Trešnja

ako ih vec imas pa hoes da znas sortu, to tesko ko moze da ti kaze, ponekad i kad vidi plod pa nije lako...
a ako hoces da sadis, skoro sve sorte stizu psole njega, retko koja stize pre... ja sma sadio (doduse na vecoj povrsini) ovim redosledom stizanja pa izaberi neku, sve su manje vise OK: Giorgia +9, Grace Star +12, Carmen +11, Black Star +17, Ferrovia +22, Kordia +22, Big Star +24, REgina +30... imas jos gomilu sorti , neke starije, neke novije, izaberi prvo kad oces da ti stize, i moja preporuka biraj neku samooplodnu...
Koje su od ovih samooplodne?
 
Pregledao sam sva videa i jako je korisno.Ali to je samo za formiranje KGB sistema do 4 godine..
Moje pitanje je kako se obnavlja drvo kad bude u 6.7.8 godini,kako se tada orezuje..
Negde sam našao da se u kasnijem periodu svake godine uklanja po jedna skeletna sa svojim poluskeletnim.Uprošćeno shvatam da ako imam 4-5 skeletne i ukupno oko 20-25 vertikalnih grana,skidanjem jedne godišnje obnovim za 20-25% staro drvo i za 4-5 godine celo stablo.
Međutim nigde nisam video kako to izgleda kad odsečeš celu skeletnu granu ,veliki presek..i iz tog mesta izađe novi lastar,a ostale ukloniš.
I amaterski shvatam da je ovaj sistem za sorte koje rađaju na majskim kiticama više,pa njih treba obnavljati.Druga dilema je da ako držimo stalnu visinu na 2,5 m-3m i stalno skraćujemo jednogodišnje lastare..vrlo brzo ćemo doći da sve te vertikalne grane budu debele tj. stare 4-5 god..neće biti na krajevima jednogodišnjih lastara.
Inače sistem mi se sviđa i na njega može se preći i od naših klasičnih vaza već formiranih.
Ima na nekim stablima sam vec kratio granu ali nisam snimio iduce godine ce biti obnova tih jacih grana pa cete videti kako se obnavljaju a snimicu i vec obnovljene. Inace je jako jednostavno testera u ruke i 3-4 grane samo prekratite na patrljak bitno je da na njega dopire sunce i resena stvar, naravno odatle ne morate da ostavite jedan mladar nego koliko vam treba. Sto se tice sortimenta moguce je gajiti i sorte kao sto je regina ali mora da se ostavlja 15cm lateralnih grana i posle kada rodi do kraja godine uklonite taj deo, ali u principu dobro ste shvatili birajte sorte koje najvise radjaju na majskim buketima i onda je KGB odlican sistem.
 
Ima na nekim stablima sam vec kratio granu ali nisam snimio iduce godine ce biti obnova tih jacih grana pa cete videti kako se obnavljaju a snimicu i vec obnovljene. Inace je jako jednostavno testera u ruke i 3-4 grane samo prekratite na patrljak bitno je da na njega dopire sunce i resena stvar, naravno odatle ne morate da ostavite jedan mladar nego koliko vam treba. Sto se tice sortimenta moguce je gajiti i sorte kao sto je regina ali mora da se ostavlja 15cm lateralnih grana i posle kada rodi do kraja godine uklonite taj deo, ali u principu dobro ste shvatili birajte sorte koje najvise radjaju na majskim buketima i onda je KGB odlican sistem.
Hvala na odgovoru i savetima.Moje trešnje su sada u petoj vegetaciji.Formirao sam kao vazu..dosta otvorena kruna,ali i dosta bočnih granjanja.
Sorte su Early Star,Early Lory,Karmen,Sunburst..oko 80%,ostalo Lapins,Black Star,Kordia.Pa sad pri letnjoj rezidbi mislim da ih proredim u stili KGB,bar da bude slično..dugačke grane pod 45-50 stepeni,a ukinem one sitne poprečne (ostavim im patrlj sa 2-3 pupoljka ili koliko već imaju rodnih)
.Jedina razlika bi bila što je meni stablo više..ostavljano za klasičnu vazu.
 
Pa mozete da probate , glavna prednost KGB je sto se sve moze obrati sa zemlje, jeste da radja manje ali su i plodovi kvalitetniji.
 
A sada je doslo vreme u tresnjarstvu za koje su svi objektivni ljudi znali da ce doci samo su se svi potajno nadali i navijali da ce to krenuti malo kasnije ali nasadjeno je zadnjih godina hiljade i hiljade hektara totalno van kontrole a posto MONOPOLISTI urnisu sve redom i kupinu i sljivu i kajsiju i breskvu i jabuku i bukvalno sve da ne moze ni buva da se provuce a sto se tresnje tice tu ce biti HARD CORE U NASTAVCIMA A TEK JE POCEO PRVI DEO. Medjutim i dalje postoje zanesenjaci sa ispranim umom koji i dalje mastaju o vremenu kada je tresnja bila u Ritopeku 4 eura a mnogi gledaju fotografije koliko je tresnja u Frankfurtu ili Madridu ili Rejkjaviku. Sve je u Srbiji vrlo vesto kontrolisano do najsitnijih detalja i nista nije prepusteno slucaju i prilikom podizanja plantaza svi razmatraju sve tacke osim najvaznije stavke a to je PRODAJA. Plan B ili C ne postoji a dok su bili zuti na vlasti za koje se smatra da su bili najgrdja vlast u istoriji Srbije 1kg tresanja je bio 4 eura a 1 kg sljive Cacanska rana 1 euro a sada kada je dosao ZVALAVI PSIHOPATA i otkada je Srbija postala EKONOMSKI TIGAR sve je otislo u septicku jamu a tvorac ovog opstenarodnog ludila udeljuje 30 eura narodu i kutijice sa vitaminima I NE VADI GA a danas na zelenoj pijaci jedan ZADRIGLI GOSPODIN se iz petnih zila trudio da mi objasni da nemamo boljeg🚾 a jadna je drzava i gradjani gde nema bolji od dusevnog bolesnika koji je zabranio rad malim otkupljivacima a opunomocio VELIKE OTKUPLJIVACE koji otkupljuju robu na recept KOLIKO TI DAM ili kao otkup jabuke bez para NA DODJEM TI I OVO MALO BEDE nema veze sto je jabuka 30 dinara USRANIH i za to malo camotinje je ponizavanje i cuvena domaca ETNO IZREKA dodjem ti kintu resicemo to u hodu
A sledeci korak je prodaja motornih testera i zakazivanje bagera a sto se tice buducnosti tresnjarstva u Srbiji radice samo najuporniji i sa minimalnom zaradom a ono vreme da platis radnika sa jednom plitkom gajbicom je davno proslo vreme a dnevnice mogu samo da idu gore a bice i problem ogroman obezbedjivanje radne snage Naterace SIZOFRENICAR sve u montazne srafciger hale za 30 000 i to na finjaka nastavljamo da pratimo intenzivno kanal ZADNJA POSTA SRBIJA dogadja se ,dogadjalo se a TEK CE SE DOGADJATI⚠️
 
А ви сте Морнару, сапатниче, хтели да узгајате било шта у Србији и да од тога живите? Да пробате са маглом? Она најбоље успева и најбоље се продаје.
Узгред највећи проблем су ови отимачи од народа, што перу паре или што немају где да их потроше јер ако им стоје на рачуну мораће да буду спонзори или да купују станове на води. Пропутовали су све Копаонике и Златиборе и били и у Италијанским зимским центрима и сада у корони у Занзибарима и Малдивима. Закључили су да није то за њих јер ништа не може да замени укус (старијима) кришке леба с машћу или масног врућег бурека (млађима).
Пошто таквима прораде пера од познатог поврћа што им вири из позадина па их сећа на славне сеоске корене онда да би се одужили предацима подижу савремене засаде воћа и то све под контролом разноразних професора и уважених стручњака што им дају рецепте за третирање и прихрану. У том ланцу сви су на добитку па крајњи циљ, продаја, није приоритет.

Ето... то Вам је дијагноза а за терапију се снађите сами.
Одувек је најбоља била мотка. Она говњива.
 
Само да исправим друга члана мене нема у воћарству и повртарству. Тренутно само сточарство. И већ сам писао наравно да можете угасити производњу и шта онда? Нисам члан странке, немам велику плату(а требао би) за посао који радим. Али радим оно што знам. Не вреди ми гледати око себе ко шта има и шта ради кад себе не видим у томе.
Све ће се то једном наплатити.
 
Samo do tada treba izdržati, odraniti i odškolovati decu, i ne propasti finansijski ili psihicki.
Prosto mi neverovatno, na veliko nema otkupa, na malo 300 dinara.
 
Jbg kod nas 300. Ne kupujem, imam sada samo jednu trešnju, ali isteramo želju. Ostale zanovljene, bice za godinu dve više.
Ali kaže koleginica 300 dinara je platila.
 
Pratim jedan kanal na youtube,covek ima dosta voca i bas danima postavlja snimke iz berbe tresnje. Prodaje sve na malo na Kalenic pijaci i bas danas je pricao kako je cena 100-150 din,a tresnje i previse po tezgama. Uzas.
 
Otkup trešnje nije ni počinjao. Hladnjače nisu otkupljivale celu sezonu i sve što su radili je da su svi od reda zalepili papir na ulazu na kojem piše "Ekstra klasa 150 dinara". Hoće gospoda kalibar 30 za 150 dinara. Stekao sam osećaj kao da namerno neće da otkupljuju pa makar i na njihovu štetu. Zašto bi neko uopšte i radio sa hladnjačom ako uopšte ne otkupljuje robu.

Jedini izduvni ventil su bili Bosanci koji su malo otkupljivali robu pa su im pre par dana zvali komunalnu policiju da ih rastera da bi se na kraju opet vratili, hvala bogu. Jedino sada otkupljuju sitni trgovci koji to odvuku na gradske pijace i to po ceni od 200 dinara za celu gajbu. Da, dobro ste pročitali, 200 dinara za 6 kilograma trešanja a gajba je inače 60 dinara.

Što je najveća sramota, trešnja Karmen je startovala sa 200 dinara da bi sutradan pala na 150 dinara, kakve su to mahinacije sam bog će znati.

Herc neće ni u ludilu da otkupljuju i onda se čovek zapita a što se zovu otkupljivači kada ne rade posao kojim se bave.

Ovo je već treća godina za redom da je očaj sa tim što je ova godina za sada najgora. Štaviše, ova godina je gora od čuvene 2014. godine kada su bile one poplave, sve sam vam rekao. Tada Burlat nije ni stigao do gajbice jer je sve ispucalo do kraja od silne količine vode, kada su došle poznije sorte hladnjačari su ti bukvalno otimali gajbice iz ruku, skakali su na automobile po ulici da pitaju za trešnju.

Nije ovde u pitanju prevelika ponuda, ovo je samo jedan korak u nekakvom planu. Mi jednostavno nemamo nikakav izvoz i praktično preplavimo domaće tržište a realno gledano nikada niko nije trešnje gajio za domaće tržište već su se svi uzdali u čuvene "Ruse" da dođu i kupe. Samo mahinacija, ništa drugo.
 
situacija takva kava jeste vec godinama u nazad, moje skromno misljenje je da do hektar voca( dve- tri vrste) moze nesto para da se uzme( dvojica da rade) naravno uz stalan posao to mu dodje kao hobi i to bi svakom preporucio.
sve preko toga(uz stalan posao, a da ne placate radnike) je vec ozbiljnija prica.
ovi sto imaju vise hektara i sto zive od toga je druga prica.
ja sam sa pedeset tresanja koje su tek ove god dale ozbiljniji rod sasvim solidno prosao, davao sam na pijaci i po prodavnicama, komsiluku. . .
 
Hvala @ cika_laza, odustao sam od bele i posadio samberst , sad zalivam, prskam folijarno, da bi napredovala sto vise
 
situacija takva kava jeste vec godinama u nazad, moje skromno misljenje je da do hektar voca( dve- tri vrste) moze nesto para da se uzme( dvojica da rade) naravno uz stalan posao to mu dodje kao hobi i to bi svakom preporucio.
sve preko toga(uz stalan posao, a da ne placate radnike) je vec ozbiljnija prica.
ovi sto imaju vise hektara i sto zive od toga je druga prica.
ja sam sa pedeset tresanja koje su tek ove god dale ozbiljniji rod sasvim solidno prosao, davao sam na pijaci i po prodavnicama, komsiluku. . .

Hektar-hektar i po voca je taman da se mucis a da ne zaradis.Ko radi u firmi znaci da ce svaki vikend imati posla oko voca,rezanje,prskanje,kosenje....Moze da se nesto malo zaradi imajuci u vidu da sve rade ukucani ali opet ........
 
1.5ha (recimo) kajsija u normalnoj godini može da izbaci 25 do 30t robe.
Prosečna cena neka bude 45 do 50 dinara, bruto prihod bi iznosio od 1.100. 000 do 1.500.000 dinara.

1.5ha kajsija se vrlo lako može lepo obraditi uz stalni posao (za jedan vikend može se opušteno obraditi pipalicom i tanjiračom i miran si bar mesec dana).
Tako da, itekako ima smisla ta priča.
 
1.5ha (recimo) kajsija u normalnoj godini može da izbaci 25 do 30t robe.
Prosečna cena neka bude 45 do 50 dinara, bruto prihod bi iznosio od 1.100. 000 do 1.500.000 dinara.

1.5ha kajsija se vrlo lako može lepo obraditi uz stalni posao (za jedan vikend može se opušteno obraditi pipalicom i tanjiračom i miran si bar mesec dana).
Tako da, itekako ima smisla ta priča.
Znam ljude koji ta 10 godina nisu imali toliko tona kajsija iz te povrsine

Sent from my moto g(8) power using Tapatalk
 
Ja sam 2019. s tolike površine imao skoro 40 tona.

I kajsiju sam uzeo samo kao primer (recimo) priče da li vredi ili ne baviti se voćarstvom kao dopunskom delatnošću.

A i ja poznajem čoveka koji je pao sa trećeg sprata i ostao živ, pa to ne možemo uzeti kao pravilo, zar ne
 
Nazad
Vrh