Trimeri

Upravo sam kupio 1250s, nadam se da će dobro služiti za moje potrebe.
Preporučujete li da jedno pola rezervoara radi samo na leru uz povremeni gas? U uputstvu piše samo da prvih 10 sati radi umerenom brzinom, a posle toga može i maksimalnom.

Druže neka te služi mašina dobro.
Jedan savet u vezi održavanja, gorivo uvek ali uvek pravi sa 4 l benzina 100 ml ulja. Redovno posle 5-6 potrošenih rezervoara dodaj grafitnu mast u glavu, menjač ili kako ga ko zove. Ponekad skini celu glavu i izvući šipku kardana i dobro je premazi graftinom masti, više na vhu.
Posle nekog teškog rada pusti ga neka malo radi na leru, da se stabilizuju naprezanja, i temperature i ima da te služi kao i neka profi mašina.
Pozdrav i srećno.

Jedan savet u vezi održavanja, gorivo uvek ali uvek pravi sa 4 l benzina 100 ml ulja. Redovno posle 5-6 potrošenih rezervoara dodaj grafitnu mast u glavu, menjač ili kako ga ko zove. Ponekad skini celu glavu i izvući šipku kardana i dobro je premazi graftinom masti, više na vhu.
Posle nekog teškog rada pusti ga neka malo radi na leru, da se stabilizuju naprezanja, i temperature i ima da te služi kao i neka profi mašina.
Pozdrav i srećno.
Hvala na pozdravu, savetima i željama 😉
Hoću, i za kineza sam uvek pravio taj odnos mešavine. Nekad sa Oregon nekad sa Štil uljem. Koliko je to original pitanje je, i neka druga tema. I glavu sam redovno podmazivao, ali nikad nisam mazao šipku kardana niti ga posle težeg rada puštao da radi na leru. Hajde sa ovim novim hoću.
Hvala još jednom, javljam utiske kasnije ☺

Pa i ovaj ti je takođe kinez, ne brini nije iz švedske ili nemačke..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
Ma znam, nego videh na forumu da tako zovete one iz još niže klase pa sam prisvojio taj naziv 😂
Prvi utisak je super, nebo i zemlja, mogu misliti tek oni iz više klase koliko su udobni za rad.
Potezni starter klizi kao po loju dok sam kod kineza morao baš da zapnem. Rukohvati i ručica gasa dosta udobniji, na kinezu bi mi već uveliko utrnuo prst. Sve su to sitnice, ali znače.
Malo sam se pomučio da podesim pravi položaj na opasaču (navikao sivonja na remen preko jednog ramena 😂),ali sad ide super.

Kad si pomenuo remen na jednom ramenu, ja nikako onaj vilidžerov nisam uspeo lepo namestiti. Jeste da je bio komšijin trimer pa nisam se baš dovoljno uvežbao, pa mi još oznoji leđa, tako da mi z a sada ovaj sa jednim ramenom čak i više odgovara. E sad da kosim veliku površinu verovatno bi bilo drugačije.

Guraš "volan" od sebe ili ka sebi i gde najbolje "legne" to je to, podesio si ga.
Pošto je praznik, danas ću još malo doterati položaj 😉
Imam još par pitanja, možda glupih, ali šta ću, još uvek sam početnik, ovo mi je drugi trimer u životu :D Kada se podmazuje glava treba li uneti neku određenu količinu ili ubrizgavati mast sve dok je prima i ne krene na otvor za podmazivanje?
I smeju li se alu cev, glava i rukohvati čistiti mokrim sunđerom? Sa starim sam to radio.

Pošto je praznik, danas ću još malo doterati položaj
Imam još par pitanja, možda glupih, ali šta ću, još uvek sam početnik, ovo mi je drugi trimer u životu :D Kada se podmazuje glava treba li uneti neku određenu količinu ili ubrizgavati mast sve dok je prima i ne krene na otvor za podmazivanje?
I smeju li se alu cev, glava i rukohvati čistiti mokrim sunđerom? Sa starim sam to radio.
Ima dosta objašnjenja o tome, nakon 10ak sati rada staviti malo masti u glavu trimera. Ili na recimo 2 meseca ako se retko koristi.

Ok, znači bez preterivanja što se količine tiče 👍
Hvala. Potrudiću se da pročitam celu temu pre novih pitanja 😉😂

Ma ko bi čitao sve, pitaj slobodno. Ja sam isto početnik pa me nemrzi da pišem. Kad budemo veterani onda ćemo reagovati na gluposti kad neko napiše.
:)

Ja odvijem šraf na glavi i kroz rupicu špricem oko 2 kubika. Otprilike posle 10h rada.
Mast je ona u tubi, baš za to, nekako mi skupa bila tada, ali evo sad će 10 godina drndanja i još je nisam potrošio, mada je pred kraj.

Pozdrav i srećno.
Mešavina 1:5 isto neće da naškodi dok sam sa ovom 1:4 imao problema sa prošlim trimerom (Villager 900 ).Nije hteo da prima gas kad je jača mešavina. Tako da nije uvek više-bolje.

Takodje mislim da se ovde previše akcentuje to podmazivanje glave. Ja je podmazujem jednom za sezonu i evo već drugi trimer nikada nisam imao problema sa tim. Mislim da prvi čak nisam ni podmazivao.
Nije na odmet ipak nema potreba preterivati . Na 10 sati to je da kažeš posle 3 ozbiljnija košenja... po meni to je nepotrebano, al aj ...
Kad si pomenuo remen na jednom ramenu, ja nikako onaj vilidžerov nisam uspeo lepo namestiti. Jeste da je bio komšijin trimer pa nisam se baš dovoljno uvežbao, pa mi još oznoji leđa, tako da mi z a sada ovaj sa jednim ramenom čak i više odgovara. E sad da kosim veliku površinu verovatno bi bilo drugačije.
Ma može da se podesi jako lepo samo treba biti uporan. Svakako je bolji ovaj na dva nego onaj na jedno rame. Prvo se podesi ova rupa na trimeru gde se kači da bude odprilike u ravnoteži. Kad ga okačiš da se glava ne diže gore, a ni da morš ti da je dižeš rukama, znači balans.
Remene zategneš da ne budu labvi, ali da ne stežu i da možeš da ih nabaciš bez većeg napora (zavisno od gabarita majstora :)).
Kuka i ta zaštita ne sme da bude ni skroz napred ni skroz na boku, dakle negde izmedju.
Visina trimera kad se okači treba da bude nešto ispod kuka za čoveka visne grubo oko 180. Znači zavisi od visne kosača, a cilj je da glava bude paralelna sa zemljom.
Zatim se ručke podešavaju gore-dole , levo-desno. Zavisno kako kome odgovara. Za ovaj a i neke druge korke biće potrebno nekoliko pokušaja i par košenja dok se ne dobije optimalan položaj.
Na nekim trimerima dobro je zarotirati dodatno ovu ručicu za gas. Ta opcija nije fabrička na trimeru veće se ubacuje šraf, itd.

Dušane, meni mast uvek ide sa trimerom. Svaki drugi put kada namotavam strunu obično tada i glavu podmažem. Desi se da nekad i možda posle 20h rada. To mi poslić od 2 minuta, tako da mi nikakvo vreme ne oduzima, a računam da ne škodi.

Ne znam, kod mene jedan komšija podmazuje samo jednom pred svaku sezonu i ubrizgava dokle god prima mast. A drugi češće a po manje. Zato sam i pitao kako je pravilno.

I da, podešavanje idealnog položaja zna da potraje ali je moguće 👍

Dušane, meni mast uvek ide sa trimerom. Svaki drugi put kada namotavam strunu obično tada i glavu podmažem. Desi se da nekad i možda posle 20h rada. To mi poslić od 2 minuta, tako da mi nikakvo vreme ne oduzima, a računam da ne škodi.
OK brko. Po meni je toliko mazanja nepotrebno, ali nije loše imati tu naviku pošto ja često zaboravim da namžem glavu. :). Samo kažem da neći doći do kvara čak i ako se podmazuje mnogo, mnogo manje.
Svaki drugi put kad se namotava struna ... Hmmm nije baš definisano dobro. Struna se troši drugačije zavisno od trave i terena. Šta ako kosiš sa trokrakom? :) Šalim se naravno. Ipak smatram da podmazuješ suviše. U pitanju je manje više zatvoren sistem. Prašina ne ulazi mnogo unutra niti mast izlazi napolje. Takodje mislim da se u glavi trimera dešava isti efkat kao kod glava brusilica tj. nakon nekoliko sekundi rada mast biva istisnuta sa zubčanika ka periferiji glave tako da mazo - ne mazo isto ti se vata. Jedino ne bi valjalo da ostane baš potpuno suvo . Ovako ... manje više isto je.

Nazad
Vrh