Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
Opet ćemo mi biti krivi i naj... A ovaj članak kao da je pisao neko iz domaćih semenskih kuća, i to mi je sumnjivo.

14.03.2013.
CENE ŽITARICA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU, BERZAMA U BUDIMPEŠTI, ČIKAGU, MINEAPOLISU I PARIZU
CENE SU OBRAČUNATE PO SREDNJEM KURSU NA DAN OBJAVLJIVANJA (din/kg bez PDV-a)
Presentation14.3..jpg

Produktna berza Novi Sad:
Stočno brašno - 35,52 din/kg sa PDV-om

Znas sta...ako ovi i dogodine naprave neki rusvaj sa kukuruzom ja ne znam ko ce ga sejati osim onih za sopstvene potrebe,pa zar treba gatati koja gustina,hibrid koji se otvara ili zatvoren,hoce li biti 45C ili ispod 40C na leto,hoce li biti bar dve kise u pravo vreme,mozda ce neki foteljas da pokrene pricu o nekim novim marsovskim gljivicama,a mozda jednostavno zabrane izvoz ako bude zdrav,sve je to iz rubrika kojekakvih novina a sve se radi da u ovoj drzavi samo pojedini lepo zive i lepo zaradjuju,seljak nek crkne...milion pitanja koja ce se siguran sam odraziti na smanjenje povrsina pod kukuruzom...

I posejes neku drugu kulturu a kukuruz napravi bum na trzistu a to sto si ti(nemislim konkretno) sejao ispadne lose....
Nema tu pravila kod nas,najsigurnije kombinovati sto vise kultura pa negde se zaradi lepo,negde si na nuli negde u gubitku malo.
Jako je veliko kockanje forsirati samo jednu kulturu,ako prodje dobro onda smo svi pametni,a ako kiksne....sta onda.

Soyacorn i ja sam predlagao da nedamo kukuruz ispod neke cene
ALI nemozemo mi da se slozimo nikada...
svako ima svoju racunicu...
niko negleda zajednicki intres nego samo svoj...
a zajednicki intres je veci nego pojedinacni...
lakse je jedno drvo slomiti nego snop pruca...
ko razume shvatice .......................

Zemljostrugar naravno da nemoze da se slozi ni 5 ljudi oko tog predloga jer nisu svima planovi isti.Zasto neko nebi prodao odredjenu kolicinu po nesto nizoj ceni ako mu treba para u tom momentu da zavrsi odredjeni posao(kupi neku masinu,zemlju...) nego da ceka Peru Perica koji ima 15t kuci i moze da ceka cenu 3 godine.Nevidim smisao tog Vaseg predloga:sta:.

ja cu da cekam kao i svake godine,pa sta bude...nadam se da ce krenuti cena nagore.... kod nas u selu su uglavnom 70 % prodali kukuruz sa njive.....ostalo je na lageru i nesto veoma malo u ambarima....bas pre neki dan sam sabrao selo nema 30 vagona u klipu....

Od jako puno ljudi čujem da će ići na što ranije setve sa FAO grupama 300.Hoće da što pre dođu do novog i "zdravog" kukuruza računajući na dobru cenu.Logika i nije tako loša.

tu postoji veliko Ali.....ti kukuruzi FAO 300 bar kod nas imaju jako slab rod.. mi sejemo samo fao 600,nekad i 700,pa nikad neomane...a taj raniji barem meni je na probi 1 hektar mozda za nase zemljiste je jako los... SLUSAJTE STA PRICAJU NASE ''PAMETNE" glave na RTS 2,,,strasno..........ocu da uskocim u televizor da im::samo bes::::samo bes::::samo bes::

tu postoji veliko Ali.....ti kukuruzi FAO 300 bar kod nas imaju jako slab rod.. mi sejemo samo fao 600,nekad i 700,pa nikad neomane...a taj raniji barem meni je na probi 1 hektar mozda za nase zemljiste je jako los... SLUSAJTE STA PRICAJU NASE ''PAMETNE" glave na RTS 2,,,strasno..........ocu da uskocim u televizor da im::samo bes::::samo bes::::samo bes::
U velikoj susi jedino te rane grupe daju bolji prinos od kasnih

meni licno je agris 730 (4200kg/jutru) i kermes (4000kg/jutru) bolje bacio nego pionirov rane grupe za 800 kg...a ista agrotehnika,ista zemlja...kukuruz mi je bio zelen skoro do samog branja(stabljika)...mi ga zagrcemo i bacamo u zagrtanje 200 kg SAN...ubacio bi i sliku al oticicemo OFF teme

ddragan nije bio predlog ... bilo je samo misljenje
naravno da svako od nas ma koja kolicina kukuruza bila u pitanju ima odredjene planove sa novcima od toga...
neko resava kupovinu zemlje, neko kupovinu mehanizacije , neko letovanje , neko kafanske dugove ... itd...
sto ljudi sto cudi...
ja samo kazem da bi bilo mnogo bolje ako bi bili slozni...
ipak i oni koji kupuju kukuruz se dogovaraju oko cene....
barem veliki igraci. no osnovna razlika njih je u odnosu na nas veoma malo njih 5-6 i oni su pametni pa se lako dogovore...
nemojte me pogresno razumeti nije ovde niko glup samo neki teraju inat drugima ...
kod njih nema inata...

- - - - - - - - - -

ddragan nije nesto niza cena nego je ralika otprilike 30 do 40% to nije mala zarada ...
pa i kredit kod zelenaskih banki je jeftiniji od toga....
zasto da neko na mojoj muci zaradi 30 do 40 % ...
kada je normalno 5 do 7 % ...
no ovo je obecana zemlja ....
no svako je kovac svoje srece ...

I pored losih vesti sa svih strana , i jedne od najrodnijih godina u juznoj americi, toksina itd.
Izgleda da nam se ponovo osmehuje sreca, tj u juznoj americi nije rodilo koliko su pricali, problem sa toksinima su kupci resili analizom pre tovarenja u barze. a i zapadnjaci nisu blesavi da nasedaju na price pojedinih novina i politicara, oni odrade analize i to je to.Vidim da se nijedan kamion koji je kod nas natovaren sa analizom nije vracen sa carine i radjena je analiza i kod njih, sve je ok.
Sve vise sumnjam u ovo kao da se ponovila afera sa secerom,akteri isti i opet ce nekome velike pare u dzep.a mi ostadosmo kratkih rukava i da snosimo posledice.nekazem da je sav nas zdrav ali nemoze bas toliko los da bude.

Nazad
Vrh