I radice dok je negde ne zaboravis. Ako predjes preko 240 Stojadinom, popravi auspuh (na Stojadinu).
- - - - - - - - - -
Dosla mi je reklama iz Uradi Sam u kojoj je bilo objavljeno snizenje trimera Einhell 43/1 za cenu 11499 dinara, garancija 2 godine. Seo sam na skuter po onoj kisi i kupio Kineza, mislim da je to bilo iz ciste obesti sa moje strane. Sta sad, svi imaju Kineze a ja da nemam? Lepo upakovan u dve kutije doneo sam ga i polako pazljivo sastavio, uz njega ide potreban alat. Isti je kao Straus, Fuxtec, Demon, Emix, AGM, Villager, Power Technic, Womax, Gude... ima ih jos, jedino su svi drugacijeg imena i boje. Einhell je lep, crn sa sivim poklopcem svecice, malo smetaju drecavo zelena komanda gasa, prekidac i krst upravljaca, ali nema veze. Deklarisana snaga je 1,7 KS iz motora 42,7 ccm sto je verovatno tacno i u opsegu koji mi je najcesce potreban. Osovina je kruta (kardan) a osovinska cev 25,6 mm (mereno noniusom) . Vise bih voleo da je 28 mm da lakse podnese moje grubosti, ali opet nema veze. Upada u oci krupno i na prvi pogled snazno centrifugalno kvacilo na motorskom delu, i odgovarajuca solja za njega na pocetku osovine, to me je bas ohrabrilo! Od rezne opreme dobija se glava sa trimi niti i trokraki noz sa sve pripadajucim adapterima, montirao sam trimi glavu. Propisana mesavina je 2,5% a dobija se i posuda za razmeru koju nisam koristio jer to radim uvek laboratorijskom menzurom. Za prvu razradu zamutio sam 2,9% Jonsered Low Smoke dvotaktola i sipao celu litru u rezervoar od 1,1 lit (impozantno i pohvalno). Dole u ugaonom zglobu bila je fabricki unesena mast plave boje, ipak sam dodao jos malo Husqvarna masti, pa neka istera visak ako treba. Rad u mestu uz povremen mali gas zbog prociscavanja trajao je skoro 3 sata, nikakva znacajna temperatura nije se razvila. I to me je ohrabrilo! Prilozeni treger za rame ostavio sam u kutiji, zategao Husqvarna uprtac i sa okacenom novom masinom krenuo u prvi laki rad. TU POCINJU KINESKI SINDROMI! Upravljac je uzan i nizak, kao da je cela masina namenjena ljudima nizeg rasta i slabije konstitucije (moja malenkost je oko 184 cm i oko 84 kg ovih dana) Nekoliko puta nehoticno sam pokrenuo prekidac i ugasio masinu, prekidac je izlozen cestom aktiviranju kada to nije potrebno. Trimi nit je povremeno trebalo izvuci, za to bolje da sam poneo i sekirce ali uspelo je par puta rukama. Oko trimi glave svaki cas umota se venac dugacke trave i blokira okretanje, cisti, cisti. Posle pola sata motor se gusi i gasi, a ja se prvo malo izduvavam. Panika posle toga nastaje zbog intenzivnog smrada benzina, brzo skidam masinu sa uprtaca... spalo je crevo rezervoar-karburator. Nema nikakve selne, ni dovodno ni povratno crevce nema selne, kako nebi spalo, nataknem crevo na mesto i pali radi. Taman sam se smirio, kad onako u lakom njihanju valjda zakacim betonsku stazu i cuje se cangrljanje na nekoliko strana... dole nema trimi glave! Opet skidaj masinu sa uprtaca, pokupim sve delove trimi glave, bas sve sam nasao u travi. Ali, glava nece da se sastavi. Od 4 zuba sto drze gornju i donju polutku zakretanjem, 3 zuba su pukla, nema sastavljanja. Posao je time za taj dan bio gotov, delove trimi glave sam doneo kuci u dzepovima, a glavninu masine na ramenu. Posle sam odlucio da se ne kreveljim po Einhell servisima, samo cu jos neki biser doziveti ili napraviti neku glupost u besu. Prekjuce sam uhvatio period bez kise, seo na motor i otisao (iz Novog Sada) kod uvoznika Husqvarne u Staru Pazovu. Cestita firma pravi cestite trimi glave, vidim ovde da su neki stavljali na Kineze trimi glave Husqvarna T35. Moj izbor je trimi glava S35 sa rucnim otpustanjem niti, placena je 1590 dinara i za sat vremena montirana je na Einhell 43 u Karlovackim Vinogradima. Prvo, Husqvarnina S35 trimi glava legne na vreteno bez onog santimetarskog zazora u koga se uplete dugacka trava, drugo u radu koji je usledio funkcionise bez sekire ili mengele. I tako sledeci rezervoar... Sa 1 litrom mesavine Einhell 43 odradio je cini mi se oko 1 sat i 5o minuta, ali to cu jos obratiti paznju ubuduce, kada bude radio punom snagom i bez prekida. U slucaju da potrosnja bude tu oko 0,6 litara na pun sat rada, smatrao bih to sasvim dobrim rezultatom. Zabavio me Kinez mozda ce jos, a verovatno i Vas koji ovo citate!