Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 200 € po toni ??

  • Da

    Glasovi: 125 55,8%
  • Ne

    Glasovi: 99 44,2%

  • Ukupno glasača
    224

tarana

Član
Učlanjen(a)
23 Okt 2007
Poruka
1.813
Lokacija
kikinda
rekoh da će dole.
čikago je pao 20% početkom januara. pešta se držala kol'ko se držala (mislio sam da će trenutno odreagovati) pa krenula i ona dole.
trenutno smo skuplji od mađara i nema izvoza.
jasno da cena ide dole.
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
4.721
Lokacija
Vrsac
miroslav k je napisao(la):
leka je napisao(la):
Ja kukuruz ne krunim :nono: do avgusta cena trba da ide jos gore ::novac:: :ppozdrav: :D
u augustu vec ima nov kukuruz, fao 300,400 pa cim pocne da se kruni cena ide dole
Upravo tako, strani hibridi su nam doneli raniju žetvu uz kombajniranje u zrnu. Nekada smo brali domaće hibride u kasnoj jeseni, pa je taj period od žetve žita do pojave prvog kukuruza na tržištu bio mnogo duži. Sad čim stigne prvi fao, cena kukuruza
(kao) po dogovoru odmah pada...
 

savato

Član
Učlanjen(a)
5 Jul 2009
Poruka
4.028
Lokacija
Juzni Banat-Crepaj
Bilo kako bilo ispod 100e tona nece i ne sme biti!!!Ocekuje se u martu opet neki izvoz ali i skok na svetskim berzama...Cekacemo do maja,ako ne bude oko 130e po toni nista nismo uradili! ::namigivanje::
 

mikulaš

Član
Učlanjen(a)
4 Feb 2010
Poruka
980
Lokacija
Padina
Iteresuje me dali znate kat će novi kontigent izvoza kukuruza, jer do tat cena neće ići na gore
 

mikulaš

Član
Učlanjen(a)
4 Feb 2010
Poruka
980
Lokacija
Padina
Izvinjavam se štos se nisam pretctavio ja sam Jano iz Padine.

Jano, uz sve poštovanje, ajde malo pripazi na pravopis.
 

imre

Član
Učlanjen(a)
28 Jul 2009
Poruka
82
Lokacija
Debeljača
Evo citata ,gde se objašnjava uzrok pada cene kukuruza:

Cene soja, kukuruza i pšenice su na svetskim berzama pale, nakon što je Kina naredila bankama povećanje depozita kao rezerve, što je izazvalo zabrinutost da će napetosti oko kreditiranja u najmnogoljudnijoj zemlji sveta spreciti globalni privredni oporavak.U elektronskom trgovanju na Chicago Boart of Trade, soja je za martovsku isporuku pala za 1 odsto na 9,3325 dolara/bsh dok je istovremeno na pariskoj berzi kukuruz pao za 0,8 odsto i pšenica 1,7 odsto.

Na pitanja vezana za pad cena uljarica i žitarica na svetskim berzama, konsultant pariske berze Julien Thierry je odgovorio: "Kina je najveći svetski kupac soje, a ralozi pada leže u zabrinutost oko kamatnih stopa i globalne potražnje".
Rekao je da Narodna banka republike Kine već drugi put u roku od mesec dana povećava obavezne depozite svojih banaka koji ima za cilj da spreči inflaciju koja bi nastala usled poplave svežeg novca, a koje je prvenstveno u američku privredu ubrizgala sama država verujući da će na taj način povećati privredni rast.
Tako su odbijene prognoze investitora i poljoprivrednika u SAD-u, koja je najveci svetski proizvodac i izvoznik uljarica. Ipak, rast u pogledu zaključivanja cena na CME koji se dogodio ove nedelje predstavlja prvi dobitak za proteklih 6 nedelja.
Uljarice zbirno su ove nedelje porasle za 2,2 odsto.Kukuruz za isporuku u martu je pao za 3,72 dolara posudu danas, ali je generalno za proteklu sedmicu porastao za 5,8 odsto.
Razlog povećanja cena soje i kukuruza leži u potražnji na domaćem tržištu SAD, za nijansu slabijem dolaru u odnosu na druge valute kao i vremenskoj prognozi za iduću sedmicu. Naime, meteorolozi u SAD predviđaju za sledeću sedmicu dosta snega i leda na saobraćajnicama širom zemlje, što bi svakako uticalo na otežani transport roba prema lukama na okeanima i posledično smanjio isporuke krajnjim kupcima širom planete.

Australijski robni analitičar Jonathan Barratt predviđa da će s obzirom na trenutnu situaciju "Mnogo poljoprivrednika krenuti u zaključivanja prodajnih cena svojih proizvoda".On smatra da će investitori istovremeno reagovati jer su cene proizvoda veoma niske i da će u određenom vremenskom roku ostvariti visoku dobit.
Argentina je sredinom nedelje u Buenos Airesu na berzi žitarica objavila da se u toj zemlji očekuje žetva od 19,3 miliona tona kukuruza u ovoj sezoni, što je više od prošlonedeljne prognoza od 18,4 miliona tona.
Pšenica na CBT za martovsku isporuku za ovu nedelju je pala na 175$, za nedelju dana za 2,5 odsto.Pšenica kojom se trguje na NYSE Liffe u Parizu je za martovsku isporuku pala za 0,2 odsto i to na 125,75 € ($ 171) tona.

Američko ministarstvo poljoprivrede USDA je objavilo da će se globalne zalihe pšenice popeti na 195,9 miliona tona u ovoj godini, u odnosu na 164 miliona tona na godinu dana ranije.
"Imamo svetske zalihe na nivoima koji ne mogu podstaći setvu ove žitarice u sledećoj sezoni", izjavio je Barratt.
 

savato

Član
Učlanjen(a)
5 Jul 2009
Poruka
4.028
Lokacija
Juzni Banat-Crepaj
Provereno tacno...Veliki otkupljivaci,skladistari su u decembru i januaru mesecu izvezli preko 90% svojih zaliha ali i tudjih.Tako da ko ima robu na skladistu bolje da proveri da li je moze uzeti,i kada:haha:Prica se da neki silosi duze i po 300-400 vagona kukuruza na lageru a metla je radila da bi se i zadnje zrno izvezlo u Konstancu koliko cujem... ::novac::
 
Vrh