Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
Kod nas pala cena kukuruza na 26dinara do 15% vlage.Mnogi su cuvali za kasnije ali znaju za to otkupljivaci, bice verovatno skok cene za nekih dva meseca ali ovo sada je smesna cena.

'Оћеш нешто још смешније? Јуче на улици, у ћаскању са комшијама, чујем да је цена у овом сеоском силосу 25 динара.

И још ме отац једног познаника ономад пита шта мислим, да ли је добро што је у жетви дао кукуруз за 24 динара тел-кел, као, да се није зезн'о што је то урадио.

A možda je mislio da kradu na pumpi 3%???Ja sam tako shvatio.Malo al se nakupi.Džaba što je litar litar kad ja platim 1000 litara a dobijem 970.

Према Кули на НИС - овој пумпи је некада радила опасна екипа дођеш да точиш у бурад или резервоар и док ти један точи други унутра пали и гаси струју од тог пиштоља. Ала је ту било пара док једном нису налетели једну стару шоферчини па их лик провалио шта раде дохватио пајсер и направио хаос била милиција, претио новинама али јбг брзо се заташкало само било доста сведока па се прочуло. После је та екипа брзо размештена и све се заборавило, сада пошто више нико од њих не ради на пумпи почну да се хвале тако када мало више потегну како су крали.

Kamioni koji sada voze naftu imaju automatski bazdar koji toci prema zadatoj temperaturi… ako je nafta toplija on koriguje na onako kako bi bilo da je temperatura koja se uzima kao nula, a mislim da se radi o 15*c.. nek me neko ispravi ako gresim.

Sasha015, kažeš pakuješ ga po 48kg. Koliko taj džak ima kg kada ga prodaješ tj koliko kg naplaćuješ kada ga prodaješ? Čuo sam negde za to da se puni u džak 48 kg ali mi nije bilo jasno zašto?
Ne pakujem ja nista.
Ja sam maloprodaja.
Nakupci pakuju manje,da bi njima ostalo vise.Tj dzak kosta kao kg kukuruza,a treba platiti radnu snagu,koje nema.Nece to vise niko da radi.
Imam dobavljaca koji pakuje tacnu kilazu.
Ako je 25,onda je 25 kg.
Ako je 50,onda je 50 kg.
Ali nastaje problem,sto onda nisi konkurentan,jer drugi pakuju 23-24 kg,a prodaju po 25 kg i po nizoj ceni.
Tako je zadnjih 25 godina.
Ali zadnje 2 se menja,jer kukuruz vise nije toliko trazena roba i "pacijenti" koji bi se jebavali za 50 dinara su uglavnom iscezli.
Kupuje se dzak- dva od po 25 kg i ko hoce moze da spici litar goriva do sledece radnje gde ga kupiti za 50 din manje....Al ce i dobiti 1-2 kg manje....
Realno,kukuruz je osnovna sirovina i nama u maloprodajama uopste nije interesantan vise,jer nema zarade.
Vise zaradim na 2 kg hrane za macke,nego na 25 kg kukuruza.

Sretna Nova Godina svim proizvodjacima.
Zelim vam 30 lagano da bude,ali bez izvoza tesko....

Kod nas je jedan nekada davno radio usluzbo srotovanje cokoladnoj braci za dzak kukuruza su dobijali dzak srota i placali jos uslugu…

Dok ljudi nisu imali svoje krupare tako se radilo. U mom komsiluku je takodje bio covek koji je to radio usluzno.

Cenu sigurno diktira izvoz, sela su ostala bez domaći životinja(da nekažem stoke). Nekada je skoro svaka kuća imala kokoške tovili barem za sebe svinje, u proseku svaka treća/četvrta je imala krmaču i po jednu kravu. Nažalost toga više nema ostalo je još sećanje na ta vremena.

Pa zato su radili na kofe, prekrupa je laksa od kukuruza u zrnu.
Da, i naravno u prekrupu, kad otopli, obično ide žižljiv kukuruz, kome je srce pojedeno i ostala samo ljuska, ali teže se primeti kad je samleveno ;) . I još izmislili kao "oplemenjenu" prekrupu, tj. izmiksaju sa stočnom kredom, koja je teška a jeftina ....

Сунце ти калајисано, докле смо дошли данас - да у факторе који утичу на кретање цене кукуруза, гледамо и на то како роди тај кукуруз на другој страни света.

Nazad
Vrh