Problem je sto sva hrana ide u tom smjeru
Hrana je zapravo preskupa za standard vecine ljudi u gradovima,a pak previse jeftina za nas proizvodjace.Preradjivaci i trgovci nas ojadise (a njih ojadi drzava ako su legale-pricao sam u predhodnom postu o tome).
Iskreno retko kada idem u prodavnicu u neke nabavke to obicno rade zena,majka i itd. i ne pratim cene-ono fazon na akciji bla bla. Pre neki dan isao u centru grada u piljarnicu da kupim nesto od povrca za rucak,otegao se red i ja zevao okolo i uglavno popamtio cene (upisacu odnos cena dole). Posle par dana odem pikapom sa kevom na kvantas(ne znam kako ko to zove uglavnom pijaca gde se prodaje na malo vece kolicine) da pokupuje papriku i ostale stvari da pravi zimnicu kad ono cirkus od cena u odnosu na piljarnicu.
Prvo pisem piljarnicu pa onda kvantas-cene
Paradajz 160 -60
Paprika 160-120
Krompir 130-60
Sljive 160-45
Luk 150 -70
Bostan 70-35
Ostalo nisam siguran,dal sam popamtio dobro da ne lupetam sada ovde.
I sad vi pogledajte taj paritet cena pa to je od 100% do 200% razlike pa i vise,a kada na sve to dodamo da su na tom istom kvantasu 90% trgovci koliko onda oni proizvodjacima placaju svo to povrce,verovatno opet 30-50% manje.
I onda dolazimo do situacije da najebava i gradjanstvo i mi seljaci a jebe nas saka jada ljudi koja se bogati na nasoj muci.
Isto je i sa ratarstkim proizvodima,po apotekama i prodavnicama kukuruz je i dalje 40 din,psenica takodje.
Ovo je jedna oooogromna banana od drzave i ja stvarno ne znam dokle ce ovo da trpiimo svi kolektivno.