Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,2%
  • Ne

Glasovi: 161 46,8%

• Ukupno glasača
    344
Nema razloga na duze da ide dole. Susa, kisa ne pada. Prinosi psenice ce biti losi. Cekamo i dalje :spavam:

Moj drugar, otkupljivac kaze da je nakupovao dosta ovih dana, krunilo se iz ambara prilicno, ali nista on nije prodao dalje, I on ceka,...., tako da, nada umire poslednja.
Ja cekam sa prodajom, mozda nesto malo prodam posle 15.05., za tekuce trokove.

ja sam ga okrunio na 20km od Niša farma svinja otkupljuje po ceni od 17,3din/kg ali traže 16%

moze mu se, ima 6 stanova u Segedinu nije zaradio sto je sadio kukuruze vec na nasoj grbaci i spekulisanju sa cenom .............. :zli:::jako_besan::::samo bes::

Cena kukuruza u padu...do juce bila 16 dinara tel-kel,danas i sutra nema cene.Od ponedeljka najverovatnije 30-40 para nize od ove cene... 1000 stana jubilarna

U Kikindi se danas fest vuce kukuruz iz silosa,bilo jedno 10 velikih kada kad sam bio tamo.Inace kod njih je kukuruz 16,20kg.U pitanju su silosi MK.komerca.

[h=2]LUČKE TAKSE BLOKIRAJU IZVOZ KUKURUZA[/h]
Beograd, 14. maj 2015.
Izvor: Dnevnik
14%20kukuruz.jpg
– Srbija je od oktobra do aprila izvezla rekordna 2,3 miliona tona kukuruza, a očekuje se da će do nove berbe na strana tržišta plasirati oko tri miliona tona te žitarice – izjavio je Tanjugu direktor Udruženja „Žita Srbije” Vukosav Saković.On je rekao da ćemo, količinski, imati bolјe izvozne rezultate čak i od onih pre problema s aflatoksinom, ali da nam, kada je reč o deviznom prilivu, cene ove godine nisu odgovarale.– Cene su bile nešto niže od uobičajenih, ali smo imali period kada smo zbog tražnje robe na Dunavu postizali i bolјe cene od naše konkurencije i drugih pariteta prodaje… prosečna cena je bila 140 evra po toni – kazao je Saković.Iako je izvoz kukuruza u tekućoj ekonomskoj godini, koja za tu žitaricu traje od 1. oktobra 2014. do 30. septembra 2015, rekordan, kako kaže Saković, „nažalost, ne ide sve ide tako glatko i lako”.– Dese se neke stvari na koje mi kao privrednici ne možemo uticati, a ne možemo se ni pomiriti s tim da ih prihvatimo kao višu silu – istakao je Saković.On je precizirao da je Vlada Srbije tokom aprila dala saglasnost na uvođenje taksi, odnosno naknada za izvoz robe domaćeg porekla, između ostalog, i žitarica i ulјarica.– Ta taksa je počela da se naplaćuje od 10. aprila ove godine i već nam je u aprilu izvoz procentualno pao nešto manje od deset odsto. Postoji opravdan strah da će, ukoliko ta primena ostane i dalјe, to uticati na izvoz i da će se on smanjivati iz meseca u mesec – upozorio je Saković.Ta taksa je uvedena za svu robu koja se transportuje rečnim putem, a više od 80 odsto žitarica i ulјarica prevozimo rečnim putem, objasnio je Saković. Takođe, dodao je on, uvedena je i naknada za brodare koji će tu robu uvoziti od naših luka do krajnjeg kupca, kao i taksa ukoliko se ne može ispoštovati utovarna norma svake luke.– Mi kao privrednici ne možemo razumeti te takse jer deklarativno se svi zalažu za smanjenje i rasterećenje privrede, a onda se uvode takse koje nisu poznate ni u našoj ni u međunarodnoj ekonomiji – istakao je Saković.On je primetio da niko ne otežava i ne ograničava izvoz proizvoda kojih ima u izobilјu, već je poznato da se ta ograničenja uvode onda kada hoće da se zaštiti domaće tržište i sačuvaju proizvodi.– Postoji realna opasnost da mi sa svim taksama više nismo konkurentni na tržištu i da naša direktna konkurencija – žitarice i ulјarice iz Mađarske i Rumunije – postiže određene prednosti kod ugovaranja i prodaje – rekao je Saković.On je dodao i da su se privrednici obratili Vladi Srbije da se te takse stave van snage i da se „vratimo na normalan trgovinski odnos i poslovanje”.

U Hu pad cene poljo. proizvoda za 8,.. (ako sam dobro cuo, i ako se dobro secam 8,4) % u odnosu za proslu godinu (mislim da je u pitanju mart-mart). No comment.

Nazad
Vrh