Trešnja

A selesta (celeste) i karmen (carmen)? Koliko sam video na net-u one su crvene a to se traži u otkupu. I ako je rano mesto mogle bi da stignu malo kasnije od burlata? Opet pišem bez iskustava sa terena. Da li ih ima neko na rodu?

Treba obratiti pažnju na oprašivače za karmen:

ponovo postavljam ono što su kolege ranije postavljale

Burlat s-3 s-9 srednjeg vremena cvetanja
kordia s-3 s-6 srednje kasnog v. cv.
regina s-1 s3 vrlo kasnog v. cv.
celesta s-1 s-4 srednjeg vremena cv.
Giorgia s-1 s-13 srednje ranog vremena cvetanja
summit s-1 s-2 srednjekasnog v. cv.
lapins s-1 s-4 vrlo kasnog v. cv.
carmen s-4 s-5 srednje kasno
techlovan s-3 s-6 srednjeg v. cv.

Evo dopune ja sam malo tražio po internetu. Početak i kraj cvetanja nije uzet iz jednog dokumenta već je skupljan sa više strana i mislim da nije tačan ni za moje područje a kamoli da bude etalon za celu Srbiju.

sorta...cvet.poč.--kraj.-S-alel-grupa
Celeste.....28.3.--08.4.-S1S4--SC
Sunburst...06.4.--15.4.-S3S4--SC
Karmen.....04.4.--15.4.-S4S5--V
Burlat.......04.4.--11.4.-S3S9--XVI
Regina......10.4.--22.4.-S1S3--II
Lionska.....30.3.--12.4.-S5S6--X
Drogano....10.4.--22.4.-S1S5--XIV
Hedelf.......02.4.--11.4.-S3S5--VII
Kordia.......05.4.--17.4.-S3S6--VI
Stela........04.4.--15.4.-S3S4--SC
Katalin... ..05.4.--12.4.-S4S12-XXVII
Summit.....05.4.--12.4.-S1S2--I
Alex.........01.4.--13.4.-S3S3--SC
Ear star....30.3.--07.4.-S4S9--SC
Peter........28.3.--08.4.-S3S4--SC
Rita..........26.3.--09.4.-S5S22-0
Aida.........25.3.--09.4.-S6S12-XXIV
Germersd...04.4.--09.4.-S3S12-XXII
Kavics......04.4.--09.4.-S3S4--III
Linda........05.4.--09.4.-S3S12-XXII
Margit.......04.4.--10.4.-S4S12-XXVII
Newstar....03.4.--10.4.-S3S4--SC
Solomary...03.4.--10.4.-S3S4--III
gomboly

Carmen Blossom:

medium late, S-Allele S4S5 (source: JKI, Dr. Mirko Schuster); pollinators in same ripening time i. a. 'Techlovan' (S), 'Early Korvic' (S), 'Canada Giant' ®, 'Sumgita' ®, 'Summit', 'Giorgia', 'Satin' ®, 'Sumele' (S), 'Starking Hardy Giant'; pollinators in another ripening time i. e. 'Karina', 'Oktavia', 'Schneiders späte Knorpel', 'Kordia'

Poslednja izmena:
Treća sedmica juna
To je odlična vest,još ako je i tačno da se bez problema čuvaju 3 do 4 nedelje za te sorte nam ne trebaju ni rusi ni eu.
Zamisli kad krajem avgusta kad su svi već zaboravili na trešnju počnu da se pojavljuju sveže,hrskave.....Ići će one odlično i za naše tržište i nema zime:)
Jedino me brine malo jer baš tu iz Instituta u Čačku tvrde da ovde kod nas u podunavlju sve voće stiže 2-10 dana ranije u odnosu na ostale regione,što za pozne sorte i nije prednost.Biće kajmaka i za vas :) Pogledaj ovaj link piše sve moguće o Kordiji i Regini https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:6462/bdef:Content/get

Šta može biti problem na ovoj trešnji? Lišće se osušili pre dva meseca i tako stoji na njoj. Ona je bila zdrava, sve u fulu, misa možda bio mesec dana u voćnjaku i kad sam došao ona takva i to samo jedno stablo od 130. Napominjem da je živa kad presečem granu unutra je friško zelena. I da primetio sam da na deblu ima smole.

11ryiza.jpg

Nemam pojma sta je ali se to meni isto dogodilo prosle godine kod kajsije. List se oklembesio i osusio a neopada. Kad presecem granu unutra zeleno. Na prolece primetim bele pecate po stablu, zasecem granu kad ona suva.Morao sam da je izvadim.

Znak ostajanja lisca kad je sa drugih pootpadalo [znaci da je vegetacija zavrsena] je znak da se biljka susi.

Pa neznam šta da radim, doduše jamo je jedno stablo u pitanju, nije problem da ga izvadim, ali taman bi sledeće godine trebalo da dođe na rod kad ono prc.

Toga moras da imas. Neko umre sa 20 neko sa 50 nego sa 80 godina. Tako i ovde. Meni je jedna jabuka njaknula ove jeseni. Isto tako kao kod tebe.

Čitao sam, ja mislim baš negde u ovoj temi da hoće drva trešnje da odumiru, ali sam mislio da se ti simptomi pojavljuju posle 10-ak 15 godina a ne posle 3. No šta je tu je, videću šta ću s njom možda je i izvadim pa posadimo drugu, a možda i ostavim da vidim šta sa njom biti do kraja.

Može biti i od zadržavanja vode, naročito pretprošle godine, koren je tada krenuo da truli a sada je dokusuren.

Kada je budeš vadio dobro pogledaj da li je koren obavijen belom paučinom i smrdi na trulo.

To sam i razmišljao, da je ostavim pa da vidim šta će se desiti, od jednog drveta neću propasti.

14. novembra sam posadio 90 sadnica trešnje sorte Santina, Sonata i Benton na podlozi kolt. Rastojanje 5x4. Urađena analiza zemljišta, kalcifikacija, podrivanje, oranje, u rupe bačen zeolit prije sadnje. Na proljeće planiram da radim navodnjavanje. Sadnice kupljene u Mrđenovcima.
Na proljeće mi stiže još 28 sadnica na podlozi G6 (Burlat 7kom. Kordia 7kom. Regina 7kom. Lapins 2kom. Ferovia 5kom.) Njih ću saditi na rastojanju od 3m sa špalirom.

Šta mislite? :osmeh:

Poslednja izmena:
meni se sviđaju...

SONATA® Sumleta*Ripening date: +19 BurlatOrigin: Summerland, Canada.Proprietor: IPS, France.Tree: medium vigour, standarduprightgrowth habit.Productivity and fruiting: earlybearing, consistent high yield, selffertile.Fruit: large (calibre 26-28 mm),bright red skin, red flesh of mediumfirmness; full-bodied flavour (bothsweet and acidic); short thick stem;medium pit.Susceptibility to cracking: mediumOverall: variety of interest for earlybearing and consistent high yield;attractive large firm flavourfulfruit.

http://www.vivaizanzi.it/UserFiles/File/brochure/04Ciliegio_GB.pdf

14. novembra sam posadio 90 sadnica trešnje sorte Santina, Sonata i Benton na podlozi kolt. Rastojanje 5x4. Urađena analiza zemljišta, kalcifikacija, podrivanje, oranje, u rupe bačen zeolit prije sadnje. Na proljeće planiram da radim navodnjavanje. Sadnice kupljene u Mrđenovcima.
Na proljeće mi stiže još 28 sadnica na podlozi G6 (Burlat 7kom. Kordia 7kom. Regina 7kom. Lapins 2kom. Ferovia 5kom.) Njih ću saditi na rastojanju od 3m sa špalirom.

Šta mislite? :osmeh:
Ništa ti to ne valja.

Pozdrav ljudi, nov sam na forumu mada sam davno registrovao nalog ali eto tek sad sam resio da se aktivnije ukljucim u diskusije. Inace se bavim jagodicastim vocem uglavnom, a tresnjom tek od nedavno (imam jedan zasad od 120 kmada star 3 godine). Zanima me ima li neko iskustva sa sortama black star i grace star posto planiram na prolece kalemim jos oko 100 tresanja pa su mi se ove sorte ucinile najboljim za moje podneblje. unapred hvala na savetima

Nazad
Vrh