Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
kod Kubote pre 2 ned. je bio 15 din ... Vidim samo da vuku iz Stocara, kompozicije, a kad odvuku sve, mogu da kazu cenu koju hoce

nebitne su sadasnje cene ima ugovorenog izvoza zbog toga je problem ugovori se otkazuju zbog malog nivoa dunava, jer je sve unapred dogovoreno otkazi ugovora su placani po 25 e po toni a ugovorena cena je bila ? po nekim informacijama otkaz ugovora se placa 10%. a otkazi ugovora su sa nase strane jer nemogu da im dostave trazene kolicine. znaci istina je negde tamo?

Sa Poljopartnera:

Najveći izvoz kukuruza, najveći uvoz gasnih ulja [TABLE="class: contentpaneopen"]
[TR]
[TD="width: 70%, colspan: 2"] Postavio redakcija [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: createdate, colspan: 2"] Monday, 05 December 2011 [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"]
kukuruzdf5.jpg
BEOGRAD(Tanjug) - Prvo mesto na izvoznoj listi Srbije u oktobru zauzima kukuruz, sa 38 miliona dolara, dok su gasna ulja sa vrednošću od 64 miliona dolara prvi uvozni proizvod, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Na drugom mestu izvozne liste su toplo valjani proizvodi - gvožđe i nelegirani čelik u koturovima, sa 31 milionom dolara, dok treće mesto pripada izvozu rafinisanog šećera sa 23 miliona.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

38 mil dolara podelimo sa 0,21 dolara(kg kukuruza kod nas) ispadne da smo u oktobru izvezli 181.000 tona.
A zbog vodostaja Dunava stoji izvoz????

Rusi nemaju neke kolicine kukuruza za izvoz(imaju zitarice kao stocna psenica i jecam), nemojte dozvoliti da vas varaju manipulanti.
A Srbija ima sigurno milion tona manje roda od proslogodisnjeg.Samo treba sacekati da prodje talas krize,naraste malo Dunav i evo nestasice kukuruza.

Kod mene u Padini cena kukuruza se nemenja već duže vreme na svim otkupnim mestima je ista 16 dinara sa 5% Pdv.
Ali mi se čini da je za sada jako mala ponuda.

Kod nas pade oko 20 l dunav krece da raste. ipak su ovi moji bili u pravu za kolicinu padavina.Zrenjaninac ne slusaj te koji su napisali 5 l jer su omanuli.

Poslednja izmena:
[TABLE="class: contentpaneopen"]
[TR]
[TD="class: contentheading, width: 100%"]Iznenadan interes za kukuruzom [/TD]
[TD="class: buttonheading, width: 100%, align: right"]
[/TD]
[TD="class: buttonheading, width: 100%, align: right"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TABLE="class: contentpaneopen"]
[TR]
[TD="width: 70%, colspan: 2, align: left"] Postavio Dejan Budić [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: createdate, colspan: 2"] Tuesday, 06 December 2011 [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"]
gomilakukuruza.jpg
Mala potražnja za kukuruzom, zbog osetno usporenog, a od nedavno i gotovo obustavljenog kretanja barži Dunavom do crnomorskih luka, učinio je da je do sada iz Srbije izvezeno manje od polovine ugovorenih količina. Kukuruz se kod nas prodaje za samo 15,10 dinara po kilogramu što je najniža cena nakon ovogodišnje berbe i jedna je od najnižih u regionu. U Mađarskoj se prodaje za protivvrednost od 16,10, Francuskoj za 19,11, SAD 17, Rusiji 13,40 i Ukraini 13,23 dinara po kilogramu.
Niska cena na našem tržištu učinila je da naglo poraste interes za ovu vrstu robe.
Tako je tokom protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu „iznenada“ prodato 2.350 tona, odnosno više nego ukupno u protekla dva meseca. Kupci, verovatno računaju da će, posle najavljenih obilnijih kiša u slivu Dunava doći do povećanja vodostaja koji bi ponovo omogućio kretanje barži.

Neki računaju i na jačanje dolara u odnosu na evro, pa i na najave da u SAD kriza počinje da prolazi. Ali jasno je da smo dosta izgubili smanjenim izvozom zbog niskog vodostaja Dunava, pa je teško očekivati da će to uskoro biti nadoknađeno.
Posebno što predstoje božićni i novogodišnji praznici kada, po pravili, promet osetno opada.

-Cena pšenice u Srbiji se oporavlja, kaže Vukosav Saković, direktor Poslovne zajednice „Žita Srbije“. -Sada se prodaje za 18,50, a u Mađarskoj za protivvrednost od 17,50, Francuskoj 18,83, SAD 17,35, Rusiji 14,97 i Ukraini za
15,90 dinara po kilogramu. Ali cenovne promene su relativno male u odnosu na česte priče o obimu setve, usporenom nicanju, najezdi glodara i drugih nepovoljnih okolnosti.
U takvoj situaciji cena pšenice u Srbiji je među najvišima u regionu. U novembru smo izvezli samo 15.500 tona u zrnu i uobičajenih 13.180 tona brašna.
Smanjeni izvoz smiruje tržište hlebnim žitom. U narednom periodu se ne očekuju bitnije promene cena. Ako ih bude onda će se ograničiti u okviru jednog dinara po kilogramu.

Naš najveći kupac pšenice je Makedonija. Samo na to tržište plasirali smo 11.500 tona, odnosno preko 74 odsto ukupnog izvoza.

Deo je to nedavne odluke Makedonije da ukine zabranu uvoza pšenice. Tako će biti do Nove godine, zbog obaveza prema CRFTA sporazumu, a kasnije će biti omogućene i kupovine u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj gde su sada cene pšenice niže nego kod nas.

Branko Krstin
Društvo agrarnih novinara [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Kako stoje stvari na svetskim berzama i da dodje do poplave Dunava tesko da cemo videti cenu slicnu kao u Maju ove god. Al se nadam da ce dospeti do nekih 19 din. krajem Januara i Februaru.

LJUDI!!!
Noćas sam imao sasvim jasan san u kojem je cena kukuruza bila 21 dinar.Obično sve što tako jasno sanjam tako i bude.Iako sam ja moj kukuruz prodao biće mi drago zbog Vas ostalih koji niste ako tako bude.
Slobodno se nadajte takvoj ceni kad vam kažem:bravo:

LJUDI!!!
Noćas sam imao sasvim jasan san u kojem je cena kukuruza bila 21 dinar.Obično sve što tako jasno sanjam tako i bude.Iako sam ja moj kukuruz prodao biće mi drago zbog Vas ostalih koji niste ako tako bude.
Slobodno se nadajte takvoj ceni kad vam kažem:bravo:
Jedan od optimisticnijih postova u zadnje vreme na ovim stranama, nadam se dace ti se snovi ostvariti::svaka cast::

Nazad
Vrh