Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
@mikiglogonj , svaka čast ako ti je sve preko 10 din zarada , ja ne mislim da je tako , bar kod mene.Da si reko preko 13 , 14 din pa ajde.

тачно тако.

чиста математика.

не може да се обогати неко са 3 ланца кукуруза, ко ради имаће. под тиме мислим 20 и више ланаца кукуруза, 20 и више ланаца сунцокрета, 20 и више

ланаца жита.

ако сте пољопривредник, а ако нисте, онда са 5 ланаца кукуруза можете да се рекреирате.

Saleso To nesto nepije Vodu ;),Isreno bi voleo da cujem I druge komentare po tom pitanju A i meni je veoma interesatno!

Uskoro ce jecam i psenica sa Ukrajinskim kukuruzom taman dovoljno, izvoznici nema vise kome da prodaju po ovim cenama, prestala je u svetu i traznja za novim rodom, prvu kisu je dobio, vise je zasejano u svim zemljama 15 % na svetskom nivou, eur 98 din, ima naznake da ce i Rusija pistiti u sledecih 10n dana izvoz viskova svoje psenice da bi oslobodila skladista za novi rod, jel Ti jos nesto treba biti zanimljivo?

Da ne citiram sve samo "prestala u svetu tražnja .." Pa nijje kukuruz drvo pa se traži pred zimu!
Ove tvoje teorije zvuče interesantno za uši ali ja u njih ne verujem.Prošle god u Rus. i Ukraj. poplave ,požari suše a sad višak za celu evropu!

Kukuruz se ne kupuje danas za juce, nego TALIJANU rezerve se prave za minimum 3 meseca, kad su one popunjene a postoji i dalje kukuruza na trzistu onda cena pada, sto se tice Rus. i Ukr. u pravu si zato je bila zabrana izvoza kod njih, pa sad kad su videli da imaju viskove pustili su izvoz i gle eto viskova a mi cemo da sanjamo 24 din. Da bi nasi izvoznici nesto prodali cena rebe da je na nivou max 19,00 din ili prodavacemo ovde u zemlji samo neznam kome

Izvini greska TALIANU

NA , pretpostavljam da ti ne računaš neke stvari kao: arenda,kamata na uloženi novac,mehanizacija , amortizacija mehanizacije,dnevnice ,osiguranje , sušenje , skladištenje, i na kraju ja računam prosječan rod 8 do 8.5 t/ha toliko je stvarno kod mene kad gledam više godina unazad i suv kukuruz kad se prodaje naravno.Jest da se prinos povećava zadnjih godina ali u prosjeku je tako.

Miki ja imam malo drugačiju informaciju evo: Kvota za mesec maj je najniža i već je ispunjena, penala neće biti pa mogu bitange (čitaj miško,kole i ostala bagra)veštački da obore cenu.
Info sam dobio od prijatelja koji radi u luci Dunav (uzima uzorke sa barži).
No slažem se da je posejano dosta više nego ranijih godina i nadam se da će dobar deo da ode u energiju(jedino ona ima cenu u konstantnom porastu)

Kvote kod nas ne postoje, ugovori koji se ispunjavaju u maju, junu i julu potpisani su pre 30-45 dana, poslednjih 7 dana nema potpisanih ugovora, a cena max 203 eur FOB, sto sa ovom cenom niko nemoze potpisati. Sva roba za potpisane ugovore je kupljena jer je kolicina mala, a ugovori potpisivani na cenu 220-224 eur. Cela poenta kukuruza ce biti vise nego sto ga treba za domace trziste jer izvoza nece biti, samim tim cena pada, kad se izvoz pokrene tu ce se cena zadrzati, sto je u ovom momentu 19,00, a ne znaci da za mesec dana to bude i 17,00. Sto se tice penala, oni su ti 250-300 eur dnevno, sto za takve nije strasno. Za energiju cena kukuruza ne moze da bude preko 150 eur, jer je neisplativo.

Nisam mislio da država ili nadležno ministarstvo određuje kvotu.
Izvoznik ako je potpiso ugovor sa nekim,zar nema ugovor(kvotu) koji mora ispuniti?
ako ne ispuni dogovor plaća penale.
No, ne razumem se u ekport-import samo kažem kakvu informaciju sam dobio.
Šta ti je FOB?

NA , pretpostavljam da ti ne računaš neke stvari kao: arenda,kamata na uloženi novac,mehanizacija , amortizacija mehanizacije,dnevnice ,osiguranje , sušenje , skladištenje, i na kraju ja računam prosječan rod 8 do 8.5 t/ha toliko je stvarno kod mene kad gledam više godina unazad i suv kukuruz kad se prodaje naravno.Jest da se prinos povećava zadnjih godina ali u prosjeku je tako.

http://poljoinfo.com/showthread.php?414-Obračun-kalkulacija-u-ratarstvu&p=306509#post306509

Kod mene je kukruz bas mnogo skup za ovo doba godine, na stočnoj pijaci ide od 45 do 50KM za 100kg, a ovdje na selu je slično, prosjek je oko 50KM/100kg (dakle 250E/tona). Ako ovako nastavi, do kraja ljeta će preći 300E/toni, što se rijetko dešava (prije par godina sam "ubo" cijenu i prodao 10 tona po 300E/tona :))

Nazad
Vrh