Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
Vidim samo da ne razume berzu,procitao cenu od 16 din bez PDV a ne zna da tako stoji danima
eq.gif
ako ne i nedeljama jer nema trgovine po toj ceni...van berze je borba izmedju nas i vas,mozda ste dobili bitku ali ne i rat...lopine profiterske bi dzaba al malo morgen...ovi se pomirili sa ovom godinom pa srusise cenu zarad profita i psiholoske prednosti na jesen

Pravda sa neba je uvek ona konačna, a izgleda da će i ovaj put pokvariti plan hohštapleriji čiji je "PR" aktivan.
Kada ljudi ne mogu da se umere i budu fer, priroda ili Bog reše stvar.
Kiše izgleda nema do daljnjeg. Par dana predaha od ovako ekstremnih temperatura, mada ostaje 30 što je samo po sebi previše u ovakvoj situaciji, a nakon toga njihov povratak u dugotrajnijem periodu. Biljke su već doživele šok sa nepopravljivim efektima, osim tamo gde je bilo nešto kiše, mada je i tu na granici. Bečej, odakle sam, trpi tešku sušu. Može se slobodno reći da od kraja maja nije bilo ozbiljnih padavina! Po koja litra koja je slučajno zalutala i nije pokrila čitav atar, i to je to. Dve godine zaredom strašna suša. Malobrojni su oni srećnici kod kojih je se zadesilo da padne koja litra više.
Tražićete vi još kukuruz..

Moze da se predvidja sta god hoce i koliko hoce,niko tu jos nista ne moze da zna.
Predvidjalo se i prosle jeseni svasta,pa vidimo da je ispalo nista.
Sad,ko gde ima da skladisti svoj kukuruz samo neka skladisti. U kotarke/cardake,supe,garaze,sobe,dzepove,carape,gace...svugde samo ne kod ovih lopuza koji se sa nama sprdaju!
Mnogi nisu u mobucnosti da skladiste svoju robu kod sebe,to stoji,ali neka se potrude svim silama da kukuruz bude sto blize njihovoj kontroli,neka pitaju komsiju,rodjaka,bilo koga...
Kada bi se dogovorilo sto vise ljudi da tako uradi,pa cak i clanovi foruma,ne kazem da bi bas bila obrnuta slika,slika dolaska u nase dvoriste :
Lopov - Dobar dan,koliko kosta kukuruz?
Pošten poljoprivrednik/seljak/paor - Sigurno ne koliko ti kazes!

Ne bi bilo bas tako,nije realno i dostizno,ali bi bilo verovatno bolje nego sada.

Hoce li ova kisa ili ovih par kapi pomoci malo kukuruzu?Sledecih 10 dana opet suncano,ali bez ekstremno visokih temperatura.
U Loznickom kraju kukuruz na dzak ide od 1200-1300 din u maloprodaji.Tj od 24-26 dinara.Sto je i normalno i minimalno dok se plate porezi drzavi ako ide regularnim putem kroz papire u radnju.
Nakupci daju oko 22 dinara po kg na veliko.

Fabrike stocne hrane su snizile cene koncentrata.Jedna iz Cantavira je snizila u proseku 10-15% sto je u okviru pada cene kukuruza jer gotove smese ne sadrze samo kukuruz ,kao sto svi znamo.Matematika....
Super,kao sto neko rece ne bi trebalo da sadrzi kukuruz u sebi,ali ko zna sta fabrike smuljaju ;-)),pa tako nije ni mogao da pojeftini,jer je nazalost cena nabavke sojine sacme skocila oko 1.5 dinara po kg zadnjih 15-20 dana.Ista situacija je i sa suncokretovom sacmom.
Dalji pad cene koncentrata je usko vezan sa nadalozacem zetvom soje i suncokreta i i njihovim veoma niskim otkupnim cenama u odnosu na proslu godinu i nazalost po proizvodjace kukuruza sve nizom cenom kukuruza.
Naravno cena gotovog proizvoda ne moze biti na nivou od pre par godina,iako ce cene inputa biti na tom nivou,jer postoji inflacija na godisnjem nivou.
I sve veca gramzivost proizvodjaca i trgovaca koji manji promet nadomescuju vecom marzom.

Ako je 15din onda ga krunim sutra i ostavljam sve za svoju stoku, pa nek ide u pi*ku materinu..
Biće kukuruza ne samo za stoku već i za loženje. Neko ko je posadio šumu treba da čeka godinama da ta šuma izraste da bi je posekao za ogrev i nije mu žao. Pa neznam zbog čega bih nas bilo žao da ložimo kukuruze.

Lozim ih svake zime, vec vise od 10 godina, i nije mi zao.Rodio mi je, valjda je moje.
Prodam kukuruze i kupim drva, zaradjuju na meni njih desetoro,otkupljivac,prevoznik,izvoznik,fsh,....sumar,prevoznik,prodavac na stovaristu, drzava preko pdv-a....i ko zna ko jos.
Proizvodim ga i potrosim, proizvodna cena se uklapa u cenu ogreva.

tako je

:cool:[mislim d asu preterali .....QUOTE=danijel;729251]Biće kukuruza ne samo za stoku već i za loženje. Neko ko je posadio šumu treba da čeka godinama da ta šuma izraste da bi je posekao za ogrev i nije mu žao. Pa neznam zbog čega bih nas bilo žao da ložimo kukuruze.[/QUOTE]

- - - - - - - - - -

stobom nesto nije u redu nerazumes se u zemlju koliko se ulaze i koliko se dobija ....

:cool:[mislim d asu preterali .....QUOTE=danijel;729251]Biće kukuruza ne samo za stoku već i za loženje. Neko ko je posadio šumu treba da čeka godinama da ta šuma izraste da bi je posekao za ogrev i nije mu žao. Pa neznam zbog čega bih nas bilo žao da ložimo kukuruze.

- - - - - - - - - -

stobom nesto nije u redu nerazumes se u zemlju koliko se ulaze i koliko se dobija ....[/QUOTE] Sa mnom je sve u redu. Ulaže se mnogo ali kada pogledaš koliko ti otkupljivači nude za cenu kukuruza isplati se ložiti ga umesto drva i uglja. Mogu ti reći odličan ogrev.

ja ga imam za nekih 2vagona u klipu pofajtacu ga i ostaje u kosu! ako su mi oteli od zita kukuruz nece! A za novi ima tavan i za komsijin kuruz. nedam svoj rad i muku sad i ubuduce sve kuci sa njive NEDAM!!! pa makar i lozio,sume imam prodavacu drva.

Sta se dogadja na berzi? Agroservis vise ne daje tabelu stanja cena zitarica na berzama.

Nazad
Vrh