Ako dodje do kolapsa evra i svetske ekonomije ponovo kao pre 3-4 godine, videcemo gde ce se zaustaviti cena. Trenutno gledajuci berze i svetske ulagace ne pise nam se dobro... Uopsteno receno, investitori i spekulanti se okrecu bezbednijim ulaganjima (npr: zlato), zitarice i ostali poljoproizvodi trenutno nisu zanimljivi. Kao sto sam bio siguran da ce kukuruz biti na ceni (kad sam dobio opkladu od @mikiperlez-a, koja mi jos nije isplacena, niti mi se javio) sada sam poprilicno ubedjen da cena nece doci na 20 dinara. Ceka nas u februaru glasanje oko americkog budzeta tj. treba da opet povecavaju granicu zaduzenosti. Pre 3-4 meseca su izglasali za dlaku, kako ce biti u februaru videcemo. Kolaps Grcke, Portugala, Italije, Spanije, Belgije, samo je pitanje kada ce poceti prva i onda sledi domino efekat. Sve ovo su jako veliki rizici koji mogu da obore cenu ne samo zitarica, vec i nafte, gvozdja i svih ostalih proizvoda na mnogo nizi novo od sadasnjih cena. Sve zbog toga sto ce se smanjiti potraznja za proizvodima u ovim gore navedenim zemljama, bicemo svi u problemu kome prodati nase proizvode.
Zakljucak, cena od 24 din/kg (~230e/t) mi deluje kao lepa uspomena na ovu godinu, koju cu nadam se doziveti ponovo za 2-3 godine... Do tada sta nam Bog da.