Trimeri

Reci mi molim te koje je snage trimer? I u kom rasponu snage da gledam trimere, posto se oko trimera uopste ne razumem?
ovaj je mali trimer sad nisam bas siguran ali oko 400w cini mi se snage. ali kosi neverovatno dobro. jos ni kolut strune nije potrosio. vec 3 god radi i oko 1-1,5 ari dvorista i koje kake i malo vece trave korovske brije. da nepreterujem ali me odusevio tako mali. tako da ako nemas bas gustu i veliku travu preko 25-30 cm ovaj ce posluziti.

Mislim da bi ostecivao koru sa Polycut reznom glavom. Ipak je to krut materijal i predvidjen je za secenje jake trave. Prodavac mi je nudio tu glavu ali sam ipak kupio Trimmy S II glavu vece trajnosti sa najlonskom niti. Ako se bas ne pazi, i najlonska nit zagrebe koru narocito na mladicama, plasticni krak bi to jos lakse ostetio.

Poslednja izmena:
Ima li ko kakva iskustva sa Policut glavom sa tri pokretna noza? Zanima me kako funkcinise i od kog materijala su nozevi.

Koristim trokraki mach za sve radove, kosenje trave, secu mladog bagrema, bilo koji tezi posao na zapustenim povrsinama.
Potreban ti je poseban stitnik i mach (kod nas mac kosta oko 3000din) a verujem da je napravljen od celika jer najmanje traje 2 godine a bas mnogo se radi sa tom masinom. Koristim inace shumski chistac husqvarna sad zaista ne znam koja mu je snaga, kubikaza, kw...itd. Elem sta se desi posle nekog vremena, mac izaziva velike vibracije na masini tako da sam posle 2 godine takve upotrebe morao da promenim 3 od 4 lagera u glavi trimera. O da i obavezno je da tokom svake upotrebe glava trimera ima dovoljno ulja (masti) za trimi glavu zbog velikih obrtaja macha...sto su veci obrtaji vibracije su manje tokom rada ali se zato ulje mnogo brze trosi. Realno trokraki mac je namenjen za zapustene povrsine, mnogo vise se goriva potrosi ako se sa machem kosi samo trava.

Pricamo o ovom alatu Stihl policut.:bravo:

CorpMain.png

Zna li neko razliku izmedju Jonsered BC 2128 i BC 2126. Nigde ne mogu da nadjem da li su sa kardanom ili sajlom.

Treba mi trimer za 1,5ha košenje trave par puta godišnje. Puko održavanje.

Mislim, da mi za taj posao ne treba neka jaka mašina od 2+ks nego bi bilo dosta i 1+ks ali bi želeo da kupim brendiran proizvod. Iskustva su takva da bolje i brendirani sa manje funkcija/snage nego nešto drugo za isti novac.

Šta se još preporučuje za recimo 30 000 do 40 000 RSD.

Zna li neko razliku izmedju Jonsered BC 2128 i BC 2126. Nigde ne mogu da nadjem da li su sa kardanom ili sajlom.

Mislim, da mi za taj posao ne treba neka jaka mašina od 2+ks nego bi bilo dosta i 1+ks ali bi želeo da kupim brendiran proizvod. Iskustva su takva da bolje i brendirani sa manje funkcija/snage nego nešto drugo za isti novac.

U IPL dokumentu osovina je sa oznakom *flex* (savitljiva). Postoje jos *hollowed* (suplja) i *solid* (puna) sto kod 2126 i 2128 nije slucaj, dakle sajla je. A sto predlaze postovani Tintoreti, malo je 28 ili 26 ccm za tu povrsinu. Po meni, 28 i 26 ccm su mozda za sisanje oko cveca, a za navedenih 1,5 Ha nije uputno gledati nista ispod 40 ccm i 1,7 KS najmanje. Naravno, u profi kvalitetu. To je u novcu oko 60.000 dinara ili vise, netreba puno razmisljati. Presudno u izboru kosilica (bilo koje vrste) ili trimer, neka bude nagib terena koji ce se uredjivati. Kosilice su jeftinije, ali nezgodne na jacim strminama, u tom slucaju bolji izbor su trimeri. Cak bi bilo preporucljivo i 45 ccm.

Najbolje sto mozes uraditi za 30.000-40.000 kupiti polovan sumski cistac, stavis trokrati mach ili trimi glavu u zavisnosti od terena i nemas brige da li ce se masina pregrejati da li ce od temperature izdrzati svecica, samo sipas gorivo i radis. Realno povrsina je zaista velika, ako mozes nadji neki drugi nacin...sa trimerom ces se zaista namuciti.

iz iskustva znam,par puta godisnje je 6 puta (mesecno jednom) i to naplacujem skuplje negom odrzavanja (na 20 dana),ako su kisne godine i povrsina je 1,5Ha onda je potreban ozbiljan trimer.Ove sto pominjes su kucne masine (do 30ari),tako da ostaje ili neki ozbiljan Stihl ,Husqa ili Jonsered(ali nista ispod 2ks) naravno polovan,ali opet ostaje pitanje zasto se tolika povrsina kosi trimerom ?Radim sa dva trimera,kosacicom i za velike povrsine traktorska kosilica,tako da sve ima svoje

Računam da bi sam to kosio pa sam razmišljao o trimeru jer sam sa njim radio profesionalno pre deset godina. Radi se o voćnjacima. Sad nešto razmišljam da li bi bolje to bilo dati nekom da mi kosi sa traktorskom kosilicom i da se ne bakćem time.

Bilo u zakupu godinama ali slabo nešto od toga pa sam odlučio da podignem voćnjak. S obzirom na to, da se u skorijoj budućnosti pokazuje malo više vremena razmišljao sam da sam kosim. Zato i pitanje o trimerima jer mi se čini to kao najbolji način za nekog ko nema nikakve mašinerije da sam sredi. Naći ću već negde neki teži trimer i probati kako ide. Za ovaj od manje od pet kg ne bi bio problem a ovi jači su svi po 7-8kg a to već možda predstavlja problem kad ceo dan intenzivno kosiš.

Za tebe je najbolje resenje da ti neko radi usluzno traktorom. U prvim godinama obradu zemljista a kasnije samo usluzno kosenje ako planiras da bude trava u vocnjaku.Ima tema o tome pa malo procitaj http://poljoinfo.com/showthread.php?4678-Mehanizacija-za-održavanje-zatravljenih-površina-u-voćnjaku
To ce te kostari kao taj trimer koji bi kupio da neracunamo gorivo i amortizaciju i tvoja ledja. Kasnije kad vocnjak dodje na rod mislim da ces lakse odluciti sta ti je najbolje. Kupovina nekog kultivatora ili nesto drugo.:ppozdrav:

Tintoreti, hvala tebi i ostalim na savetima. Idem da čitam temu i sve se više naginjem na to da mi neko sa mehanizacijom to odradi.

Zavisi u kojoj kolicini, i kakav je filter tj gde se nalazi na kojoj udaljenosti od glavnog difuzora na karburatoru ali je uobuicajena pojava da ima malo rasipanja i po vazdusnom filteru pa benzin ispari i ostane ulje. Obicno se desava kad je karburator malo "mrsnije" nastelovan i nema veze sa kompresijom.Nije neuobicajeno da se na pojedinim filterima nadje i malo mesavine.:cool:

Ova tema bi trebala da ide pod kljuc jos malo, prosla sezona:osmeh:

Nazad
Vrh