Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Narod hranu ne kupuje zato sto MOZE nego zato sto MORA. Ali zato sto hranu MORA kupiti ne MORA ici na more,voziti normalan auto skolovati decu itd. Svi u kreditima do guse jedva sastavljaju kraj sa krajem.Dok narod kupuje znaci da moze...kad ne kupuju on spusta
Da, hrana kao sirovina, psenica kukuruz itd.Mozda si mislio na Ono sto mi proizvedemo sa njive...
Inace sve sto Oni proizvedu ,i sto su digli cene za vreme korone too ostalo na istom nivou ili Neko bedno snizenje ,Ali uglavnom njihovo raste,od cene stanova do cena u prodavnicama,cene hleba I cene goriva I djubriva itdd
Pa sta su oni krivi sto hoce da zarade vise od 100% ? Mi smo krivi koji im prodajemo tako nisko proizvode . Da nas nema ne bi bilo ni njih . I drugo ko sisa narod po gradovima . Ionako jedan veliki broj putuje svakog vikenda na odmor i uzivanje negde pa mogu direktno kod proizvodjaca da odlaze i kupuju . Takodje je i sam proizvodjac kriv sto ne privuce krajnjeg potrosaca .Hrana je zapravo preskupa za standard vecine ljudi u gradovima,a pak previse jeftina za nas proizvodjace.Preradjivaci i trgovci nas ojadise (a njih ojadi drzava ako su legale-pricao sam u predhodnom postu o tome).
Iskreno retko kada idem u prodavnicu u neke nabavke to obicno rade zena,majka i itd. i ne pratim cene-ono fazon na akciji bla bla. Pre neki dan isao u centru grada u piljarnicu da kupim nesto od povrca za rucak,otegao se red i ja zevao okolo i uglavno popamtio cene (upisacu odnos cena dole). Posle par dana odem pikapom sa kevom na kvantas(ne znam kako ko to zove uglavnom pijaca gde se prodaje na malo vece kolicine) da pokupuje papriku i ostale stvari da pravi zimnicu kad ono cirkus od cena u odnosu na piljarnicu.
Prvo pisem piljarnicu pa onda kvantas-cene
Paradajz 160 -60
Paprika 160-120
Krompir 130-60
Sljive 160-45
Luk 150 -70
Bostan 70-35
Ostalo nisam siguran,dal sam popamtio dobro da ne lupetam sada ovde.
I sad vi pogledajte taj paritet cena pa to je od 100% do 200% razlike pa i vise,a kada na sve to dodamo da su na tom istom kvantasu 90% trgovci koliko onda oni proizvodjacima placaju svo to povrce,verovatno opet 30-50% manje.
I onda dolazimo do situacije da najebava i gradjanstvo i mi seljaci a jebe nas saka jada ljudi koja se bogati na nasoj muci.
Isto je i sa ratarstkim proizvodima,po apotekama i prodavnicama kukuruz je i dalje 40 din,psenica takodje.
Ovo je jedna oooogromna banana od drzave i ja stvarno ne znam dokle ce ovo da trpiimo svi kolektivno.
A direktor Goledna me zvao prosle nedelje nudio mi 20 dinara za novi... reko nmg da ti prodam treba mi za ishranu stoke... Kaze prodaj mi sada po 20 pa kupi sledece nedelje od mene po 16 Koliko je tuzno postaje i smesno.Al zato od srede 15 kila kukuruza za kilo parizera... Zlatno doba
Ma ajde NE lupaj molim te...Evo da pokusam objasniti jednom za te razlike u maloprodajnim, veleprodajnim i proizvodjackim cijenama , najprostije sto bi moglo , mnoge muci vidim . Evo primjer za kukuruz , to radim , moglo bi i za lubenicu , svinjsko meso itd.
Npr kukuruz . Uzecemo neku prosjecnu godinu u zadnje vrijeme.. U mom selu se gaji kukuruz onako , recimo prilicno za nasu okolinu . Ima jedna poljoapoteka i jedna ili 2 prodavnice koje , pored ostalog ,prodaju i kukuruz na vrecu . Uzmimo , mi proizvodjaci prodajemo te godine na 170 evra tonu , a u apoteci prodaje 250 evra tona na dzak .
Ja sam proizvedem godisnje i prodam u roku mjesec dva par stotina tona . Ukupno u selu , prodamo recimo 5 do 10 hiljada tona . Ovaj u apoteci proda za par mjeseci par tona . Jel malo jasnije ?
Danas smo se čuli u vezi suncokreta,A direktor Goledna me zvao prosle nedelje nudio mi 20 dinara za novi... reko nmg da ti prodam treba mi za ishranu stoke... Kaze prodaj mi sada po 20 pa kupi sledece nedelje od mene po 16 Koliko je tuzno postaje i smesno.
Taj tvoj sto prodaje dnevno 2 tone na dzakove , da ti stanes pored njega , prodali bi po tonu .Ma ajde NE lupaj molim te...
Ovaj gde ja vozim na otkup ,sigurno prodaje u 1 apoteci koja mu je na udarnom mestu uz zelenu pijacu 2 tone dnevno na dzakove...STA su to 40 dzaka ,20 ljudi da uzmu po 2 dzaka...
Ja se secam kada sam pre nekoliko godina prodavao,natovarimm na kiperku prikolicu 30-40 dzaka I traktorom oteram I stanem tuu kod zelene pijace kod kvantasa ,I 20-tak dzaka prodam do 12 sati ... nekada I svee...