk

a506 ako je prodimila namotaji su probili...viklovanje takvog motora je oko 4000...ovde kod mene....lezajevi su oko 800dih u fag/skf varijanti....ako je sasija dobra isplati se uraditi motor...ovo novo je em slabo em cim garancija prodje prodimi
Jeste prodimila na kratko, ali motor je jos uvek funkcionalan. Problem je sto se noz dole jako tesko okrece, moze da se razradi rukom ali kosilica tandrce ko blesava i jako brzo se usija motor zbog jaceg opterecenja. Pokusavao sam da otvorim, ali su srafovi zapekli i ne mogu da ih skinem.
Verujem da moze da se sredi, ali je problem naci strucnog coveka.

Ja sam kod sebe na vilidzeru resio podmazivanje glave ugradnjom mazalice umesto vijka. Nadrukao masti i to je to.
I ja tako podmazujem samo što posle vratim šrav pošto mazalicu uvek skinem od negde... :)
Nikako da se setim da kupim nekolko komada, izmnjam pokvarene i da imam rezerne.
Koji bi ste mi trimer preporucili za godisnje radove oko 1 ha kosenja i 5-10 ari rada sa cirkularom?
Na kakve tačno radove misliš kad kažeš to? Hoćeš neko šiblje da skratiš jednom godišnje ili?

Jeste prodimila na kratko, ali motor je jos uvek funkcionalan. Problem je sto se noz dole jako tesko okrece, moze da se razradi rukom ali kosilica tandrce ko blesava i jako brzo se usija motor zbog jaceg opterecenja. Pokusavao sam da otvorim, ali su srafovi zapekli i ne mogu da ih skinem.
Verujem da moze da se sredi, ali je problem naci strucnog coveka.
Ako je prodimila dal kratko ili dugo ...prodimila je i nema joj spasa sem viklovanja :). Jedino ako je neko ullje ili nešto bilo na motoru pa je ono dimilo (što je mala verovatnća). To što motor okreće ne znači da je ispravan,
Sad što se tiče teškog okretanja koje je uzrokovalo samo dimljenje motora ili je u pitanju ležaj ili ima neki problem sa kočnicom.

Ček dogovor sa komšjom je bio da ti on da tu kosačicu, a ti da mu kosiš to spolja. I šta sad, moraš da poraviš tu staru ili da kupiš novu kako bi ispoštovao dogovor?

Nazad
Vrh