Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Tu i jeste problem,cena kukuruza povlači cenu mesa i krajnji potrošač plati ali računajući da je meso 3 puta skuplje od žive vage zna se ko najviše profitira.Nije toliki problem karika kukuruza i tova nego tov i otkup tovljenika

E neka jedu go_na ako hoće što se mene tiče.
Što se neko bavi stočarstvom ako ne može da proizvede dovoljno hrane za to što radi?Treba da se uskladi broj grla za ishranu sa mogućnošću svoje trenutne proizvodnje.Pa kako se širi posed srazmerno da raste i broj grla.
Kolega kolega.Ne gresi dusu.Mnogi su se bavili stocarstvom i na kraju bi vise zaradili da su prodali kukuruz.Jednostavno minus.Ugasili su stocarsku proizvodnju i bave se ratarstvom.Ako svi budu tako kalkulisali,svi cemo jesti govna i zavisiti iskljucivo od izvoza.Jedino cemo profitirati,kad komsiji crkne krava,tj raspali ga susa.Kad komsiji rodi,nije bas nesto ni zainteresovan za nas kukuruz.
To nije dobra strategija.Dobra je kad imas sigurnu proizvodnju i utrosis sam sav kukuruz,a izvezes meso.Tu nisu krivi stocari,vec drzava,tj vlada i nek ona jede ta govna umesto nas.
I na kraju nek mi neko objasni kako taj stranac ima racuna da uveze kukuruz,plati ga sigurno vise od naseg stocara i izvozi meso npr nama.A sa druge strane mi nemamo racunicu.
Neko tu bas jede sto ne treba.

@SAMA

Taj stranac ima racuna jer se njegova vlada nije u velikom procentu ugradila u cenu kao nasa kod nas.

Ne trba mi da se bavimo politikom,zna se ko to radi i za to odgovara.Znamo i pravila foruma,al ne treba ni da se cascavamo onim sto se ne jede.Niko od nas sto to konzumiramo nije kriv i umesto da se drzimo zajedno i barem saosecamo jedni s drugima,kolega gleda svoju zadnjicu.TO NIKOM nije dobro donelo.Nema jake i sigurne ratarske proizvodnje bez jake stocarske.
Kad taj problem resimo,bice vuci siti i ovce na broju.

Ratarstvo (osim silaže i sjena ,samo proizvodnja zrna) nema veze sa stočarstvom,to su dva posebna posla.Možemo mi da povezujemo bilo koja dva posla al to je zasebno.
Čak proizvodnja kukuruza i skladištenje i trgovina nisu isto,u svinjarstvu tov i proizvodnja male prasadi su dva posla a kamoli ovo.

Ratarstvo (osim silaže i sjena ,samo proizvodnja zrna) nema veze sa stočarstvom,to su dva posebna posla.Možemo mi da povezujemo bilo koja dva posla al to je zasebno.
Čak proizvodnja kukuruza i skladištenje i trgovina nisu isto,u svinjarstvu tov i proizvodnja male prasadi su dva posla a kamoli ovo.

Kako nema veze,šta jedu tovljenici -spanać

Pa mislio sam kad uzgojiš kukuruz možeš da ga prodaš nemoraju svinje da ga jedu.Imaš cijenu kukuruza i znaš kako si prošo na njemu, dal ga prodo il ga dao stoci.
Isto tako ako imaš tovljenike u računicu uzimaš kolko košta kukuruz (nije bitno jel tvoj il tudji), kolko koštaju male gice (nije bitno jesul kupljene il domaće )...
Tako da su to odvojeni poslovi . Na nečemu dobijaš manje na nečemu više ,na nečemu gubiš ,kako kad.
Evo na primjer imaš 10ak hiljada evra (kredit ili sl) ,i sada razmišljaš u šta da investiraš :silos ili da posiješ dodatno kukuruza? Ako je veća zarada na proizvodnji siješ kukuruz i prodaš ga s njive,a ako je veća zarada na skladištenju zašto sijati ,kupiš tudji kukuruz pa čekaš cijenu.
Tako bar ja gledam na to.

Mislim da pogrešno gledaš.U ratarstvu možda i možeš jednim delom tako razmišljati ali u stočarstvu.Ja ne mogu ove godine da držim krave a dogodine da ih izjurim.Veruj mi da je dug proces zapatiti krave a kad ih jednom rasprodaš sledeći pokušaj će biti mnogo teži.

Za Samu:
Nije tema ali što na umu mora biti i na drumu.
Mene kao čistog ratara apsolutno ne zanima dali stočarima odgovara ili ne odgovara cena kukuruza.Ni meni ne odgovara što sad treba da kupim dve svinje za klanje po 150din/kg žive vage.Pa jel me neko ferma za to?Ako po jednom grlu krupne stoke treba 1ha obradive površine toga se treba i držati.Sad bi neki da sa 10ha imaju 20 krava i koje čega ,a da kukuruz bude 10 dinara kako bi se njima tov isplatio.Pa ko je tu bre lud.Ako ti se tako isplati ti radi ,a ako si lud da radiš na svoju štetu neka ti bude.Meni je bitno da dobijem što veću cenu pa bilo to izvozom,prodajom robnim rezervama ili nekoj zadruzi.Kao što se izvozi kukuruz tako se i uvozi meso.

Razumem ja sta ti pricas,al sto kaze Kis to i jeste nasa nesreca.Ako vi izvezete sav kukuruz,a u drzavi se poubija sva stoka.Sta sledi?Da svi zajedno jedemo GO..A,kako si vec napisao.Nisi se lepo izrazio.Ako mislis da ces ti imati para i da ih ti neces jesti zajedno sa stocarima,onda si u zabludi.
1h po grlu stoke nije resenje,jer ce stocari poubijati,ako im se vise isplati prodati kukuruz.To je vrzino kolo,a posledice su katastrofalne.Ja nisam rekao da kukuruz treba da bude 10.Ne daj Boze.Al ne treba ni 30 i da svinje budu 100.Nesmes reci da te bas briga i da stocari jedu GO..A.::jako_besan::

U sopstvenom interesu i ćaru se zasniva današnje preživljavanje.
Sad odosmo od teme.Ja samo hoću da kažem da čovek radi koliko može ,a ne da se nada da recimo ratarima smrkne da bi njemu jeftinom hranom svanulo.

Ja na primer navijam za varijantu da je kukuruz skup i da je stoka skupa jer imam oboje, ne kapiram bas one koji su iskljucivi
po bilo kom osnovu...kao sto rece kolega Kish to nas je i dovelo dovde..

Nazad
Vrh