Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
Nekoliko parametara. Moras imati spremno 25-26t. Kamion preko 40t ne sme biti bruto. Moras obezbediti vagu 60 tonsku. Vlaga kukuruza mora biti poznata kao i eventualno da li imas ziska. Ako ima ziska tretiras u prikolicama i pokrijes pa tovaris posle 24h minimalno. Potom kontaktiras neke od trgovaca. Za zaista ne znam ko radi na teritoriji Jagodine kupovinu. Gama sto je spomenuo Radoslav je velik kupac i tovari svugde po drzavi.

26t tovare kad ide preko granice, mada kad bili kod mene natovarili i vise od toga...lepo ti kaze drug clan Radoslav youtuber kontaktiraj neke sa severa gore

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Teško će se neko prihvatiti rizika da ti van sezone vuče 30 tona na tako veliku udaljenost. 25 tona se uglavnom tovari, možeš i sam naći prevoz, a možeš i da se dogovoriš sa nekom firmom sa severa. Imaš Gama Agrar koji otkupljuje kukuruz na 40 km od Jagodine, kontaktiraj njih...
Nigde ja ne zurim prijatelju ,uglavnom Sam do sada kukuruz tek poceo da krunim posle setve,tamo od 1 Maja..
Ovo sam samo hteo da cujem savete od iskusnijih kolega...
Hvala puno.

Nigde ja ne zurim prijatelju ,uglavnom Sam do sada kukuruz tek poceo da krunim posle setve,tamo od 1 Maja..
Ovo sam samo hteo da cujem savete od iskusnijih kolega...
Hvala puno.
Nemoj samo da prođes kao moj komsija 2012 kad su svi krunili sa njive i prodavali po 27 din.on brao u klipu i prodao ga sledeće godine u avgustu po 13,14 din.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Cudna neka vremena. Dok smo mi iz Vojvodine prodavali juzno od Save Dunava, sad oni ljudi ne znaju sta ce sa kukuruzom pa ga nude ovde.
Ne da ne znamo sta cemo sa njim,nije to stvarno da toliko ima kukuruza u centralnoj Srbiji,ipak ste vi zitnica velike Jugoslavije a kamoli ove male Srbije...Sta smo mi ovde sa nekih prosecnih 2-3 hektara imanja po gazdinstvu 3-4-5 klase zemljista u odnosu na vas u Vojvodini..???Neki ovde imaju samo po 30-50 Ari svoje obradive zemlje...
Stvar je u tome da je ovde dosta ljudi zatrlo- unistilo stoku I sada se okrenuli samo ratarstvu I otisli da rade po fabrikama za minimalac,a nema razvijenog otkupa i velikog broja otkupljivaca I ondaa vlada Monopol...dogovore SE njih nekoliko koji vrse otkup da ne daju vise od 17 din pa moze on da bude I 30 Dinara gore kod vas ovde Oni placaju 17 din i nema ni pdv,svee ti je u tih 17 din I etoo sta nam rade...,narod zatucan ,ne organizivan,ne obavesten,ne slozan...,a I pogospodio se,hoce odmah iz njive ovrsen kukuruz u zrnu da iskipuje u mlin kod otkupljivaca I tako skladistari sisaju ovcee...

I ovde 90% kukuruza odmah posle zetve zavrsi kod otkupljivaca. Neko ga proda terminski, neko u zetvi, a neko ga ostavi na lageru. Od ta tri nacina prodaje svake godine se neki bolje pokaze. Tako da nema tu pravila. Tacno je da se kod vas smanjio stocni fond, ali mislim da je i zemlja pocela bolje da se radi, da se prati agrotehnika i sve inovacije sto se tice hemije i semena, a bice to i sa novom mehanizacijom. Bar kod pojedinaca.

Pa generalno i mi da smo na njihovom mestu isto bi tako radili nemoj da se lazemo,pare ti na dohvat ruke a ti da se ne omrsis malo..ako nisam u pravu slobodno recite

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

I ovde 90% kukuruza odmah posle zetve zavrsi kod otkupljivaca. Neko ga proda terminski, neko u zetvi, a neko ga ostavi na lageru. Od ta tri nacina prodaje svake godine se neki bolje pokaze. Tako da nema tu pravila. Tacno je da se kod vas smanjio stocni fond, ali mislim da je i zemlja pocela bolje da se radi, da se prati agrotehnika i sve inovacije sto se tice hemije i semena, a bice to i sa novom mehanizacijom. Bar kod pojedinaca.
Slazem se donekle sa tobom,samo ipak nikada mi ovde necemo moci da imamo vasu produktivnost I prinose,prvo imamo mnogo usitljenih parcela ,kod mene u selu vecina njiva od 20 do 70 Ari ,gde nadjes njivu od 2 hektara znaj da si nasao iglu u plastu sena,drugo zemlja 3-4-5-6 klase itd,mnogi delovi nisu komasirani...,navodnjavanje je ovde spansko selo..,radi se kod vecine seljaka sve sa imt 539 I 558....ma haoss u svakom pogledu...a narocito u ceni kukuruza je najveca I najbolnija razlika u odnosu na vas.

Briga njega dal je 20ari ili sa 20ha ako ima da napuni kadu.I kad ih pozoves kazu ne treba jer ga imaju i gore.Mi smo privatno doveli kadu natovarili uz malu svadju i teraj,pre toga smo dogovorili ko hoće da primi tu količinu,jer prvi put našli dobru cenu stigli gore kad čovek prc,nemam mesta i tako to pa kao iskipuj pola da nam učini :LOL: a ostatak vozali dok nismo našli drugog pa nam došlo na isto kao da smo ovde predali.

Najveći problem je što kad kod nas rodi dobro,onda se u Vojvodini gadjaju kukuruzom,a kad kod njih ne rodi,kod nas nema ni za golubove.Tako da nikako nismo konkurencija

Al ako imaš 100t u možda im budeš i zanimljiv da šalju svoju kadu.

Briga njega dal je 20ari ili sa 20ha ako ima da napuni kadu.I kad ih pozoves kazu ne treba jer ga imaju i gore.Mi smo privatno doveli kadu natovarili uz malu svadju i teraj,pre toga smo dogovorili ko hoće da primi tu količinu,jer prvi put našli dobru cenu stigli gore kad čovek prc,nemam mesta i tako to pa kao iskipuj pola da nam učini :LOL: a ostatak vozali dok nismo našli drugog pa nam došlo na isto kao da smo ovde predali.

Najveći problem je što kad kod nas rodi dobro,onda se u Vojvodini gadjaju kukuruzom,a kad kod njih ne rodi,kod nas nema ni za golubove.Tako da nikako nismo konkurencija

Al ako imaš 100t u možda im budeš i zanimljiv da šalju svoju kadu.
Prijatelju ja mislim da uopste nema veze koliko je rodio u Vojvodini ili centralnoj Srbiji,sitnaaaa je nasa prozivodnja u srbiji da bi mi diktirali cenu kukuruza u svetu...Nismo mi (Srbija) zatvoren sistem I sada je bitno koliko ovde rodi pa to sve ostaje za nase porebe i onda ponuda I rod da diktira cenu...nadam SE da kapiras sta pricam..??.kukuruz vecinom ide u izvozzz..Rod kukuruza u svetu i ponuda i traznja na berzama diktira cenu( bar bi tako tebalo da bude...).
Problem je i ne shvatljivo je da je u otkupu u Srbiji na 100 km udaljenosti razlikao u ceni od 4-5-6 dinara ...Pa cak i u Americi kukuruz otisao na berzi preko 20 dinara plus pdv, a kod nas u Jagodina i Kg it'd 17 dinara???

Globalno je sitna,ali lokalno nije.Zato rod u Vojvodini direktno utiče na nas,da nekim čudom omane gore,a kod nas da rodi tad možemo da jurimo cenu.Ovako što da kada ide 200km kad gore imaju na pretek.

Kod nas otkupljuje jedan i kao takav ima politiku ja tebi trebam ne Vi meni,evo ti 17din ako nećeš ne moraš.Dok u Vojvodini imaš kakav takav izbor,pa moraju da daju bolje cene.

Zamolio bi nekog od clana foruma koji je iz Sabca I okoline da nam kaze ako zna cenu otkupa kukuruza kod firme DE HEUZ koja se bavi proizvodnjom koncetrata?.Oni imaju ovde svoj ogranak I proizvodnju koncetrata u Cupriji ,a cuo Sam da u Cupriji placaju u otkupu 18 dinara...,basss me interesuje koliko placa otkup kukuruza ista firma u Sabcu??

Jedini razolog vise cijene u Vojvodini nego u uzoj Srbiji je izvoz i veca konkurencija otkupljivaca tj izvoznika . Evo i ovde kod nas je niza cijena vec drugu godinu i kukuruza i soje ako imas vecu kolicinu . Isto vecina ode u izvoz . Vojvodina moze da se zahvali Dunavu . Evo kod nas tek planiraju ove godine ponovo procistiti Savu i vratiti plovni put kao prije rata , al opet smo daleko , Nesreca jeste sto sirovine idu u izvoz al kad vec mora onda imate srece sto je tu Dunav i barze . Nase zitarice koje idu u izvoz (nekome ce biti smijesno da BIH izvozi ali je tako , istovremeno i uvozimo i izvozimo) , sve ide na kamione pa u Split pa na brodove . Znaci prevoz kosta cini ji se 20 do 25e po toni plus jos pretovar i marza u Splitu ,jer ta firma koja ima skladista dole je posrednik .,

Nazad
Vrh