Мислим да човек хоће да ти каже да гро тих локалних марки продаје практично исте производе, типа, имаш тример са мотором од педесет кубика чији су делови истоветни или међусобно изменљиви са онима уграђеним у тримеру који се продаје под неком другом марком. И то се односи и на тимере и на тестере - постоје, упрошћено речено, неколико величина, снага мотора: мали, средњи, велики и сви су настали од неког узора познате и популарне марке којој су давно истекла патентна права.
Неко од тих локалних марки одлучи да измени неки козметички детаљ типа пластике, дода неку корисну, али јефтину ситницу типа овај, а не онај карбуратор, спакује неку додатну ситницу у кутију и то ти је сва разлика. А притом, није искључено да све те локалне марке сву ту опрему наручују у свега пар крупних кинеских фабрика.
Мени је то добра пракса, ако се већ одлучим да пазарим небрендирану ствар - ако нема неки резервни део за мој тример марке А, има га код онога који сервисира тример марке Б.
Што се тиче цена и тога да не верујеш да бензинска машина кошта мање од сто евра, могу да ти напишем податак кога знам, о фабричкој цени нпр. за кинеске клонове "Хондиног" 4Т мотора са хоризонтално постављеним цилиндром, од 50 до 110 кубика, какве имаш уграђене на пит-бајкове, мале квадове, којекакве мопеде и слично. Тај мотор, са све OHC разводом, са системом за подмазивањем под притиском, алнасером, четворостепеним мењачем, ручним или аутоматским квачилом.... укратко, преко двае'с кила челика и којекакве лаке легуре, и који прелази километраже које могу да са'ране и просечног "Југића", у било којој конфигурацији да га наручиш, кошта у фабрици испод сто евра. А овде помињемо пар кила двотактног мотора који се састоји укупно од отприлике туцета делова од којих су три и по покретни делови - не знам конкретно колика је његова фабричка цена, али сам сигуран да није више од пар десетина евра.
У вези са тим, Димитрије, ако ти је на "Штраусу" све остало у добром стању осим саме машине, видим да за 5 или 6 'иљада, код нас могу да се купе комлетни нови мотори за тримере, које за фртаљ сата можеш да поставиш на свој тример, а стари мотор секиром нацепкаш за потпалу. Имамо на форуму човека из Сонте који се бави том ситном техником, па може да ти каже нешто конкретније о томе.
Ево овако што се тиче тог Штрауса 5.2кс. Тример као тример има ок снагу за те паре, да се не лажемо. Ја косим око 7 ари два пута месечно макс ево другаг година са њим. После само толико рада тример:
Слинави на карбуратор, односно усисни вентил
Тресе веома јако
Константно врти кардан када се пусти гас
Апсолутно јако тешко постиже пун гас чим је мало дужа струна
Веома се лако прегрева
Ручица гаса је веома неквалитетна, односно после одређеног времена се скамени и пуца
...
Вероватно је исто на Демону, и осталим тримерима тог ранга. То у суштини јесте исти мотор, друга налепница. Све је то исто...
Али сам сад видео да ове године на тржишту код нас се јавља тај Womax 1700 b lux и Лесник 24. Дизајн ми је примамљив, е сада квалитет ако је исти као и овај Штраус, онда нема потребе за куповином. Зато сам питао ако га ико има, али редак је изгледа...
А за Womax сам чуо пре још. Не знам да ли је то наша компанија, или страна...