Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Dzakirao je jedan natkupac kod mene pretprosle godine, u rifuzu je bilo u prikolici 4900 kg, on je iz tog izdzakirao posle na njegovu malu vagu 106 dzakova. Kaze tih 8 viska su njegova zarada, samo on ne prodaje u Bosni, nego kod nas po pijacama.

[h=1]Raste tražnja žitarica[/h]
isprekidana_linija_vesti.png
sreda - 18.01.2012

kukuruz-365.jpg
okvir_vest_sadrzaj.png

Porast nivoa Dunava učinio je da se poveća potražnja za kukuruzom u Srbiji. Istovremeno, došlo je do blagog porasta cena, uglavnom, zbog činjenice da se prodavci ustežu od prodaje računajući na još povoljniju situaciju. Stručnjaci smatraju da bi, u ovom trenutku, realna cena kukuruza na našem tržištu trebalo da bude oko 16,50 dinara po kilogramu. Ali kao kupci se najčešće pojavljuju proizvođači stočne hrane, koji uspevaju da povećanu cenu kukuruza, čak i od 17 dinara po kilogramu, ukalkulišu u svoje konačne proizvode. Sa takvim cenama izvoznici ne mogu da konkurišu na stranim tržištima, što umanjuje šanse za veću potražnju. Otuda u Srbiji nema očekivanog većeg prometa. Tako je protekle nedelje kukuruz kod nas prodavan za prosečno 16,80 dinara po kilogramu. U Mađarskoj je prodavan za protivvrednost od 17,38, u Francuskoj za 21,00, SAD 19,13 i na domaćem tržištu u Rusiji za 13,56 i u Ukrajini za 14,70 dinara po kilogramu.

- Cena pšenice na našem tržištu je i dalje na neuobičajeno visokom nivou od preko 19,50 dinara po kilogramu, kaže Vukosav Saković, direktor Poslovnog udruženja „Žita Srbije“. – Čak postoje najave da se cena popne i na 20 dinara po kilogramu iako u svetu postoje sasvim suprotne tendencije. Najnoviji izveštaji sa žitnih polja u svetu ukazuju da se može očekivati rodna godina. Na južnoj hemisferi je zabeležen dobar roda, a na severnoj su ispunjeni svi planovi setve.
Porast cena pšenice u Srbiji može se objasniti činjenicom da vlasnici ne žure sa prodajama računajući da i dalje postoje mogužnosti za dalja poskupljenja. Otuda je i potražnja veća od ponude, pa je naša pšenica najskuplja u odnosu na berze sa kojima se upoređujemo. Izuzetak je jedino berza u Francuskoj gde se, kvalitetnija pšenica od naše, prodaje za protivvrednost od 20,50 dinara po kilogramu. Ukoliko bismo tamo transportovali našu pšenicu bila bi bar za dinara skuplja nego na našem tržištu, pa se takav posao izvoznicima ne isplati.
U situaciji kada je na berzi u Mađarskoj, koja je nama geografski najbliža, cena pšenice kreće oko protivvrednosti od 17,50 dinara po kilogramu jasno je da se naša cena približava objektivnom maksimumu u ovom trenutku od 21 dinar po kilgramu. To podgreva i razmišljanja da dođe do uvoza pšenice. Posebno ukoliko u Mađarskoj dođe do daljeg opadanja cene, čija bi vrednost, uz carinske dažbine i troškove prevoza, kod nas mogla da dostigne 18-19 dinara po kilogramu. Pad cena pšenice zabeležen je u Francuskoj gde se ona prodaje za protivvrednost od 20,50, SAD za 17,90, a na domaćem tržištu u Rusiji za 15,90 i Ukrajini za 16,90 dinara po kilogramu.

Danas sam cuo, nadam se da nije istina, da, od sutra cena ide na dole. Nadam se da nije istina posto ja moram da fakturisem svoj kukuruz sa lagera.

@ Mikiperlez , koja je cena u Idvoru ? Nešto sam čuo danas da je 19 din , istina ?

Inače u mom okruženju svuda 17 din tel - kel .

Nisam krunio samo 2.5 vagona u utorak , ali mi je u planu u petak opet da krunim malo . Ja obično svake godine preko zime ( do maja ) okrunim sve dok još ima vlage ( 20 - 22 % ) ......

---------- Poruka napisana u 18:32 ---------- Prethodna poruka je at 18:31 ----------

Miki to sa ili bez PDV ?

Nazad
Vrh