Ja radim uglavnom po sledećem principu:
- prvo se organizujem da mi pare ne trebaju za repromaterijal do vršidbe suncokreta...tako da ne moram da žurim,
- zatim kad dođe proleće znam statistički da pre Maja nikad nije bila najpovoljnija cena, čekam da prođe,
- onda gledam dugoročnu prognozu bar da procenim letnje mesece da li će i koliko da bude kiše (zbog prinosa, aflatoksina i ostalih bolesti),
- lager u silosima koji mi skidaju zbog čuvanja svakim mesecom sve više najdalje držim do 1.Juna, jer mi se prethodnih godina to pokazalo kao najjača cena, a da mi ni troškovi lagera ne idu previše
- lager kod kuće (i klip i u zrnu), čekam April da silosi krenu da prihvataju kukuruz tel-kel, a da pare ne moraš da uzmeš nego kad ti bude odgovarala cena - isporučim im sve i od kuće,
- onda zavisno od one procene padavina - ako nema padavina, ima jednom u 30 dana, temperature 40-42 po prognozi, znam da će loša godina i očekujem u Avgustu najveću cenu pa idem da tražim pare za ovo što sam predao tel-kel (poslednjih godina u Julu se pomerilo) - a ako ima padavina često po prognozi i temperature 30-35, onda očekujem dobru godinu i pretpostavljam da je u Junu najveća cena, pa tražim tel-kel do 5-6. Juna.
Najviše razmišljam o prodavcima na zeleno (ne o izvozu), jer mislim da su to veliki igrači koji dobro utiču na cenu, pa kad očekuju sušu, čekaju malo da vide ugovorene prinose i već u Junu znaju na čemu su i počinju da kupuju dodatne količine na tržištu da bi imali da ispoštuju ugovore u Septembru-Oktobru, pa nam u Julu-Avgustu nabiju cenu.....a kad vide u Junu da će biti padavina i roda, onda se opuste, ne kupuju rezerve i cena ide samo na dole do Septembra.....
Ovo je moj recept kako procenjujem kad da pustim