Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
Vidi ovako nek rodi 5000kg/kj puta 15din/kg to je 75 000din,a ne kosta obrada,seme,djubrivo,hemija i branje 50 000 po jutru.

Ako sve platis tu je.Ali ako se uzme samo trosak goriva i neki sitniji remont,a postoji sva mehanizacija,moze da se izadje i manje od 50.000

Manje,ali ne puno manje. Ima stvari koje mi nikad ne uzimamo za trosak,kao sto je nas rad ili cena radnog sata masine,vremenski uslovi,ne planirani troskovi,a sto bi nam u nekoj recimo gradjevinskoj firmi sve lepo naplatili. Tako da ulog po 1 Kj i nije samo nafta,seme,vestak i hemija.

Aj da izracunam po sebi.
Za sve operacije navodim cena goriva + amortizacija(bez moje zarade)
Oranje 30e/kj,spremanje(drljanje + setvospremac) 20e/kj,sejanje placam 10-15e i vrecica semenskih kukuruza nek budu 40e,prskanje par puta hemija+prskanje nek je 40e,djubrenje folijarno,zaorano,spartano... 120e,spatanje 10e,branje 30e i prevoz 10e.
Izadje malo jace od 300e aj nek zaokruzim na 350e. Meni ostane 400e pa malo li je ??
Nisam racunao arendu i subvencije,znaci cisto sa njive.

+ zakup - subvencije=jos 120 e gore. Znaci jako blizu 500 e. Nek i nije 500 e, malo je da se zaradi 200 e sa KJ. Kad bi tako i "eropljani" zaradjivali mislis da bi mogli da priuste takvu mehanizaciju ili bi vozili 30 godina isto.

Ovo je realna racunica,ali vidi ko baci ~350kg djubriva(a moze toliko za 100e) on ipak ima malo vise od 5000kg/kj.

A da se zemlja tako isplati onda bi je svi radili,jbg najlakse racunati sve cene po P.S.-u orenje 50e,branje50e.....i dodati zakup od 200e/kj pa reci da se ne isplati...

NA je potpuno u pravu.A pošto mi uglavnom imamo svoju mehanizaciju rashodi su još manji.Cena kukuruza i suncokreta je dobra pa kolege koje se bave isključivo ratarstvom nemaju razloga u ovom momentu da budu nezadovoljni.

Amortizacija-pa ne kvare se mašine i traktori svaki dan ( naša mehanizacija se amortizovala odavno)

Da li je neko izračunao koliko treba vremena da se obradi 1 kj zemlje :sta:

Eto vidiš,ako još dodaš branje,neka bude i 8 sati-ako zaradiš 200 E kako kaže NA,zar to nije dovoljno samo što to nije uvek tako :udri:

To je nase proseravanje i nista vise...uvek malo...
Meni je samo malo jutara koliko radim,ali ce se i to promeniti za koju godinu,no to nije sad tema...

Koliko je kome malo - u to neću da ulazim.
Ali mi je i glupo porediti zaradu sa brojem sati rada utrošenim da se do te zarade dođe. Tu se previđa zarobljeni kapital u poljoprivredi (zemlja, mašine). Takođe treba uzeti u obzir i prirodu proizvoda u ratarstvu. Da može kukuruz da se bere svakih mesec dana sigurno bi to svi radili pa bi i broj sati rada bio veći, međutim priroda je rekla svoje pa se ipak bere jednom godišnje. I može samo tako i nikako drugačije, a ipak mora da se proizvodi.

Tacno tako,koeficijent obrta je jako mali a gde je tu rizik?I na njega mora da se racuna,sta da kazu nase kolege koje su imale stetu od vremenskih nepogoda?

Isplati se jedino na veliki broj jutara ili na visoku cenu proizvoda. Kukuruz 180-200evra/t je recimo visoka cena. Na ovu cenu proizvoda se ISPLATI. Inace kod nas na zeleno sam cuo da se trgovalo po 14 din/kg.

Nazad
Vrh